Poročilo tabora za perspektivne alpiniste v Chamonixu

Francija
Trajanje: 11.03.2017 - 18.03.2017

Vodja: Nejc Marčič in Peter Bajec

Člani: ndraž Šparovec (AO Kranj), Peter Hrovat (AO Rašica), Tomo Orbanič (Soški AO), Luka Kračun (AO Grmada-Celje), Tadej Kračun (AO Grmada-Celje), Jure Leban (Soški AO), Benjamin Ocepek (AO Rašica), Neli Penič (AO Železničar), Jurij Tratar (Akademski AO), Jernej Ortar (AO Ljubljana-Matica), Miha Močnik (AO Železničar) in Uroš Stanonik (PK Škofja Loka)

Med 11. in 18. marcem 2017 je potekal tabor Komisije za alpinizem PZS za perspektivne alpiniste v Chamonixu. Tabor je bil, tako kot vsako leto, namenjen predvsem plezanju zimskih (lednih in kombiniranih smeri) ter spoznavanju gora nad Chamonixom.
Poročilo:
Letos je na tabor odpotovalo 12 alpinistov in sicer so se tabora udeležili Andraž Šparovec (AO Kranj), Peter Hrovat (AO Rašica), Tomo Orbanič (Soški AO), Luka Kračun (AO Grmada-Celje), Tadej Kračun (AO Grmada-Celje), Jure Leban (Soški AO), Benjamin Ocepek (AO Rašica), Neli Penič (AO Železničar), Jurij Tratar (Akademski AO), Jernej Ortar (AO Ljubljana-Matica), Miha Močnik (AO Železničar) in Uroš Stanonik (PK Škofja Loka). Tabor sva vodila Nejc Marčič (AO Radovljica) in Peter Bajec (AO Železničar).

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__2_ ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__3_

Za razliko od predhodnih let, je letos potekal tabor v spomladanskem času, saj so ga lansko jesen slabe razmere in velike količine snega odplazile v pomlad. Relativno suha zima in slaba podlaga iz jeseni, je poskrbela, da ugodnih razmer nismo dočakali. Bilo je precej črnega ledu, svežega snega in suhih sten. Posadka je bila v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko pomlajena in »zelena«, vsaj kar se tiče aktivnosti v nekoliko višjih hribih, ampak navsezadnje je eden izmed ciljev tovrstnih taborov tudi nabiranje izkušenj in nadaljnji plezalni razvoj mladine.

Razmere torej niso bile idealne, ampak se je vseeno našlo dovolj zanimivih linij, v katerih so »perspektivci« lahko dodobra spoznali plezanje v ne ravno idealnih razmerah. Spoznali so, da se tudi v smeri z nizko oceno da pošteno »nasankat« in da je lahko izkušnja prav tako intenzivna in bogata, kot v kaki smeri bolj zvenečega imena. Tabor ocenjujem kot uspešnega, mogoče se je pogrešalo nekaj več mladostne (pre)drznosti in vztrajanja pri zastavljenih ciljih. Obračanje je stalnica v alpinizmu, in s tem se je potrebno sprijazniti, a ob stabilni vremenski napovedi, se mogoče lahko iz poskusa iztisne še kaj več.

Kronološki pregled tabora

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__11_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__17_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__18_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__19_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__23_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__29_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__30_
ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__38_
Sobota, 11. 3.
Do poznega popoldneva se celotna posadka naseli v hostlu Alpenrose. Napoved je obetala cel teden lepega vremena, tako da so bili plani hitro oblikovani in naveze sestavljene. Večer je minil ob pakiranju naših kredenc, vmes smo pa še kako razdrli in rešili svetovni problem ali dva. Kdor spremlja medije ve, da pri slednjem opravilu nismo bili uspešni. Veliko bolje nam je šlo pri konzumiranju vitamina B.

Nedelja, 12. 3.
Vsi odidemo v hribe. Že zjutraj se Marčič, Hrovat ter oba Kračuna odpravijo v Pointe Farrar, kjer si izberejo smer Farraon. Skozi celotno smer jih spremljajo slabe razmere, z veliko svežega, puhastega snega, ki ga je bilo potrebno nenehno čistiti z oprimkov in poči. Dva raztežaja pod robom stene se odločijo za povratek in še isti večer prismučajo v dolino. Močnik in Bajec se zapodita v Petit Dru in po dobrih dveh urah gaženja vstopita v smer Allain-Leininger. Plezanje je težavnejše kot sta pričakovala in mrak ju ulovi na mestu, kjer si lahko za silo uredita vsak svojo poličko. Bivakirata.
Leban, Orbanić, Penič in Tratar se z gondolo zapeljejo na Plan de l'Aiguille in začnejo gaziti proti izbranim smerem. Naveza Leban-Orbanić napada smer North couloir, kjer po dolgih in mučnih urah gaženja spoznata, da iz tega snega ne bo škripavca, zato obrneta in se zapeljeta na Midi in bivakirata pod vstopom v greben Cosmique. Penič in Tratar vztrajata nekoliko dlje in se celo prebijeta do smeri Seigneur spur, začneta plezati, a vidita, da je bilo gaženje v primerjavi z razmerami v smeri pravi balzam, zato do večera sestopita nazaj na Plan de l'Aiguille, kjer bivakirata.
Ortar in Šparovec se popoldne odpravita ne lep sprehod do koče Albert pod ledenikom Tour. Popoldanski odhod sta si izbrala tudi Ocepek in Stanonik, ki se z gondolo zapeljeta na Midi in prespita v koči Cosmique.

Ponedeljek, 13. 3.
Ortar in Šparovec splezata Couloir de la Table in prebijeta še eno noč v koči.
Ocepek in Stanonik se gresta ogret v Jager Couloir, za katerega ocenita, da je v slabih snežnih razmerah še najboljša izbira. Zaradi nevarnosti snežnih plazov se odločita, da bosta sestopila po smeri in odsmučala nazaj na Midi. Noč prebijeta v majhnem, iz starih rant zbitem bivaku, ki je na prvi pogled še najbolj podoben velikemu cedilu.
Penič in Tratar se zjutraj z gondolo premakneta na Midi in splezata greben Cosmique ter se popoldan vrneta v dolino.
Leban in Orbanić se sprehodita do Triangle du Tacul, kjer splezata smer Contamine-Mazeaud ter po njej tudi sestopita in se vrneta v dolino.
Močnik in Bajec zjutraj ugotovita, da sta v navalu entuziazma zgrešila smer in se znašla v Češkoslovaški, zato se odločita in za pobeg iz stene ter povratek v dolino, kjer si ližeta rane in ego.

Torek, 14. 3.
Ortar in Šparovec se polna energije, naspana in sita, ob 4. uri zjutraj s smučmi odpravita pod Migot Spur, kjer se jima priključi še angleški plezalec in skupaj splezajo smer. Do osme ure zvečer so spet na ledeniku, nataknejo smuči in odsmukajo nazaj v toplo zavetje koče.
Ocepek in Stanonik se po mrzli in neprespani noči ob spremljavi šklepetajočih zob, odpravita v Chere Gully, kjer imata za spremembo dobre razmere. S spusti po vrvi se vrneta pod smer in po ledeniku odsmučata v dolino, kjer pa ju preseneti pomanjkanje snega, zato se ne moreta izogniti zoprni nošnji smuči na plečih. Oba sta pohvalila korakanje v pancerjih po trdnem chamoniškem asfaltu.
Hrovat in Marčič se odpravita proti Aiguille du Chardonnay, a morata zaradi vetra spremeniti načrte. Tako sta smučala s Col du Passon, Marčič z vrha, Hrovat pa od dna vršna grape naprej.
Zjutraj se Kračun L. in Kračun T. z gondola zapeljeta na Aiguille du Midi in splezata smer Contamine-Mazeaud. Noč prebijeta v šotoru, ki si ga postavita na ledeniku pod stenami.

Sreda, 15. 3.
Ortar in Šparovec se zjutraj po krepkem zajtrku odsmučata v dolino in vrneta v hostel.
Leban in Orbanić se dopoldne z gondolo zapeljeta na Grands Montets, kjer vstopita v smer Couturier couloir. Smer ju zaposli večji del dneva in z zadnjimi žarki si uredita bivak na vrhu Aiguille Verte.
Močnik, Marčič in Bajec z Grands Montets odsmučajo pod Pointe Farrar, kjer splezajo Claire Chazal. Po smeri se spustijo nazaj pod steno in odsmučajo v dolino. Marčič in Močnik dejansko smučata, Bajec pa se kotali in abruča za njima. Od srednje postaje gondole si smuči zadega na pleča in sestopi peš, saj ugotovi, da bo tako hitreje.
Kračun L. in Kračun T. splezata Chere Gully in se isti dan popoldne vrneta v dolino.

Četrtek, 16. 3.
Ortar, Ocepek in Šparovec se zjutraj odpeljejo na Grands Montets ter odsmučajo pod Pointe de Gigord, kjer splezajo smer NE Couloir. Še isti dan odsmučajo preko ledenika v dolino in se vrnejo v hostel.
Hrovat, Tratar in Penič se odpravijo proti Aiguille Verte z namenom plezanja grebena Grands Montets. Že od samega začetka jih spremljajo slabe razmere, zato se še pravi čas odločijo za umik in spust na ledenik. Do večera se vrnejo v hostel.
Močnik in Stanonik se dopoldne z gondolo odpeljeta na Plan de l'Aiguille ter dostopita pod Frendo spur in do večera izplezata iz skalnega dela smer na greben, kjer si uredita udoben bivak.
Leban in Orbanić se začneta zjutraj vračati po smeri, si pod smerjo natakneta smuči in odsmučata v dolino. Sredi popoldneva nasmejana in od sonca ožgana zakorakata v hostel.
Kračun L. in Kračun T. se popoldne zapeljeta na Montenvers ter s smučmi dostopita preko ledenika Mer de Glace do koče Refuge d'Envers des Aiguilles, kjer pa ju čaka neprijetno presenečenje. Zimska soba je namreč zaklenjena, kljub temu, da je gospa na vodniškem uradu zagotovila, da je odprta. Fanta skozi stisnjene zobe izrečeta nekaj krepkih in se pripravita na neprijetni bivak.

Petek, 17. 3.
Hrovat in Tratar se ponovno odpravita na Grands Montets in v Petite Verte splezata smer Pepite, ter se do večera vrneta v hostel.
Močnik in Stanonik izplezata iz smeri ter se vrneta v dolino. Tudi onadva sta zelo navdušena nad smerjo, ki se je izkazala za nekoliko težjo, kot sta pričakovala.
Penič in Bajec splezata East Ridge v Aiguille Grands Montets. Penič odsmuča v dolino.
Marčič smuča nad Grands Montets in se takisto na smučeh spusti do doline.
Po doooooolgi noči, se Kračun L. in Kračun T. odpravita proti smeri Yaneune, kjer pa zaradi zelo slabih razmer obrneta tik pred vrhom. Ob misli na še eno noč pod milim nebom, sta se spustila nazaj na Montenvers in vrnila v topli objem hostla.

Ob koncu dneva se zaradi slabe vremenske napovedi odločimo, da bomo verjetno naslednji dan zapustili Chamonix. Večer mine v pakiranju opreme ter rehidraciji in nadomeščanju izgubljenih kalorij. Brez smeha, zbadanja in drugih šal seveda ni šlo. Tokrat nas Mr. Cho (lastnik hostla) ni prosil, če lahko ob 22. uri odidemo na nočni počitek.

Sobota, 18. 3.
Zbudimo se v oblačno in deževno jutro, zato se dopoldne vsi odpravimo proti domu in tabor končamo en dan prej.


Opravljeni vzponi:

 • Marčič - Hrovat, Pointe Farrar, Farraon, II, 4+, 5c/M5, 400m - poskus, 
 • Marčič - Hrovat, spust Col du Passon (z vrha samo Marčič), 
 • Ocepek - Šparovec - Ortar, Pointe de Gigord, NE Couloir, II, AD, 400m, 
 • Stanonik - Ocepek, Triangle du Tacul, Chere gully, II, 4, 350m, 
 • Stanonik - Ocepek, Triangle du Tacul, Jager Couloir, II, D, 600m, 
 • Stanonik - Močnik, Aiguille du Midi, Frendo Spur, III, 4, D, 1200m, 
 • Močnik - Bajec, Petit Dru, Allain-Leininger, TD, 850m - poskus, 
 • Močnik - Marčič - Bajec, Pointe Farrar, Claire Chazal, D+, 500m, 
 • Leban - Orbanić, Triangle du Tacul, Contamine-Mazeaud, AD+, 2, II, 350m, 
 • Leban - Orbanić, Aiguille Verte, Couturier couloir, D, 2, IV, 1000m,
 • Penič - Bajec, Aiguille Grands Montets, East Ridge, PD+, 4c, 
 • Penič - Tratar, Aiguille du Midi, Seigneur spur, III, 1200m - poskus, 
 • Penič - Tratar, Aiguille du Midi, Arete des Cosmiques, II, AD, 4a, 
 • Penič - Tratar - Hrovat, Aiguille Verte, Grands Montets Ridge, III, D, 5a, 800m - poskus,
 • Hrovat - Tratar, Petite Aiguille Verte, Pepite, TD, M4, 250m, 
 • Kračun - Kračun, Pointe Farra, Farraon, II, 4+, 5c, 400m - poskus, 
 • Kračun - Kračun, Triangle du Tacul, Contamine-Mazeaud, II, AD+, 350m, 
 • Kračun - Kračun, Triangle du Tacul, Chere Gully, II, 4, 350m
 • Kračun - Kračun, Col des Nantillons, Yaneune, 500m - poskus, 
 • Ortar - Šparovec, Couloir de la Table, 
 • Ortar - Šparovec, Migot Spur.

Vtisi udeležencev

Peter Hrovat
Tabor v Chamonixu je bil precej intenzivna izkušnja. Kljub temu da sem veliko obračal, sem se o kompleksnosti zimskega plezanja v teh smereh in predvsem od soplezalcev veliko naučil. Hvala organizatorjem za to izkušnjo!

Andraž Šparovec
Na taboru se je izkazalo, da so bile davek za odlično vreme toliko slabše snežne in ledne razmere. Kar nas je prisililo v spremembo ciljev ter smeri in se najbolj očitno kazalo v rdeče obarvanih obrazih. Ker sem bil sam prvič v Chamonixu, mi je ta predstavljal uganko, katere delček sem v tem tednu ob pomoči ostalih raziskal. Številčnost in pestrost ekipe je zagotavljala, da tudi trenutki v dolini niso bili dolgočasni. Hvala vodji tabora in PZS za izvedbo in podporo!

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__20_ ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__24_

Jernej Ortar
Tovrstnega tabora sem se udeležil prvič. Vzdušje se mi je zdelo sproščeno in pozitivno, s soudeleženci in obema šefoma smo se dobro razumeli. Predvsem mi je bilo všeč, da sem lahko spoznal nove ljudi s katerimi se morda še kdaj skupaj odpravimo v hribe. Hvala vsem skupaj za prijeten teden v Chamonixu.

Benjamin Ocepek
V Chamonixu sem bil prvič in prej še nisem plezal v visokih hribih, zato mi je bil cilj predvsem spoznati področje in specifiko plezanja in gibanja v centralnih Alpah. Mislim da mi je to precej dobro uspelo in da sem tabor dobro izkoristil. V smereh sem se srečeval z ledom, snegom in skalo, smučal sem po dveh ledenikih, spoznaval organizacijo gondol in prenočitev...

Uroš Stanonik
Na taboru je bilo super. Fajn je, ker spoznaš nove soplezalce. Kolektiv je bil kul, vodje pa tudi. Izpostavil bi pa še finančno radodarnost komisije za alpinizem, ki je pokrila večino stroškov tabora. Skratka, nimam pripomb.

Jure Leban
Tabor je bil super. Fajn pisana druščina. Pridobil sem dragocene izkušnje. Ravno sem se privadil dihanja na višji nadmorski višini in že je bilo treba domov. Orodja so malo pogrešala skalo, kar je po eni strani ok, saj so ostala ostra, haha, pa nič za to. Na tovrstne akcije se bom še prijavil.

Tomo Orbanić
Če bi bil ta naš tabor fat camp, bi popušili, ker smo v dveh dneh pojedli več hrane, kot jo dobi povprečna slovenska Karitas v obdobju enega leta. Če bi bil ta naš tabor predizbor za Miss Universe, bi popušili (Neli izvzeta), ker je šla vsa lepota z nas z višino in kožo, opečeno s spomladanskim ledeniškim soncem. Če bi bil ta naš tabor zaključek smučarske sezone, tipo Zlata lisica Tine Maze, bi popušili, ker nihče od nas ni niti za trenutek izgubil fokusa svojih želja in smo raje izumili novi prosti slog smučanja. Toda ker je bil to tabor iskanja smisla in nesmisla, brušenja tako pustolovskega duha kot zob derez, poglabljanja odtujenosti od vsakdana in zbliževanja prijateljstev, smo zmagali! In dokazali da srž podmladka slovenskega alpinizma še zeleni in suša snežnih razmer nikakor ne odraža suše v naših dušah.

Neli Penič
Tabor je bil naravnost odličen! Navkljub razmeram sem se dosti naučila, videla nove konce in odnesla nekaj občutka za višje hribe. Družba in vreme sta bila super. Res fino je, da so ob tebi izkušenejši ljudje, pripravljeni deliti nasvete.

ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__34_ ka_pzs_tabori_perspektivni_chamonix_2017_fot_arhiv_ka_pzs__40_

Tadej Kračun
S soncem obsijan je bil vsak dan. Smuči bile so tvoj prijatelj, če pa pancerjev nisi imel, na riti si obsedel. Na uradu nasvetov polni so bili, da smo na koncu celo noč zvezde gledali. Poli te je vedno nasmejal, ko je svoje čokoladice grizljal. Za prihodnje leto si želim samo manj francoskih nasvetov.

Jurij Tratar
Na taboru sem spoznal, da lahko v hribih velik del kompleksnosti ture predstavlja tudi logistika, kar pa se z ekipnim delom lahko dobro premaguje. Ker sem bil prvič v centralnih Alpah, sem spoznal veliko novih elementov, ki jih v naših hribih ne najdeš (granit, višina, ...), a nad nobenim nisem bil razočaran.

Luka Kračun
Super preživet teden v norem okolju. Malo so nam ponagajale snežne razmere, nas je pa zato sonce objemalo celi teden. Veliko sem odnesel, veliko idej za naslednji obisk Chamonixa! Hvala za priložnost, zagotovo se vračam... smučke so zakon!

Miha Močnik
Tudi tokrat tabor ni razočaral. Družba je bila pisana, tako da dolgčas ni bilo. Kljub slabim razmeram sem se naplezal in izkoristil teden sonca in lepega vremena.

Tabor je organizirala in finančno podprla Komisija za alpinizem PZS.

Pripravil Peter Bajec, fotografije prispevali udeleženci