Alpinistični tabor Vršič - ni le za »posvečene vesoljce«

Slovenija
Trajanje: 26.06.2020 - 28.06.2020

Vodja: Miha Habjan in Luka Stražar

Škoda, da ni bilo še kake naveze več. Po zaključenem prvem razpisu smo morali na KA PZS razpis ponoviti, saj je bilo le 6 prijav. Na koncu se nas je le zbrala druščina motiviranih plezalcev.
Poročilo:

 

 • Trajanje: 26. - 28. junij 2020
 • Lokacija: stene nad Vršičem
 • Udeleženci: vodji Miha Habjan in Luka Stražar ter udeleženci Ota Černe, Maja Šuštar, Peter Borič, Gal Kokalj, Matevž Jeršin, Gašper Kresnik, Stiven Kocijančič, Egon Pavlica, Žiga Rozman, Teja Dobrina in Janja Mlakar (pridruženi udeleženki).
ka_pzs_tabor_vrsic_2020_foto_udelezenci__10_

KA PZS je v letošnji poletni sezoni organizirala prvi alpinistični tabor in sicer na Vršiču. Namen je bil plezanje v okoliških stenah ter druženje alpinistk in alpinistov. Zbralo se nas je enajst, s pridruženima članicama, trinajst plezalk(cev) (6 alpinistk(ov), 5 starejših pripravnic(kov) in 2 mlajši(a) pripravnici(ka).

Zbrali smo se v petek zvečer v Erjavčevi koči na Vršiču, kjer smo bili nastanjeni dve noči. Najprej smo se spoznali in »potipali« naše izkušnje ter želje in cilje. Razporedili smo se po navezah in naredili načrte za sobotno plezanje. Sledil je še krajši večerni klepet.

V soboto zjutraj smo se po navezah odpravili v posamezne smeri. Nekje do 19.30 ure smo se vsi zbrali v Erjavčevi koči. Po večerji je sledil sproščen alpinistično debatno obarvan večer, s povsem svežimi sobotnimi plezalnimi zgodbami, pa tudi s tistimi z že sivo brado. Teh ni manjkalo, nekaj je bilo prav epsko začinjenih. Pripravili smo opremo za nedeljsko plezanje, malce prerazporedili naveze ter se odpravili na zaslužen počitek.

V nedeljo zjutraj smo se ponovno odpravili vsaka naveza svojim smerem naproti. Do pozno popoldanskih urah smo se vsi varno vrnili v dolino.

Z izkupičkom preplezanih smeri sem kot vodja tabora zadovoljen. Najbolj razveseljuje dejstvo, da so bili vsi udeleženci zelo zagnani in motivirani za plezanje. Dekleta in fantje so pridobili dragocena nova plezalna poznanstva, dve novi alpinistični izkušnji in upam, tudi nekaj dodatnega alpinističnega zagona.

Škoda, da ni bilo še kake naveze več. Po zaključenem prvem razpisu smo morali na KA PZS razpis ponoviti, saj je bilo le 6 prijav. Na koncu se nas je le zbrala druščina motiviranih plezalcev, tako da je tabor uspel. Upam, da bodo tudi udeleženci naredili reklamo na matičnih odsekih in v svojih plezalnih vrstah, da udeležba na tovrstnih taborih ni zgolj za »posvečene vesoljce«, ampak predvsem za vse, ki si želijo alpinizma in so pripravljeni nekaj vložiti vanj.

Sicer nam je vreme služilo, osebje na Erjavčevi koči je bilo prijazno, ostenja v okolici Vršiča pa ponujajo obilico možnosti plezanja za vse profile alpinistk in alpinistov.

Če zaključim, še enkrat pohvala za predanost in motivacijo vsem udeležencem tabora. Vsem ostalim bodočim interesentom pa, nikar ne oklevajte s prijavo pri naslednjih taborih KA PZS, teh bo v 2020 še kar nekaj.

ka_pzs_tabor_vrsic_2020_foto_udelezenci__4_

Preplezane smeri:

 • sobota, 27. junij
  • Kraj sten (Prisojnik), Čez plati, V+/IV, III, 400 m, Černe - Borič
  • Zadnja Mojstrovka, Kaminska, V+/IV, 500 m, Šuštar - Habjan
  • Velika Mojstrovka, Debelakova, IV+/IV, 450 m, Pavlica - Kocijančič
  • Prisojnik, Satanas, VIII-/VI, 500 m, Rozman - Kresnik
  • Zadnja Mojstrovka, var Dular - Schara, V/IV, 500 m, Jeršin - Kokelj - Stražar (150-200 m verjetno prvenstveno)
  • Nad Šitom glava, var. Kranjske poči, V-/III-IV, 250 m, Dobrina - Mlakar
 • nedelja, 28. junij
  • Planja, Mansarda, VI/V, IV+, 500 m, Rozman - Kersnik
  • Debela Peč, Parižanka, VI+/IV-VI, 300 m + 200 m, Jeršin - Kokelj
  • Nad Šitom glava, Steber ob Kamenkovem kaminu, V/IV, 120 m , Pavlica - Kocjančič
  • Zadnja Mojstrovka, Steber Revežev, V-/IV+, 500 m, Černe - Borič
  • Velika Mojstrovka, Kovinarska, V/IV, 400 m, Stražar
  • Mala Mojstrovka, Severni raz, IV-/III, 300 m, Šuštar - Habjan
  • Prisank, J stena, Zajec, IV+/III, 380 m, Dobrina - Mlakar

ka_pzs_tabor_vrsic_2020_foto_udelezenci__7_

Vtisi udeležencev:

 • Luka Stražar: Moj pogledi na tabore se s časom spreminjajo in na tokratnem sem se v vlogi pomočnika bolj kot z merljivim seznamom preplezanih smeri ukvarjal s tistim nemerljivim prepletanjem plezalnih idej, ciljev, pogledov med udeleženci tabora. Čedalje bolj verjamem, da je ta komponenta zelo pomembna za ohranjanje in razvoj naše plezalne bande. Upam, da bom lahko v prihodnosti ob kakšni novici o dobrem vzponu udeležencev tega tabora, ugibal, če ni ideja padla morda ravno v tem vikendu.
 • Ota Černe: Super vreme, dobra družba, top vzdušje že samo zaradi teh stvari se splača prijaviti na take tabore, če tudi so blizu in v poznanih koncih se vedno najdejo smeri in stene kjer še nisi plezal. Hvala PZS-ju in mentorjema na taboru.
 • Maja Šuštar: V Kaminski smeri Velike Mojstrovke naju je z Mihom v zadnji tretjini smeri presenetil moker kamin. Najprej sva mislila, da gre le za en manjši moker odstavek. Temu pa je sledil še en, in še en in še en ... Tako sva preplezala 8 raztežajev popolne mokrote (kratkih raztežajev, ker sva vsakič po 20 metrih porabila vso robo). Nauk 1: abzajlaj prej, da ti ne bo kasneje žal. Nauk 2: mokri grifi po večini kar držijo. Sicer mora biti smer v normalnih razmerah vrhunska, v soboto pa bi si zaslužila novo različico ocene, in sicer WR 6 (WR- water rock). Tabor je bil tako zelo poučen, ob pogledu na uspešno in zagnano mlado silo pa smo dobili tudi nov zanos za naprej.
 • Gašper Kresnik: Na taboru sem dobil točno to kar sem upal da bom, to je enakovrednega soplezalca, s katerim sva se super ujela. Zelo je sedla tudi alpinistična družba in deljenje plezalskih vtisov med nami. Hvala organizatorjema tabora za dobra plezalna priporočila in sproščeno vzdušje.
 • Gal Kokalj: Zame prvi tabor te vrste, vendar pa zagotovo ne zadnji. Super družba, plezanje in res dobra lokacija, ki je omogočala plezanje v številnih stenah.
 • Matevž Jeršin: Na tabor sem se prijavil v upanju, da bi spoznal še kakšnega možnega soplezalca in tudi kaj splezal. Oboje se je uresničilo nad pričakovanji. Organizacija je bila odlična. Bilo je zabavno in tudi precej poučno. Nad all you can eat večerjo v Erjavčevi se pa tudi ni za pritoževat.
 • Stiven Kocjančič: Tabor se mi je zdel odlično organiziran, predvsem me je navdušilo sproščeno vzdušje. Navezal sem par kontaktov, s katerimi upam da bomo v bližnji prihodnosti kaj poplezali. Tudi ob večernem druženju smo si s zgodbami polepšali večer. Skratka top.
 • Žiga Rozman: Super vikend. Splezal sem dve lepi smeri in dobil novega soplezalca, Gašperja, s katerim sva se fajn ujela. Aja, pa spoznal sem nekaj novih obrazov in srkal modrosti Luke in Miha, ki sta nas toplo sprejela. Hvala vsem za prijetno vzdušje. Hvala KA.

ka_pzs_tabor_vrsic_2020_foto_udelezenci__23_

Poročilo pripravil Miha Habjan,
fotografije prispevali udeleženci tabora