Tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu

Francija
Trajanje: 18.10.2015 - 25.10.2015

Vodja: Peter Bajec in Nejc Marčič

Člani: Klemen Gerbec, Uroš Grilj, Domen Košir, Marjan Kozole, Boštjan Tomplak, Matej Arh, Andrej Jež, Miha Močnik, Borut Demšar in Nejc Klemenčič

Med 18. in 25. oktobrom 2015 je potekal tabor Komisije za alpinizem PZS za perspektivne alpiniste v Chamonixu. Tabor je bil, tako kot vsako leto, namenjen predvsem plezanju zimskih (lednih in kombiniranih smeri) ter spoznavanju gora nad Chamonixom.
Poročilo:
Letos je bilo za tabor izbranih 10 alpinistov in sicer so se tabora udeležili Klemen Gerbec (AO Kranj), Uroš Grilj (AO Ljubljana-Matica), Domen Košir (AO Železničar), Marjan Kozole (AK Vertikala), Boštjan Tomplak (AO Železničar), Matej Arh (AO Kranj), Andrej Jež (AK Črna), Miha Močnik (AO Železničar), Borut Demšar (Akademski AO) in Nejc Klemenčič (AO Tržič). Tabor sva vodila Nejc Marčič (AO Radovljica) in Peter Bajec (AO Železničar).

Kot že nekaj preteklih let se tabor zaradi ugodnejših razmer in stabilnejšega vremena organizira v jesenskem času. Ker je bilo letošnje poletje izredno suho in vroče, je bilo jasno, da takšnih razmer, kot so bile lani, ne bomo našli. Od višjih sten so bili le Droati v solidnem stanju, večina drugih smeri pa je bila v slabem stanju. Kljub temu se je našlo dovolj zanimivih linij, v katerih so »perspektivci« lahko dodobra spoznali plezanje v ne ravno idealnih razmerah. Kljub nizkim ocenam nekaterih smeri je bilo plezanje resno in zahtevno, nemalokrat se je zavleklo pozno v noč, sestopanje pa v naslednje jutro.

chx_006
Tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu (foto udeleženci tabora)

Kronološki pregled tabora:

Nedelja, 18. 10. 

Do večera je večina ekipe prispela v deževni Chamonix (štirje mladinci so prispeli v zgodnjih jutranjih urah, ker jim prija nočna vožnja po megleni Padski nižini), kjer smo se nastanili v hostlu Chamoniard. Vremenska napoved za prihajajoči teden je obetala jasno vreme, tako da smo sestavili naveze, naredili načrte za prihodnje dni ter prelistali vodničke. Večer smo zaključili ob modrovanju in reševanju sveta. Bili smo kar uspešni. 

Ponedeljek, 19. 10. 

Večina nas odide v hribe. Marčič in Gerbec se odpeljeta na Montenvers, za cilj sta si izbrala smer Merkel-Welzenbach v Grands Charmoz. V smeri ju pričakajo precej slabe razmere, a se ne predata zlahka. Po dveh raztežajih težkega in mestoma nevarnega plezanja se le odločita za vrnitev. Željna plezanja poskusita še v smeri Bouchard – Zajchowski, a ju tudi tu ustavijo zelo slabe razmere, zato se ponovno odločita za umik in sestop v dolino. Ker imata rada dolge sprehode pod zvezdnatim nebom, se odločita za nočno kolovratenje po tirih vse do toplih postelj hostla. Grilj in Klemenčič po naporni nočni vožnji nabirata moči v hostlu in zabavata lokalne može postave.

Bajec, Košir, Arh, Močnik, Tomplak, Kozole, Jež in Demšar se odločijo za podrobnejše spoznavanje ovčereje in dostopijo pod Les Droites. Na bivaku so po dobrih 5 urah in pol hoje. Bajec in Košir si za cilj izbereta Tournier spur, Arh in Močnik ter Jež in Demšar si izberejo Colton-Brooks, Tomplak in Kozole pa Ginat. V nadaljevanju večera se ne zgodi nič razburljivega, fantje že zarana ležejo k počitku. 

Torek, 20.10. 

Med 3. in 4. uro zjutraj vsi zapustijo bivak in dostopijo pod izbrane smeri. Arh in Močnik izplezata še isti dan ter sestopita na drugo stran in bivakirata v bližini bivaka Couvercle, ki ga v temi nista uspela najti. Bajec in Košir preplezata dobrih 8 raztežajev smeri v solidnih razmerah. Na sedlu pod najtežjimi raztežaji ju pozdravita popolnoma nepredelan sneg in porozen led, zato se odločita za povratek. V dobrih 2 urah sta s spusti po vrvi nazaj pod steno in se vrneta v bivak, kjer prespita. Tomplak in Kozole ter Jež in Demšar bivakirajo na sestopu z Droatov.

Marčič, Gerbec, Klemenčič in Grilj se popoldne odpeljejo na Aiguille du Midi, kjer prespijo. Z zaposlenimi na gornji postaji gondole vzpostavijo pristne in tople odnose, zato uspešno prespijo v ogrevanih prostorih sanitarij.   

Sreda, 21.10.

Bajec in Košir sestopita v dolino, ravno tako Arh in Močnik.

Marčič, Grilj in Gerbec plezajo smer M6 solar v Pointe Lachenal, Klemenčič pa zaradi bolezni in slabega počutja počaka na Midiju in počiva. Popoldne se vsi skupaj vrnejo v dolino.

Tomplak, Kozole, Jež in Demšar sestopajo proti bivaku Couvercle, kjer Jež in Demšar prespita. Tomplak in Kozole nadaljujeta sestop a ju ulovi noč. Zaradi teme in nepoznavanja terena prehitro zapustita ledenik in se napotita navzgor, misleč da proti postaji Montenvers, a sta v bistvu na poti proti koči Envers. Po posvetovanju z Nejcem ugotovita, da sta zgrešila, zato bivakirata.

Ostali udeleženci tabora se v hostlu igrajo igrico »Še pomnite, tovariši«.  

Četrtek, 22.10. 

Močnik, Arh, Bajec in Košir gredo z zadnjo gondolo na Aiguille du Midi, kjer jih pričaka mrzlo, vetrovno in megleno vreme. Prespijo v bivaku Abri Simond. Tomplak in Kozole sestopita v dolino, ravno tako Demšar in Jež.  

Petek, 23.10. 

Bajcu na bivaku nekdo ukrade sončna očala in plezalni dan se skoraj klavrno konča, ko mu na pomoč priskoči švicarski alpinist in mu posodi rezervna modna sončna očala. Tako lahko vsi štirje (Močnik, Arh, Bajec in Košir) dostopijo pod steno Mont Blanc du Tacula. Bajec in Košir se usmerita v Macho couloir, Arh in Močnik pa v NE spur. V obeh smereh so razmere precej slabe, a obe navezi dosežeta rob stene. Bajec in Košir sta že do večera v bivaku, Arh in Močnik v temi izplezata in se ponoči vrneta v bivak.

Popoldne se jim na bivaku pridružijo Jež, Demšar in Tomplak.

Marčič, Gerbec, Klemenčič in Grilj dostopijo pod Les Droites, za cilj si izberejo smer Ginat.

Sobota, 24.10. 

Arh in Močnik se čez greben Cosmique odpravita na Aiguille du Midi ter v dolino. Bajec in Košir se tudi vrneta v dolino. Tomplak, Jež in Demšar gredo plezat v Mont Blanc du Tacul smer Modica-Noury in se do večera vrnejo v dolino. Ekipa pod Droati vstopi v Ginat, ga do konca dneva prepleza in prične sestopati. Marčič in Gerbec sta uspela za dolge nočne sprehode pod zvezdnatim nebom navdušiti tudi Grilja ter Klemenčiča in tako so družno korakali proti dolini, hostlu in velikemu loncu testenin ter mrzlemu pivu. Do dveh zjutraj smo vsi udeleženci tabora zbrani v hostlu. Zdravi, celi in zadovoljni s preplezanimi smermi.

Nedelja, 25.10. 

Zadnji dan našega tabora v dopoldanskem času zapustimo hostel in se počasi odvalimo proti domu.

chx_011
Težko je življenje alpinistov. (foto udeleženci tabora)

Opravljeni vzponi: 

Les Droites, Colton/Brooks, ED / IV / 5M, 1000 m, Jež, Demšar, Arh, Močnik

Mont Blanc du Tacul, Modica-Nuory,  III / 5+, 500 m, Jež, Tomplak, Demšar

Grands Charmoz, Merkl-Welzenbach, IV / 5 / M5, 900 m, Marčič, Gerbec (poskus)

Grands Charmoz, Bouchard – Zajchowski, V / 5+ / 6a, 900 m, Marčič, Gerbec (poskus)

Pointe Lachenal, M6 Solar, III / M5+, 200 m, Grilj, Gerbec, Marčič
Les Droites, Ginat, TD / IV / 5, 1000 m, Gerbec, Marčič, Grilj, Klemenčič

Aiguille du Midi, Cosmique greben, II, AD, 4a, Arh, Močnik 

Les Droites, Tournier spur, Bajec, Košir (poskus)

Mont Blanc du Tacul, Macho couloir, IV / 2, 800 m, Bajec, Košir

Mont Blanc du Tacul, NE spur, III / 4c, 800 m, Arh, Močnik

Tabor je organizirala in finančno podprla Komisija za alpinizem PZS.

Pripravil: Peter Bajec