Perspektivci nad Trento – sami v steni, z izjemo nekaj mimoidočih živali

Slovenija
Trajanje: 14.10.2022 - 17.10.2022
Plezanje v Trenti je vedno svojevrstno. Manjša opremljenost, daljši dostopi in težji sestopi, dajo poseben pomen sami turi in občutek prvinskega alpinizma. Še boljše pa je to, da ni znanih velikih klasik. Posledično smo imeli udeleženci kar nemalo težav z izbiro cilja na hitro. Kar pa ni nujno slabo.
Poročilo:

 • Akcija: tabor za perspektivne alpiniste
 • Lokacija in termin: Trenta, 14. - 17. oktober 2022
 • Udeleženci: Andrej Jež (vodja), Gregor Kristan (pomočnik vodje), Tjaša Kolar, Urh Primožič, Erik Pauša, Gašper Ravnjak, Žiga Rozman, Urša Kešar, Dino Cesar, Luka Kracun

ka_pzs_tabori_perspektivci_trenta_2022_arhiv_ka__8_

S taborom smo začeli v petek zvečer, v prijetni hiški sredi Trente, ki je bila zelo dobro izhodišče. V naveze smo se razdelili glede na ideje, ki smo jih imeli.
V soboto zjutraj nas je pozdravilo še rahlo rosenje, kasneje pa prijetno jesensko sonce. Ture so bile dolge in naporne, kar je botrovalo h kasnejšim povratkom, a kljub temu s precej dobrim vzdušjem. Dobrih tem ob večernih debatah ni zmanjkalo in so se zavlekle pozno v noč, zaradi česa je bilo vstajanje zjutraj težko. V nedeljo smo bili že vsi utrujeni, a kljub temu motivirani še za kakšno smer.
Na samem taboru smo preplezali 8 redko ponovljenih smeri, od tega dve prvenstveni. Vse naveze so morale vihteti kladiva in biti iznajdljive pri nameščanju varovanj, kar se je pokazalo kot zabavno in poučno. S tem so pridobili nove izkušnje za naprej, kar bo, verjamem, vsakemu še prišlo prav.

ka_pzs_tabori_perspektivci_trenta_2022_arhiv_ka__3_

Opravljeni vzponi:

 • 15. oktober
  • Sivi ideal, Jerebica, VI/V, 450 m, Rozman-Kračun
  • Čaša opojnosti, Pinja, V/IV, 400 m, Kolar-Cesar
  • (stena nad Kopiščarjevo domačiji), poskus nove smeri, Jež-Kristan-Primožič
  • Zajeda v steni, Pinja, VI-/V, 400 m, Kešar-Pauša-Ravnjak
 • 16. oktober
  • Femme fatale, Veliki Vršavec, VIII+/VI+, 255 m, Jež-Kristan-Primožič (prvenstveni vzpon)
  • Krajcarca, Veliki Vršavec, 6a+, 210 m, Rozman-Kračun
  • Lašarjeva peč, obračanje zaradi nesreče na območju, Kolar-Cesar
  • Likarjeva smer, Planja, V+/IV, 350 m Kešar-Pauša-Ravnjak
 • 17. oktober
  • Direktna smer, Šplevta, V+/V-IV, 450 m, Jež-Kristan-Rozman (prvenstveni vzpon)
  • Likar-Markič, Zapotoški vrh, IV+/IV, 200 m, Kolar-Cesar

PDF Femme fatale - skica, vris
PDF Direktna smer - skica, vris

ka_pzs_tabori_perspektivci_trenta_2022_arhiv_ka__1_

Vtisi udeležencev
 • Gregor Kristan: Tabor v Trenti ocenjujem kot zelo uspešen preživet v super družbi. Ta stran primorskih Julijcev, je za večino plezalcev kar nekoliko tuja, kar sem opazil že takoj na taboru. Na prvi pogled Julijci na primorski strani ne ponujajo tako veliko klasik, kot smo jih navajeni in jih lahko najdemo na gorenjski strani in drugje v Kamniško-Savinjskih Alpah. Najbolj se razlikuje že samo po dostopnosti sten, saj je po večinoma od izhodišča za dostop do stene potrebno odšteti nekaj več časa. To pa dandanes odvrne že kar precej veliko plezalcev. Je pa zagotovo ves ta dostop poplačan v vsej lepoti in miru teh gora na tej sončni strani Alp. Za tiste, ki še ne vedo pa se vse te gore s svojimi stenami in vsemi smermi lahko z lahkoto najdemo in pregledamo na internetni strani primorskestene.com, po zaslugi Petra Podgornika, ki zbirko še vedno dopolnjuje z vsemi novimi informacijami, ki jih zasledi. Sam sem že večkrat plezal v teh koncih in mi je ta del doline nekoliko bolj poznan kot ostalim udeležencem in sem jim tako lahko pomagal z napotki o dostopih in sestopih. Na taboru je bilo motivacije zadosti in se je splezalo kar nekaj smeri izmed teh tudi dve prvenstveni smeri.

 • Urh Primožič: Nad taborom sem navdušen. Izveden je bil na visokem nivoju in nasitil željo po težavah in vertikali. Udeleženci smo dobili nova spoznanja in alpinistične izkušnje.

 • Urša Kerčič: Tabor v Trenti je presegel vsa moja pričakovanja kar se tiče plezanja in sem zelo vesela, da sem se ga imela priložnost udeležiti. Hvala Andreju in Gregu za organizacijo in hvala Komisiji za alpinizem in PZS za podporo. Plezanje neopremljenih in bolj 'divjih' smeri je vsekakor nekaj, kjer nisem tako domača, zato je bila izkušnja neprecenljiva. Dejansko pa trentarske konce tudi zelo slabo poznam, kar še bolj podpira dejstvo, da je bil tabor tam prava ideja. Hvala tudi Gašperju in Eriku za super turi - če ne drugega, smo si dokazali, da smo vzdržljivi, haha. Naporen, ampak super vikend, ki bi ga lahko še kdaj ponovila.

 • Žiga Rozman: Po dolgem času sem se ponovno udeležil tabora za perspektivce in mi je bilo res fajn. Vzdušje je bilo sproščeno, udeleženci pa motivirani za plezanje in raziskovanje nepoznanih sten ali celo novih smeri. Spoznal sem nekaj novih obrazov in zagotovo se še navežemo. Tudi nastanitev v Trenti je bila super izbira. Vse pohvale Andreju za organizacijo.

 • Tjaša Kolar: Zame je bil to prvi tabor, ki sem se ga udeležila. Tabor je potekal v super koncih in v čudovitem jesenskem času. Hvala organizatorjem, fantom, ki so kuhali in soplezalcu Dinu za nove izkušnje v steni.

 • Dino Cesar: Alpinističnega tabora v organizaciji KA sem se udeležil prvič. Zelo mi je bila všeč lokacija tabora in zato sem se takoj prijavil na razpis. Okoliške smeri tukaj ponujajo lepe samotne ture na težko dostopne vrhove v Trentarskem vzdušju, ki se jih nekdo iz druge strani Vršiča redkeje loti. Tabor je omogočil ravno to. Hvala Andreju in Gregorju za super organizacijo ter ostalim za super družbo. Še se vidimo.

 • Erik Pauša: To je bil moj prvi tabor (upam da ne zadnji) in lahko rečem, da je bilo res mega! Čeprav sem bil edini pripravnik, sem se med ostalimi res dobrimi alpinisti, ter alpinistkama, počutil res sproščeno in brez pritiska. Ker sem iz Nove Gorice, je bila lokacija tabora popolna, saj sem že nekaj časa brskal po spletnem vodniku primorskestene.com. Poln idej sem tudi sam želel kaj splezati v "svojih koncih". Tako smo z Gašperjem in Uršo splezali dve konkretni smeri in hitro spoznali resnobnost trentarskih smeri! Vmes sem se naučil naprednega plezanja kaminov in kako se s kletvicami spopadati z detajli smeri, spoznal zakaj je dostop slovenskih fantov grob, zvečer se nažiral s palačinkami in pašto, ter poslušal zgodbe ostalih soudeležencev tabora. Res hvala Andreju Ježu in vsem ostalim za čudovito izkušnjo in nadaljnjo motivacijo, upam da še kdaj kaj splezamo skupaj

 • Gregor Ravnjak: Na žalost se tokrat nisem mogel udeležiti vseh 3 dni, ampak tabor si bom najbolj zapomnil po dobri klapi. Nova spoznanja, zanimive smeri, stene, dolgi dostopi in sestopi, prelepa Trenta, Primorska... Vse to so razlogi, da se še vrnem. Hvala Jež in Kristan, da sta nas zbrala na kup v takem številu, in hvala KA in PZS za podporo.

 • Luka Kračun: Uspešen tabor v precej oddaljeni dolini, kamor se redko odpravim. Super družba pa še hrane v izobilju. Takšni tabori so predvsem dobri za nabiranje izkušenj v običajno zelo neobljudenih stenah ter spoznavanje alpinistov iz drugih klubov. Predlagam, da se poleg teh taborov organizira tudi tabore brez starostne omejitve.

ka_pzs_tabori_perspektivci_trenta_2022_arhiv_ka__9_

Poročilo pripravil Andrej Jež,
fotografije prispevali udeleženci tabora.