TABOR NEJCA ZAPLOTNIKA| Če ne plezaš, pa vsaj kuhaš

Slovenija
Trajanje: 06.08.2021 - 08.08.2021

Vodja: Katarina Legat in Žiga Šušteršič

Tabor Nejca Zaplotnika je tradicionalni alpinistični tabor na Ledinah. Njegov namen je predvsem povezovanje med slovenskimi odseki. Slabši napovedi navkljub, je bila letošnja udeležba množična – plezalo in družilo se je kar 35 alpinistov in alpinistk.
Poročilo:

Letos je bil v organizaciji Alpinističnega odseka Planinskega društva Kranj izveden že 9. tabor Nejca Zaplotnika na Ledinah. Vodila sta ga Katarina Legat in Žiga Šušteršič in se odločila za malo manj klasično izvedbo - brez predavanja.

Tovrstna odločitev je temeljila na lanskem taboru - malo manj udeležbe, zelo uspešno sobotno druženje. V primeru predavanj je namreč samo druženje malo okrnjeno. No, letos nas je udeležba zaradi same vremenske napovedi, kar malo presenetila. Dosegli smo maksimalno kvoto, to je 35 udeležencev. Niso sicer bili enakomerno razporejeni. Prihajali so od petka zvečer, ko je prišla večina, do sobote. Odhajali pa so med sobotnim večerom in nedeljo.

ka_pzs_tabori_tabor_nejca_zaplotnika_2021_arhiv_ao_pd_kranj__10_

Tudi s stališča medferajnovskega tabora, je bila ta oznaka letos dosežena. Udeleželili so se člani: AO Radovljica, AO Bohinj, AO Matica, AAO, AO Črnuče, AO Litija, AO Kranj, ... Spletle so se nove vezi in naveze.

S plezalskega vidika je žal vreme pustilo svoj pečat. Bilo je kar nekaj obračanja, saj je bila prisotna megla, nizke temperature in močan severni veter s sunki. Kljub temu pa se je splezalo nekaj smeri. Še vedno je bila najbolj oblegana Jubilejna smer, a plezalo se je tudi nad Češko kočo.

Nekateri, ki so prednost vremenu priznali že v koči, pa so pomagali oskrbnikoma. Njihova moč pa je bila zelo zaželjena. Izkazali so se za odlične kuharje tako, da so bile naše brbončice kasneje zelo vesele. V soboto zvečer predavanja res ni bilo, je pa bilo druženje zato še bolj zabavno. Trajalo je dolgo v noč. Samo rajanje sta sicer preživeli le 2 navezi, ki sta v nedeljo bežali pred dežjem. Drugi pa so se v nedeljo odločili le za sestop v dolino.

Udeleženci so bili s taborom generalno zadovoljni, kislo vreme seveda naredi svoje. Pa vendar smer počaka, važno da ni bilo nobene nesreče. Na koncu lahko rečemo, da je bil tabor uspešen! Že dolgo časa ni bilo takšne udeležbe. Upamo, da naslednje leto to ponovimo pod soncem.

ka_pzs_tabori_tabor_nejca_zaplotnika_2021_arhiv_ao_pd_kranj__6_

Preplezane smeri:

  • Štajerska Rinka - Direktna smer, VI/V-VI, 600 m, Aleš Lapajne in Leon Mlakar
  • Grebensko prečenje med Rinko in Skuto, IV/II, 700 m, Urša Kešar in Žiga Šušteršič
  • Grintovec - Tomažev steber, VI-/V, 350 m, Uroš Oblak in Matej Benedik
  • Velika Baba - Nova centralna smer, IV+, 700 m, Gašper Valjavec, Anja Kišek
  • Dolgi hrbet - Jubilejna smer, V, 500 m, Dea Mljač in Sebastijan Valentinčič
  • Grintovec - Košutova spominska smer, IV+, 350 m, Sebastijan Valentinčič, Uroš Radosavljevič
  • Grintovec - Košutova spominska smer, IV+, 350 m, Dea Mljač in Ana Baumgartner
  • Dolgi hrbet - Jubilejna smer, V, 500 m, Miha Tršan in Anže Iskra
  • Kancelj - Nedeljska smer, V/IV, 220 m, Miha Zupin, Anja Kišek, Gašper Valjavec, Miha Furlan, Mojca Krajnc


ka_pzs_tabori_tabor_nejca_zaplotnika_2021_arhiv_ao_pd_kranj__4_

Nekaj vzponov pa je ostalo tudi nezabeleženih.

Fotografije so prispevali udeleženci tabora.