Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Revija Beta, jesen 2016 - naslovnica

četrtek, 15. september 2016

Jesenska Beta v visokih stenah, na avanturističnem plezanju in med prvinskimi plezalci

Septembra lansko leto je luč sveta ugledala prva tiskana Beta, od takrat pa smo pred naš fotoaparat in diktafon zvabili sama velika imena slovenskega in svetovnega plezanja. Zato niti tokrat ne bo dosti drugače. Tokratna številka bo celo precej bolj obsežna: naše malo darilo za zveste bralce.

Tema številke so visoke stene, večraztežajno in avanturistično plezanje ter plezalci, ki jih krasi malo bolj prvinski in divji pristop k naši aktivnosti. Govorili smo z Lukom Krajncem, Nicom Favressejem in Seanom Villanuevo, pa s Hazel Findlay in Alexom Chabotom. Predstavili vam bomo Grenlandijo in Baffinov otok ter plezanje na Debelem vrhu. V iskanju novega Kalymnosa smo obiskali Datco, Leonidio in Asturijo ter pokukali še na druge konce sveta: v Brazilijo in Novo Zelandijo.

beta_jesen_2016

To pa še ni vse! V objektivu gostuje največja fotografska zvezda, Keith Ladzinski, ki smo mu namenili nekaj več prostora kot običajno. Potem smo do potankosti preučili plezalne vrvi, in ker nam še ni bilo dovolj klepetanja, so tu še pogovori s Klemnom Bečanom, Vilijem Gučkom, Anak Verhoeven in Stevom Housom. Poleg standardnih rubrik se bo našlo še marsikaj zanimivega in zabavnega.

Jesenska Beta vas bo zabavala še globoko v zimo, medtem ko se mi odpravljamo na zaslužen dopust.

Revijo Beta lahko kupite v Planinski trgovini PZS na Dvorakovi 9 v Ljubljani. Na voljo sta tudi še poletna Beta, posvečena velikanom vertikale, in pomladna Beta, ki balvanira s svetovno smetano in pleza v Himalaji.