Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Osem krogov in pol, nastajajoči gorniški film režiserja Gregorja Kresala

četrtek, 26. marec 2015

Nov slovenski gorniški film Osem krogov in pol

Gregor Kresal po resničnih dogodkih in mentorstvom legendarnega režiserja Davida Lyncha pripravlja unikatno psihološko dramo o gorah, ki temelji na tragični zgodbi slovenskega osvajanja gore Muztagh Tower, v bližini K2. Osem krogov in pol, posvečen spominu na vrhunskega slovenskega alpinista Pavleta Kozjeka, ne bo običajni film o gorah, temveč srhljivo popotovanje v um in zavest človeka, ki se mu svet obrne na glavo. Vabljeni, da postanete podpornik filma, premiera katerega je predvidena za letošnji december.

Filmski režiser Gregor Kresal je bil lansko leto kot edini evropski filmski ustvarjalec sprejet na prestižno filmsko akademijo Davida Lyncha v ZDA. Po resničnih dogodkih in pod mentorstvom tega legendarnega holivoodskega režiserja pripravlja unikatno psihološko dramo o gorah.

Pripoved temelji na tragični zgodbi slovenskega osvajanja gore Muztagh Tower, v bližini K2. Vendar to ne bo običajni film o gorah, temveč srhljivo popotovanje v um in zavest človeka, ki se mu svet obrne na glavo. Gre za film katastrofe, ki bo s svojim atraktivnim pristopom postavil nove standarde v žanru gorniškega filma. Posnet bo v ZDA ter v Italiji in Sloveniji. Film je posvečen spominu na vrhunskega slovenskega alpinista Pavleta Kozjeka.

Napovednik za film Osem krogov in pol si lahko ogledate na tej povezavi. Premiera je predvidena za december 2015.

Vsi dosedanji filmi Gregorja Kresala so bili nagrajeni na mednarodnih filmskih festivalih, film Sfinga je odnesel celo več kot 20 nagrad po vsem svetu. Čeprav je bil narejen za skromnih 5 % proračuna povprečnega slovenskega celovečernega filma, ga je v kinematografih videlo 5-krat več gledalcev kot povprečni slovenski film. Gregor je po poklicu arhitekt, po merilih Olimpijskega komiteja Slovenije pa je kot alpinist državnega in mednarodnega razreda v svetovnih gorstvih deloval več kot 20 let. S filmom se je začel ukvarjati leta 2000, svoj prvi večji filmski projekt je v treh zaporednih letih (2005-2007) uresničil na arktičnem otočju Svalbard, ko je za RTV SLO posnel dokumentarni film Svalbard - Špice Spitzbergna. Za svoje vrhunske dosežke je Gregor prejel nagrade Planinske Zveze Slovenije ter Mesta Ljubljane in mestne občine Medvode. Je tudi avtor alpinistične knjižne uspešnice Zimski vzponi ter promocijskega filma za PZS.

Postanite podpornik filma Osem krogov in pol. Za vsako donacijo prejmete nagrado: razglednica, DVD filma, majica, plakat, BluRay …

Sredstva za produkcijo filma se zbirajo:
1. na mednarodni platformi množičnega financiranja INDIEGOGO, http://igg.me/p/eight-and-a-half-circles/x/9949065 Rok je 13. april 2015.
2. ter na TRR: SI56 0201 3320 2635 724 (NLB, Sfinga Pro, Gosposka 9, 1000 Lj.) »ZA FILM«


V kolikor si donacije ne morete privoščiti, lahko filmu pomagate tudi z delitvijo povezave (na Indiegogo) preko socialnih omrežij – Facebook, Twitter…

Hvala!
S spoštovanjem,
Gregor Kresal