Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Člani alpinistične odprave Patagonija 2015 - Cerro San Lorenzo: Domen Petrovčič, Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž, Domen Kastelic in Dejan Koren - DeKo (foto Dejan Koren)

torek, 15. december 2015

Isti dan dve prvi, prvenstveni smeri primorske in ljubljanske naveze v Patagoniji

Slovenski alpinisti Dejan Koren (AO PD Vipava), Rok Kurinčič (Soški AO), Boštjan Mikuž (AO PD Ajdovščina), Domen Kastelic in Domen Petrovčič (oba Akademski alpinistični odsek) so na alpinistični odpravi v Patagoniji poskrbeli, da je strma in izpostavljena vzhodna stena Cerro San Lorenza na isti dan, 21. novembra 2015, po več neuspešnih poskusih tujih alpinistov dobila dve prvi, prvenstveni smeri – No fiesta in EXIT –, obe v alpskem slogu in z vrhunskim slovenskim podpisom. Kastelic in Petrovčič sta dobro izkoristila kratko vremensko okno in pred tem preplezala še novo smer v jugozahodni steni Cerro Hermosa.

Vzhodna stena Cerro San Lorenza, drugega najvišjega vrha Patagonije, je bila glavni in zanimiv cilj že vsaj sedmih odprav, a je ostala nepreplezana vse do prihoda slovenske alpinistične odprave Patagonija 2015 – Cerro San Lorenzo, ki je potekala novembra 2015 in jo je podprla tudi Planinska zveza Slovenije. Slovenskim alpinistom ni vzelo volje za Patagonijo značilno slabo in vetrovno vreme in tako sta 20. novembra obe navezi krenili pod vzhodno steno Cerro San Lorenza (3706 m), ki sta jo dan pozneje preplezali po dveh prvenstvenih smereh: No fiesta/Brez zabave (ED+, 1600 m) in EXIT/Izhod (ED, 1000 m).

patagonija2015_mikuz_koren_petrovcic_kastelic
Levo: Dejan Koren in Boštjan Mikuž na vrhu nove smeri No fiesta/Brez zabave v vzhodni steni Cerro San Lorenza. (foto Rok Kurinčič) Desno: Domen Petrovčič in Domen Kastelic na vrhu Cerro Hermoso. (foto Domen Kastelic)

Primorska naveza Dejan Koren - DeKo, Rok Kurinčič in Boštjan Mikuž je 20. novembra zvečer začela plezati v vzhodni steni Cerro San Lorenza v vpadnici glavnega vrha in v neprekinjenem plezanju ob 14. uri naslednjega dne dosegla rob strme in objektivno nevarne stene po novi smeri ter stik z grebensko smerjo Sudafricana. Smer No fiesta/Brez zabave, dolgo 1600 metrov, so ocenili kot izjemno zahtevno z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice. Zaradi zelo močnega vetra so se morali odreči vrhu po sicer že preplezanem grebenu in so se vrnili v bazo, ki so jo dosegli po 40-urni neprekinjeni akciji.

Cerro_San_Lorenzo_No_fiesta
Nova smer No fiesta/Brez zabave v vzhodni steni Cerro San Lorenza, ki so jo preplezali Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž in Dejan Koren - DeKo (foto Domen Kastelic)

»Po uvodnem dostopu in gaženju do stene smo nenavezani splezali prvo polovico smeri naklonine povprečno 70, mestoma do 80°. Ker je stena postala strmejša, smo se z nočjo navezali in se varovali do konca smeri oz. stene. Sledili so strmi raztežaji z naklonom do 90° in oceno WI5+, M4/5. Led je bil zelo zelo trd in skompresiran od serakov. Plezanje je predvsem oviral veter, ki je z višino naraščal in v vršnem predelu v sunkih dosegel več kot 100 km/h. Težave smo imeli s pripravo tekočine, ki jo je bilo nemogoče pripraviti zaradi strme in izpostavljene stene, predvsem pa zaradi močnega vetra. Ko smo preplezali na rob stene in do stika s smerjo Sudafricana, smo se morali zaradi vetra odločiti za sestop prek grebena in severne stene. Tu smo opravili približno 40 spustov ob vrvi in nato hojo do pod vzhodne stene in naprej do baze Puesto San Lorenzo, ki smo jo dosegli po 40-urnem neprekinjenem dostopu, plezanju in sestopu,« je plezanje opisal vodja odprave Dejan Koren, kot ključ do novega patagonskega dosežka pa izpostavil mešanico izkušenj in ugodnih razmer: »Ključno je bilo dovolj dolgo okno lepega vremena, skoraj odlične razmere na dostopu, v steni in pri sestopu. Ob seveda zadostni fizični in psihični pripravi vseh treh plezalcev, ki so bili sposobni plezati tudi strme odseke nenavezani in brez varovanja, saj je ključ pri takem vzponu zagotovo hitrost, ki pomeni tudi varnost, saj se manj časa zadržuješ v objektivno nevarni coni. Kilometrina je pri vseh treh bila odločilnega pomena, da smo v sorazmerno kratkem času opravili s to visoko in mestoma nevarno steno.«

Cerro_San_Lorenzo_EXIT
Nova smer EXIT/Izhod v vzhodni steni Cerro San Lorenza med stolpom Pilar Sur in vzhodnim vrhom Cumbre Sur, ki sta jo preplezala Domen Kastelic in Domen Petrovčič. (foto člani odprave)

Ljubljanska naveza Domen Kastelic in Domen Petrovčič, ki je 11. novembra že preplezala novo zahtevno smer (TD-, 1100 m) v do takrat še nepreplezani jugozahodni steni Cerro Hermosa, je 20. novembra v osmih urah dostopila pod skrajno levi del sedem kilometrov široke vzhodne stene Cerro San Lorenza in po bivakiranju na ledeniku naslednji dan vstopila v smer med stolpom Pilar Sur in vzhodnim vrhom Cumbre Sur. Kot sta alpinista zapisala v poročilu odprave, so bile snežno-ledne razmere zadovoljive in težji odseki plezanja večinoma skoncentrirani v spodnjem in zgornjem delu smeri, zaradi vzhodne orientiranosti stene pa sta bila izpostavljena tudi manjši količini padajočega snega. V tehnično lažjem osrednjem delu je bilo napredovanje hitrejše in izpostavljenost majhna. Iztek smeri je bil zaradi krušljivega vršnega dela do zadnjih nekaj metrov uganka. Na srečo je bil zalit z ledom in po 13 urah sta dosegla rob stene po novi, 1000 metrov dolgi smeri EXIT/Izhod, ki sta jo ocenila z ED kot izjemno zahtevno. Istega dne sta s spusti po vrvi v ledu sestopila na drugo, nepoznano južno stran gore in si v dolini ob jezeru uredila drugi bivak, naslednji dan pa ju je čakala še celodnevna hoja v bazo.


Cerro_San_Lorenzo_DeKo
Dejan Koren - DeKo med plezanjem v prvenstveni smeri No fiesta/Brez zabave (foto Boštjan Mikuž)

»Pomemben korak je, da je opravljen prvi vzpon v vzhodni steni Cerro San Lorenza. Smeri bolj kot zahtevnost posebnost daje objektivna nevarnost,« je vzpon primorske naveze ocenil vrhunski alpinist Silvo Karo, poznavalec plezanja v Patagoniji. »V značilnem patagonskem vremenu so fantje uspeli preplezati dve smeri v zahtevni vzhodni steni Cerro San Lorenza. Potrpežljivost se jim je izplačala, da so lahko na koncu odprave preplezali to težavno in predvsem objektivno zelo nevarno steno,« je alpinistične dosežke v Patagoniji komentiral Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Poročilo alpinistične odprave Patagonija 2015 - Cerro San Lorenzo
Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo - prvi dve smeri v vzhodni steni
Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo pred odhodom

Fotogalerija

Avtor: člani odprave