Kolumna

Torre Central, zahodna stena, foto arhiv Monike Kambič in Nastja Davidove

sreda, 27. marec 2013

Alpinistična odprava Torres del Paine 2013

Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) in Monika Kambič (AO PD Kamnik) sta sestavljali malo alpinistično odpravo Torres del Paine 2013, ki je v Patagoniji potekala od 22. januarja do 6. februarja 2013. Njun cilj je bil opraviti vzpon v Centralnem stolpu po Bonington-Whillans smeri in tako zabeležiti tudi prvo čisto žensko ponovitev.

Članici odprave: Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) in Monika Kambič (AO PD Kamnik).

Trajanje: od 22. januarja do 6. februarja 2013.

Plezalni cilj: Opraviti vzpon v Centralnem stolpu po Bonington-Whillans smeri (VI, 5.11 A1, 700 m) in tako zabeležiti tudi prvo čisto žensko ponovitev. Torres del Paine še niso doživeli čiste ženske ponovitve, tudi mešane naveze zelo redke.

S svojo nezgrešljivo podobo, visoke granitne stene patagonskih gora, še vedno predstavljajo izredno spoštovanje in so vzponi vse prej kot lahki.

Moja letošnja pot v Patagonijo se je pričela z Moniko Kambič in obiskom Torres Del Paine. Impresivni stolpi, ki jih obkroža neokrnjena narava. Tja sva se odpravli iz Calafat preko Puerto Natalesa v Čilu, kjer sva nakupli hrano in se naslednji dan odpeljali proti Nacionalnemu parku Torres Del Paine. Od zadnje postaje Hosteria Las Torres, kjer te oTorre Central, Nastja v smeri Bonington-Whillans, foto Monika Kambičdloži avtobus, naju je 13 km dolga pot vodila preko dveh vmesnih kampov (El Chileno in Las Torres) do zadnjega tabora, ki se imenuje Japonski kamp in je zanimiv predvsem za plezanje v Zahodnih stenah.

Intenzivnih in nepozabnih enajst dni sva preživeli v odmaknjenem področju ob tovorjenju težkih nahrbtnikov in spremljanju slabega vremena. Imeli sva to smolo, da sva prispeli v park zadnji dan desetdnevnega obdobja izjemno dobrega vremena. Najina edina možnost za plezanje je bil zadnji dan pred odhodom. Tako sva izkoristili in se podali v najino izbrano smer, Boninghton-Whillans (VI, 5.11 A1, 700 m) v Zahodni steni Centralnega stolpa. Kljub vztrajnosti in motivaciji naju je orkanski veter prepričal, da se po 7 preplezanih raztežajih obrneva. Tako močnega vetra tudi Monika še ni dozivela, čeprav je do sedaj preplezala kar nekaj sten v Patagoniji. Za popestritev najine avanture naju je pričakal še nenačrtovani podaljšan sestop s celonočnim prebijanjem čez zaraščen in z balvani posejanim gozdom vse do reke in najinega šotora v baznem taboru. Še isti dan sva sestopili s težko obloženimi nahrbtniki v dolino, ujeli zadnji avtobus, ki naju je odložil na čilensko-argentinski meji in se naslednje jutro odpeljali v Calafate, kjer sva pred dvemi tedni pričeli najino pot. Monika je še isti dan odšla v Bariloche.

Plezali: poskus v smeri Boninghton-Whillans (VI, 5.11 A1, 700 m) v Zahodni steni Torre Central (Paine), preplezali 7 raztežajev od približno 18 raztežajev, 4. 2. 2013.

Časovni potek odprave:
22.jan
Odhod iz Brnika
23. jan
Prihod v Calafate
24. jan
Avtobus Calafate - Puerto Natales in nakup hrane
25. jan

Avtobus Puerto Natales - NP Torres del Paine, ureditev dovoljenja za plezanje, nošnja dela opreme do kampa El Chileno.
26. jan

Konji prinesejo drugi del opreme do El Chilena, nošnja prvega dela opreme do Japonskega kampa, ki nama služi kot BT.
27. jan
Monika sestopi do El Chilena in prinese del hrane, Nastja bolna otane v BT
28. jan

Ogled dostopa pod Zahodne stene stolpov in nošnja dela plezalne opreme pod balvanski bivak. Povratek v BT
29. jan

Nastja odnese del opreme iz El Chilena do Hosterie Las Torres v dolino in prinese preostanek hrane v BT
30. jan
Počitek, čakanje na vreme. Balvani
31. jan
Ogled Vzhodnih sten stolpov, slabo vreme
1.-2. feb
 Slabo vreme, čakanje v BT
3. feb
Dobra vremenska napoved, dostop do pod balvanskega bivaka, spanje
4. febDostop pod vznožje stene nama vzame veliko več časa zaradi pomanjkanja snega v kuloarju in požlejenih plat. Poskus v smeri Boninghton - Whillans, preplezava 7 R smeri in se zaradi hudega vetra in poslabšanja vremena odločiva za sestop, 30 m abzajli zaradi vetra. Ob 4-ih zjutraj prideva v BT.
5. feb
Sestop v dolino in vožnja na Čilensko -Argentinsko mejo
6. feb

Vožnja z avtobusom v Calafate. Monika zaključi odpravo. Nastja pričaka Tino Di Batista

Kljub temu, da je glavni cilj odprave (opraviti vzpon v Centralnem stolpu po Bonington-Whillans smeri) ostal neizpolnjen, menim, da sva se potrudili in opravili edini možni poizkus v smeri, kljub temu da nama vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Pridobili sva dragocene izkušnje, predvsem glede logistike, ki bodo pomagale ob bodočem obisku tega področja.

Za podporo se zahvaljujeva Planinski zvezi Slovenije in Komisiji za alpinizem PZS.

Nastja Davidova in Monika Kambič
Foto arhiv Monike Kambič in Nastja Davidove

Torres_del_Paine-Torre_Central-skica_m_1

Fotogalerija

Avtor: Foto arhiv Monike Kambič in Nastje Davidove