Ženski alpinistični tabor Klemenča jama 2023 | poročilo

Slovenija
Trajanje: 21.07.2023 - 23.07.2023

Vodja: Saša Podlipec, Anja Petek

Muhasto vreme na ženskem taboru Komisije za alpinizem PZS ni pustilo muhastega vzdušja, čeprav je udeleženkam preprečilo plezanje v markantni severni steni Ojstrice. Sta pa zato prišla do izraza iznajdljivost in raziskovanje drugih sten v okolici, ki lahko ravno tako ponujajo celodnevno preverjanje volje.
Poročilo:
 • Datum in lokacija: 21-23. julij 2023, Klemenča jama
 • Vodji: Saša Podlipec, Anja Petek
 • Udeleženke: Ana Baumgartner, Nuša Ivanuša, Martina Jakopič, Veronika Jakopič, Tina Kotnik, Polona Lamut, Alina Ledinek, Ana Štritof, Timea Urdih, Patricija Verdev

tabor_klemenca_jama_2

Čeprav so razmere kljubovale, muhasto vreme na ženskem taboru ni pustilo muhastega vzdušja, res pa so nam vremenski pogoji preprečili plezanje v markantni severni steni Ojstrice, česar smo si vse udeleženke želele. Sta pa zato prišla do izraza iznajdljivost in raziskovanje drugih sten v okolici, ki lahko ravno tako ponujajo celodnevno preverjanje volje.

Sobotni dan je potekal zelo sproščeno, kljub zgodnjemu izkoristku nedeževnih uric. Deževna napoved se je sicer uresničila z enourno zamudo, a se je dalo v severni steni Krofičke do enajstih že naplezati, kolikor so to smeri dopuščale. Nekaterim navezam se je izbira smeri bolj posrečila in se je dalo opraviti vzpon, drugim manj zaradi mokrote, ki po petkovem neurju še ni izpuhtela. Ko smo se vse zbrale nazaj na koči, so se pojavile prve dežne kaplje.

Popoldne je v prijetni družbi udeleženk in zabavnih oskrbnikov še prehitro minilo. Pred večerjo nam je dan popestrila Sara Jaklič, ki je z nami delila zgodbe s plezanja na eksotičnem Madagaskarju s soplezalko Marijo Jeglič. Poslušalke smo lahko začutile, kakšna pristna vez spremlja navezo Jaklič-Jeglič že od samega začetka in da se lahko imaš v odnosu z nekom zaradi neke nepristranskosti na koncu vedno dobro, ne glede na to, česa se lotiš, plezanja, skoka s padalom ali lomastenja po džungli. Nedvomno pa se lahko v tako sproščeni navezi tudi plezanje lažje odvija na visoki ravni. Hvala Sari za spodbudo!

Nedeljsko jutro nam je kmalu pojasnilo, kako bo potekal dan. Ideje o obisku Ojstrice so žal prestavljene na bolj sušno obdobje, saj očitno severna stena Ojstrice ne sodi med hitro sušeče. Tako se je večina navez odpravila plezat v Ute in ena naveza v zid Škarij, saj je že sam pogled nanj izpred koče vabil v edine suhe plošče daleč naokoli.

Popoldne smo se zopet vse udeleženke tabora zbrale na koči, na še zadnjem kulinaričnem presežku izpod rok oskrbnikov, ki je nekoliko potolažil skoraj prekratek plezalni vikend. Če že nismo imele možnosti speljati vseh plezalnih idej, pa smo obdarjene s kakšnimi novimi željami. Bilo je lepo!

klemenca_jama_2023

Opravljeni vzponi:

22. julij:

 • Krofička, Premik VI+/V 120m in Mala maya VI+/V,III 130m; Petek, Urdih, Jaklič, Ledinek, Štritof
 • Krofička, Iluzija, VI/V+, IV+ 120m, Lamut, Podlipec – poskus
 • Krofička, Zaljubljena, VI/V+,IV,III, 110 m, Baumgartner, Ivanuša – poskus
 • Krofička, Previd, VI+/v+, IV+, 120m, Kotnik, Verdev – poskus

23. julij:
 • Škarje, Beli Pajek, VIII+, 250m, Jaklič, Petek (A0)
 • Ute,Salamander, V+, 200m, Baumgartner, Ledinek
 • Ute, Kosmata smer, V-, 140m, Lamut, Urdih, Verdev
 • Ute, Nos, IV+, 200m, Ivanuša, Kotnik
 • Ute, Salamander, V+, 200m, M. in V. Jakopič
 • Ute, Nos IV+, 200m, Podlipec, Štritof

tabor_klemenca_jama_1

Vtisi:
 • Ana Baumgartner: Par dni pred taborom sem se ob živčnem pregledovanju vremenske napovedi in radarske slike že spraševala, kako izgleda plezalni tabor brez plezanja. Izkazalo se je, da so bile moje skrbi odveč; na srečo smo bile vse dovolj zagnane, da smo se kljub vsej mokroti, ki je tekla iz sten, oba dneva podale vanje in vsaj en dan celo nekaj splezale. Sobotni poskus vesoljnega potopa popoldne pa je mi minil nenavadno hitro zahvaljujoč Sarinemu predavanju in kovanju številnih načrtov za bolj sončne dni. Hvala osebju na Klemenči jami za gostoljubje in Saši za organizacijo. Verjamem, da mi bo od zdaj pri iskanju ženskih navez dosti lažje.
 • Nuša Ivanuša: Mokre stene na taboru so poskrbele, da smo lahko podegustirale vse jedi na meniju Koče na Klemenči jami. Seveda smo trmasto poskušale tudi s plezanjem, tako v soboto kot v nedeljo, in tabor vse zaključile z vsaj eno preplezano smerjo.
 • Martina Jakopič: Tabor je bil super, kljub bolj muhastem vremenu smo imele priložnost plezati v skali. Vesela sem, da sem spoznala še nekaj novih soplezalk in upam, da se v prihodnje navežemo tudi na štrik. Hvala Sari za super predavanje in Saši ter Anji za organizacijo!
 • Veronika Jakopič: Čeprav nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, smo se imele fajn. Hvala Saši in Anji za organizacijo.
 • Tina Kotnik: Kot vedno, super družba močnih in motiviranih punc, zanimive debate in deljenje izkušenj. Letos je bilo tega še nekoliko več kot običajno, pa malo manj splezanih smeri, saj nam je nagajalo vreme, ampak tudi tako mora kdaj biti. Sarina predstavitev o plezanju na Madagaskarju pa je bilo pika na i. Hvala Saši in PZS-ju za organizacijo ter vsem na Klemenči jami, da so tako lepo skrbeli za nas.
 • Polona Lamut: Tabor je potekal na čudoviti Klemenči jami v družbi deklet s podobnimi interesi, zato sem se počutila odlično. Prvi dan nama je s soplezalko napredovanje žal preprečil moker in sluzast kamin, drugi dan pa smo preplezale Kosmato smer in se dodobra prepričale, zakaj nosi takšno ime. Gibanje po ruševju mi je od nedelje naprej bolj domače, kar je nedvomno koristna izkušnja. Sara nam je z zelo zanimivim plezalno-potopisnim predavanjem o Madagaskarju razširila obzorja, zato je tudi deževno popoldne hitro minilo. Hvaležna sem bolj izkušenim puncam za prenos znanja in Saši ter KA PZS za dobro organiziran tabor. Pohvalo si zasluži tudi oskrbniška ekipa za odlično hrano in vzdušje na koči.
 • Alina Ledinek: Tabor je potekal pod kraljico Kamniških Alp, Ojstrico. Njena stena tako izstopa, da se ostale skrivajo v senci njene veličine. Pa vendar smo se punce podale raziskat steno Krofičke in pa še manj obiskanih Ut. Vreme nam je križalo plezalne načrte, ampak je vzdušje, ki smo ga ustvarile, prekašalo vremensko čemernost. Super punce,  še se vidimo!
 • Ana Štritof: Zame je bil to moj prvi plezalni tabor v okviru PZS in sem zelo vesela, da sem ga preživela v družbi punc. Plezale smo toliko, kot nam je vreme dopuščalo. Sama se ne bi odpravila v tako mokro steno, tako da sem hvaležna za to izkušnjo. Zelo sem vesela, da smo bile na tabor sprejete tudi mlajše pripravnice in dobile priložnost plezati z izkušenejšimi. Vrnila sem se s še več motivacije. Hvala soplezalkam za plezarijo, Saši za organizacijo, osebju na Klemenči jami za tako prijaznost in Sari za predavanje. Fino je bilo!
 • Timea Urdih: Punce smo skupaj preživele še en super vikend, ki nam je zaradi slabšega vremena omogočil več druženja, spoznavanja, motivacijskih pogovorov, novih idej in gurmanskih užitkov v koči na Klemenči jami. Plezalke so držale tudi v mokri skali in tako smo vseeno splezale kar nekaj lepih smeri, ki jih Krofička premore (priporočam!). Hvala Saši za organizacijo, PZS-ju za podporo in Sari za super predavanje!
 • Patricija Verdev: Super tabor, le vreme je malo ponagajalo. Smo pa zato kakšno več rekle in se bolje spoznale, ter skovale kakšen načrt več, kot bi ga sicer. Super družba na super lokaciji, ki ga je za piko na i popestrilo še Sara s predavanjem.

Hvala Planinski zvezi Slovenije in Komisiji za alpinizem ter seveda Saši za odlično organizacijo.

Poročilo pripravila Anja Petek,
fotografirale udeleženke tabora