Tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu

Francija
Trajanje: 17.10.2014 - 24.10.2014

Vodja: Luka Stražar in Peter Bajec

Člani: Matej Balažic, Klemen Gerbec, Uroš Grilj, Miha Hauptman, Domen Košir, Marjan Kozole, Blaž Kramer, Marko Mavha, Matevž Mrak, Matej Mučič, Domen Petrovčič in Boštjan Tomplak

Med 17. in 24. oktobrom 2014 je potekal tabor Komisije za alpinizem PZS za perspektivne alpiniste v Chamonixu. Tabor je bil namenjen predvsem plezanju zimskih (lednih in kombiniranih smeri) ter spoznavanju gora nad Chamonixom.
Poročilo:
Letos je bila ekipa nekoliko številčnejša in sicer so se tabora udeležili Matej Balažic (AO TAM), Klemen Gerbec (AO Kranj), Uroš Grilj (AO Ljubljana-Matica), Miha Hauptman (AO Škofja Loka), Domen Košir (AO Železničar), Marjan Kozole (AK Vertikala), Blaž Kramer (Akademski AO), Marko Mavhar (AO Grmada Celje), Matevž Mrak (AO Radovljica), Matej Mučič (AO Kamnik), Domen Petrovčič (Akademski AO), Boštjan Tomplak (AO Železničar) ter vodji Luka Stražar (Akademski AO, vodja) in Peter Bajec (AO Železničar, pomočnik vodje).

Zaradi ugodnejših razmer in stabilnejšega vremena tabor že nekaj let poteka v jesenskem času. Ob letošnjih odličnih razmerah nad Chamonixom smo na Komisiji za alpinizem (KA) pričakovali naval prijav, a smo se krepko ušteli. V prvem krogu se je namreč prijavilo samo šest kandidatov. K sreči je vreme prestavilo tabor za en teden, tako da smo ta čas izkoristili za ponovni poziv in drugi krog prijav. No, v tem krogu se je prijavilo še 11 kandidatov. Na koncu smo izbrali ekipo 12 mladincev, ki je na pot krenila v petek 17. oktobra.

ka_pzs_tabor_perspektivnih_alpinistov_chamonix_2014_foto_udelezenci_m2

Kronološki pregled tabora:

Petek, 17. 10. 
Do večera je večina ekipe prispela v Chamonix (štirje mladinci so prispeli v zgodnjih jutranjih urah), kjer smo se nastanili v hostlu Chamoniard. Ker je vremenska napoved za naslednje dni obetala jasno vreme, smo sestavili naveze, naredili načrte za prihodnje dni ter prelistali vodničke. Pogovorili smo se še o razmerah ter dogovorili, da se v dolino vrnemo v ponedeljek.
 
Sobota, 18. 10. 
Vsi smo bili v hribih. Kozole, Tomplak, Hauptman, Gerbec, Košir in Bajec so se zapeljali na Plan d'Aiguille (srednja postaja žičnice na Aiguille du Midi), kjer so plezali Fil a Plomb in Eugster direct, Košir in Bajec sta pa zaradi slabih razmer obračala v Rebufat - Terray. Naveza Balažic-Mrak je za cilj naslednjih dni izbrala prečenje chamoniških igel. Ostali udeleženci tabora so dostopili do pod stene Grande Jorasses.
 
Nedelja, 19.10. 
Naveze Hauptaman-Gerbec, Bajec-Košir, Tomplak-Kozole so se ponovno podale v smeri v okolici Midija in Tacula. Naveza Mavhar-Grilj je preplezala Britansko smer v Grandes Jorasses in nato sestopila na italijansko stran. Kramer in Petrovčič sta zaradi zapletov pri orientaciji obrnila v smeri Bonnati-Vaucher, naveza Mučič-Stražar pa je vstopila v smer Desmaison-Gousseault.
 
Ponedeljek, 20.10.
Naveze so se čez dan vrnile v Chamonix. Še tretji dan lepega vremena so Hauptman, Gerbec, Bajec, Košir, Tomplak in Kozole izkoristili za že tretjo smer v treh dneh. Balažic in Mrak sta zaključila s prečenjem. Grilj in Mavhar sta dopoldan dokončala sestop z Jorassov, Mučič in Stražar pa najprej še preplezala preostanek smeri in nato sestopila v Courmayeur.
 
Torek, 21.10. 
Po treh aktivnih dneh je bil torek dan za počitek, obisk trgovin, drajtulišča in balvanske stene. V večernih urah se je vreme poslabšalo in začelo je snežiti.
 
Sreda, 22.10. 
Slabo vreme s sneženjem se je nadaljevalo, zato smo ponovili aktivnosti prejšnjega dne, ter naredili načrte za prihodnje dni.
 
Četrtek, 23.10. 
Vreme se je izboljšalo zato smo se zopet podali v hribe. Nekaj ugank sta predstavljali količina novozapadlega snega in za ta dan napovedan močan veter. Vsi smo svoje cilje izbrali v stenah Midija in Tacula. Nekatere naveze so morale svoje načrte prilagoditi zaradi jutranjega neobratovanja žičnice na Midi. Kozole-Tomplak sta preplezala S couloir v Aig. Du Midi, Mučič-Stražar pa sta obrnila v Fil a Plomb. Bajec-Košir sta plezala v Trianglu Tacula.
 
Petek, 24.10. 
Zadnji dan so se nekateri udeleženci tabora že v dopoldanskih urah odpravili proti domu, ostali pa so dan izkoristili za plezanje v MB du Taculu.
 
Opravljeni vzponi: 
Eugster direct, Aiguille du Midi, IV, 5, 1000m : Hauptman, Gerbec
le Fil a plomb, Rognon du Plan, III, 4+, 700m: Bajec, Tomplak, Kozole, Košir 
Cosmique greben, Aiguille du Midi, II, AD, 4a: Bajec,Košir, Hauptman, Gerbec 
Modica-Noury, Mont Blanc du Tacul, III, 5+, 500m: Hauptman, Gerbec
Bonatti-Vaucher, Grandes Jorasses, VI, M5+, 85-90˙AI: Kramer, Petrovčič (poskus)
Britanska smer (Colton-Macntyre), Grandes Jorasses, VI, 6, 1200m: Mavhar, Grilj
Rebufat-Terray, Aiguille des Pelerins, IV, M5+, 500m: Bajec, Košir (poskus)
Desmaison-Gousseault, Grandes Jorasses, VI, M6, 85˙AI, 1100m: Mučič, Stražar
Prečenje Chamoniških igel TD-, 6a, M: Balažic, Mrak
Hidden couloir, Mont Blanc du Tacul, III, 4, 4c, 600m: Bajec, Košir
Supercouloir, IV Mont Blanc du Tacul, , 5+, M6, 800m: Gerbec, Grilj, 
S couloir, Aiguille du Midi, V, 4, 1000m: Tomplak, Kozole

Tabor je organizirala in finančno podprla Komisija za alpinizem PZS.

ka_pzs_tabor_perspektivnih_alpinistov_chamonix_2014_foto_udelezenci_m7 

 

Povedali so:

Boštjan Tomplak (AO Železničar)
Prvi vtis ob pogledu na gore nad Chamonix-jem me je navdal z enakimi občutki kot ob zmenku z mično mladenko, na katero misel ti že dalj časa krati spanec. V njeni bližini postane korak neroden, v grlu se znajde cmok in srce bije hitreje. Takšni so bili prvi občutki pod mogočnimi grebeni in stolpi.
Čudovito je bilo spoznati nove ljudi in nove kraje ter sestavljati ekipo, ki je stremela k skupnim ciljem. Deliti doživetja s temi entuziasti, židane volje in vedrega duha je bilo prav sproščujoče. Skupni večeri so bili tako vedno zabavni in veseli.
V celem tednu smo spoznali le košček njihovih skrivnosti. Zase lahko rečem, da so pustili močan vtis in še povečali željo po njihovem nadaljnjem raziskovanju.

Matej Balažic (AO TAM)

Letošnji tabor v Chamonixu se mi je zdel eden boljših do sedaj, tako glede plezarije kot dobrega in sproščenega druženja na taboru. Dobre razmere so obetale potencialno dobre vzpone, kar se je na začetku, tudi izakazalo z dobrimi vzponi vseh navez. Krajše obdobje slabega vremena, ni pokvarilo vzdušja na samem taboru, vsak je probal še kaj splezati, kolikor je imel moči in motivacije, tako da je teden še prehitro minil. Letošnji hostel je bil dobra izbira!
 
Hvala tudi Luki in Petru za vodenje in strokovno pomoč, ter PZS, da so nam pokrili del stroškov!

Komentar vodje tabora: 
Letošnje razmere v gorah okrog Chamonixa resnično ponujajo ogromno plezalskih užitkov, zato je bil tabor odlična priložnost za spoznavanje s tamkajšnjimi stenami. Menim, da so v tednu dni udeleženci dobili dober vpogled v logistiko vzponov in dimenzije Montblanških gora. Veseli me nivo energije, ki so ga pokazali udeleženci in premišljen pristop k plezanju. 

Pripravila Luka Stražar in Peter Bajec
Foto: udeleženci