Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Smarovci gostili Norvežane, foto: Marko Prezelj

sreda, 14. september 2016

SMAR-ovci in njihovi norveški gostje v stenah nad Logarsko dolino, Tamarjem in Vrati

Letos (od. 30. julija do 7. avgusta) smo v goste povabili Norvežane. S Trymom sem se dogovoril, da poskusi sestaviti manjšo skupino alpinistov. Sprva je ekipo sestavljalo šest mladcev, malo pred odhodom pa sta dva odpovedala udeležbo. Lokacijsko smo izbrali Logarsko dolino in Kranjsko goro kar je bilo zagotovilo za pestro izbiro ciljev.

Skozi mentorjevo oko
Letos (od. 30. julija do 7. avgusta) smo v goste povabili Norvežane. S Trymom sem se dogovoril, da poskusi sestaviti manjšo skupino alpinistov. Sprva je ekipo sestavljalo šest mladcev, malo pred odhodom pa sta dva odpovedala udeležbo. Lokacijsko smo izbrali Logarsko dolino in Kranjsko goro kar je bilo zagotovilo za pestro izbiro ciljev.

Ob začetku akcije je svoj pečat vzdušju pridal ruski predsednik Putin, ki je z enodnevnim obiskom Slovenije povzročil zastoje v okolici letališča kjer smo sprejeli naše goste.

Zajtrk pred prvo turo je bil nepredvideno improviziran. Dogodek je na simpatičen način uglasil naš skupinski duh in svojevrstno poudaril negotovost kot temeljno prvino alpinizma. Zafrkavanje v zvezi s tem je spodbudilo sproščenost in hkrati pripomoglo k temu, da smo se kot gostitelji še posebej potrudili.

Goste je pričakovano navdušila pokrajinska pestrost in kompaktnost z veliko izbiro plezalskih ciljev. Na naši strani smo se morali najprej, prav tako pričakovano, znebiti idejne ožine in nekaterih privzetih predsodkov, ki so značilni za lokalna okolja kjer se govorice hitro preobražajo v privzete resnice. Deževni dan smo sicer izkoristili za izlet v Ljubljano in Škocjanske jame, a je zvečer, ko se je zjasnilo prevladovalo mnenje, da bo naslednji dan v hribih mokro in so se zato ideje sprva osredotočale predvsem v udobna plezališča. Ko smo se zedinili, da je primarni interes gostov v hribih, smo hitro našli primerne cilje in naslednji dan plezali v bolj suhih razmerah kot so bile predvidene.

Poleg plezalnega programa smo se dogovorili za srečanje s Silvom Karom in Tonetom Škarjo. Oba, tipična predstavnika svoje generacije, sta zanimivo predstavila sebe in svoj pogled na alpinizem. Poživitev je prispeval tudi Luka Krajnc, ki smo ga gostili v Krajnski Gori kjer je z zgledom demonstriral svoj izkušen pristop do takih akcij. Generacijski in nazorski pleplet je bil zelo spodbuden in učinkovit.
 
Izmenjava z Norvežani je bila dobro organizirana in izvedena v zelo prijetnem vzdušju. Čeprav nismo premikali plezalnih meja, se je zagotovo malce premaknilo kaj v glavah gostov in gostiteljev. Kot skupina smo delovali povezano in okrepili pomen skupinske zavesti.

Marko Prezelj

ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_ingvild_oyjordet__1_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_ingvild_oyjordet__2_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_ingvild_oyjordet__3_Poročilo akcije

Udeleženci SMAR Norveški gostje Gostje
 • Domen Petrovčič, organizacijski vodja,
 • Tjaša Jelovčan,
 • Matej Balažic,
 • Matej Mučič,
 • Marko Prezelj, mentor skupine
 • Ingvild Øyjordet,
 • Marte Skrivervik,
 • Yngve Nordskag,
 • Trym Atle Sæland
 • Silvo Karo,
 • Luka Krajnc,
 • Tone Škarja

ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_ingvild_oyjordet__5_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_ingvild_oyjordet__7_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__11_

Kronološko poročilo:
 • 30. 7. - prihod v Dom planincev v Logarski dolini
 • 31. 7. - plezanje v Križevniku in Ojstrici
 • 1. 8. - počitek, ogled Ljubljane in Škocjanskih jam
 • 2. 8. - plezanje v Ojstrici, Mali in Štajerski Rinki
 • 3. 8. - športno plezanje v Bohinjski Beli in premik v Kranjsko Goro
 • 4. 8. - plezanje v Travniku in Triglavski steni
 • 5. 8. - športno plezanje v Dolžanovi soteski, obisk Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani
 • 6. 8. - športno plezanje na Vršiču
 • 7. 8. - odhod domov
ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__5_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__13_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__14_

Preplezane smeri:

31. julij 2016
 • Svoboda, predostenje Križevnika, VII, 250 m (Domen Petrovčič, Trym Atle Sæland)
 • Svoboda, predostenje Križevnika, VII, 250 m (Tjaša Jelovčan, Yngve Nordskag)
 • Herletova, Ojstrica, VI, 450 m (Matej Mučič, Marte Skrivervik)
 • Desna smer, Ojstrica, V+, 550 m (Matej Balažic, Ingvild Øyjordet)

2. avgust 2016
 • Igličeva, Mala Rinka, V, 350 m (Matej Mučič, Yngve Nordskag)
 • Igličeva, Mala Rinka, V, 350 m (Domen Petrovčič, Ingvild Øyjordet)
 • Direktna, Štajerska Rinka, obrnila (Marte Skrivervik, Matej Balažic)
 • Sanje Delfina+Zmaj, Ojstrica, VII, 500 m (Marko Prezelj, Trym Atle Sæland, Tjaša Jelovčan)

4. avgust 2016
 • Skalaška+Ladja, Triglav, V+, 1000 m (Domen Petrovčič, Ingvild Øyjordet) 
 • Skalaška+Čopov steber, Triglav, VI+, 1000 m (Matej Balažic, Yngve Nordskag, Tjaša Jelovčan)
 • Črni Biser, Travnik, VII, 800 m (Marko Prezelj, Luka Krajnc)
 • Črni Biser, Travnik, VII, 800 m (Matej Mučič, Trym Atle Sæland)
ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__15_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__21_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_marko_prezelj__7_

Na tokratni SMAR akciji smo v Sloveniji gostili norveške alpiniste. Prvo polovico tedna smo bivali v Domu planincev v Logarski dolini. Izbira lokacija se je izkazala za praktično, saj je v tem času gorenjski konec ohromil prihod ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ker je bila vremenska napoved od nedelje naprej nekoliko nestabilna, smo že prvi dan izkoristili za plezanje v okoliških stenah. Navezi v Križevniku sta plezali nekoliko krajšo smer s kompaktno skalo ter lepo in konstantno plezarijo. Lahko bi rekli, da sta se navezi razvajali v, za slovenske razmere neznačilnem, kompaktnem apnencu. Ostali smo plezali klasične smeri v severni steni Ojstrice ter Norvežanom predstavili uporabo klinov in kladiva. Sledila je preobrazba plezalcev v turiste, saj smo deževni dan izkoristili za počitek in ogled čudovite Slovenije. Turobno vreme in mokre stene so botrovale padcu motivacije za vzpone v hribih. In res, tako stene, kot tudi naše solze so se posušile. Trym Atle Sæland, Tjaša Jelovčan in Marko Prezelj so plezali v Ojstrici in družbo delali zloglasnemu, a prijaznemu Zmaju. Ostali smo se mudili v Štajerski in Mali Rinki, kjer smo plezali prelepe klasike. »Kompaknost« skale je žal na lastni koži izkusila Marte Skrivervik, ki je bila v nadaljevanju prikrajšana za resno plezarijo.

V drugi polovici tedna smo bivali v Kranjski Gori, kjer se nam je pridružil nekdanji član SMAR Luka Krajnc. S svojo karizmo in sproščenostjo je pripomogel k dobri energiji v skupini. Poleg tega, da dobro zgleda in da je odličen plezalec, je tudi vrhunski žar mojster. Za sproščene večere ob dobri hrani je bilo torej poskrbljeno. Imeli smo le nekaj smole z vremenom, a smo kljub temu uspeli iztržiti dober plezalni dan v hribih. Dva vzpona sta bila opravljena v severni steni Triglava. Domen Petrovčič in Ingvild Øyjordet sta preplezala Skalaško z Ladjo. V spodnjem delu so jima delali družbo Matej Balažič, Tjaša Jelovčan in Yngve Nordskag, ki so svoj vzpon nadaljevali v Čopovem stebru. Ingvild in Yngve sta bila navdušena nad mogočnostjo triglavske stene. Matej Mučič in Trym Atle Sæland ter Marko Prezelj in Luka Krajnc pa smo ponovili Frančkovo mojstrovino v severni steni Travnika, imenovano Črni Biser. Mark je smer nekoč že preplezal, ostali trije pa smo prvič izkusili plezanje v tej strmi, če ne kar rahlo previsni steni. Smer je fenomenalna, saj poleg strmine ponuja konstantno plezarijo v odlični skali, z mestoma daljšimi razdaljami med varovanji. Zaradi nestabilnega vremena smo preostale dneve izkoristili za športno plezanje in »intenzivno« druženje, saj se je bližalo slovo od prijetnih Norvežanov.

Na akciji smo gostili tudi dve legendi slovenskega alpinizma, med katerima je opazna tako generacijska, kot tudi ideološka razlika. V Domu planincev nas je obiskal Silvo Karo, v Kranjski Gori pa Tone Škarja. Oba sta pripravila zanimivo predstavitev. S svojo pojavo sta na neposreden način predstavila svoje poglede na alpinizem, ter s tem poskrbela za generacijsko in mednacionalno povezavo. Tovrstna druženja so izjemnega pomena za nas mlade, saj je to priložnost, da se v živo srečamo z ljudmi, ki so soustvarjali alpinizem.

Izmenjava je bila uspešna po socialni in plezalni plati, predvsem pa zelo koristna, saj smo spletli nova medsebojna poznanstva, se nezavedno primerjali med seboj in se preizkusili tudi idejno. Zaradi slabšega vremena smo se družili več kot bi se, če bi se videvali samo zgodaj zjutraj pred turo in pozno zvečer utrujeni po plezanju. V tem času smo se dodobra spoznali in postali prijatelji, tako smo v nadaljevanju lažje našli skupne cilje in jih poskušali uresničiti. Ko smo opravili prve ture v gorah, so naši gostje spoznali značilnosti slovenskih hribov in naš pristopa do plezanja. Sprotno nameščanje klinov med prostim plezanjem, karakter kamnine, dolgi in kompleksni dostopi ter sestopi so bili zanje nepričakovana značilnost, ki jim je ob koncu našega druženja že postala všeč.

Matej Mučič

ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_balazic__1_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_balazic__5_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_trym_atle_aaeland__2_

Komentarji udeležencev: 

Domen Petrovčič
Teden, ki smo ga preživeli skupaj z norveškimi plezalci je bil nadvse zabaven. Trudili smo se da bi jim čim bolje predstavili naše hribe, kar mislim da nam je na koncu tudi uspelo. Fajn je bilo deliti izkušnje, poglede, ideje glede plezanja in življenja nasploh z novimi prijatelji.

Tjaša Jelovčan
Akcija je uspela v vseh pogledih. Super ekipa! Izkoristili smo dano vreme in Norvežanom predstavili Slovenijo. In to ne samo plezalna področja in hribov, ampak tudi marsikatero neplezalno destinacijo, ki je bila nova tudi za marsikoga od nas. Kar je super! Spoznavamo Slovenijo :). Gostje so se po vseh uvodnih šokih, kot so podrta skala, uporaba kladiva, plezanje plat, poceni pivo ... kaj kmalu aklimatizirali in vživeli v naše okolje in razmere ter bili na koncu že pravi lokalci. Komaj čakam na »kontra« izkušnjo.

Matej Balažic
Sama akcija se mi je zelo dopadla, predvsem ker se je bilo tokrat potrebno izkazati pred domačim pragom, kar pomeni, smo se trudili slovenske hribe predstaviti v najboljši luči. Med samo akcijo sem spoznal da, kakorkoli so naši hribi »šoder« smo prav zaradi tega lahko srečni, da lahko to znanje in gibanje izkoristimo pred plezalci iz tujine, ki so vajeni največkrat trdne in kompaktne skale. Veseli me, da sem spoznal štiri nove norveške prijatelje, s katerimi upam, da se bomo v prihodnosti še kdaj srečali in navezali na vrv. Akcija z veliko pozitivne energije!

Luka Krajnc
Občutek medsebojne povezanosti se je s pomočjo plezalnih izkušenj in neplezalne sproščenosti krepil iz dneva v dan, kar je zame prvotni namen dotičnih druženj. Nova spoznanstva in množenje energije z ljudmi podobnih pogledov in strasti, nas je obogatilo za odlično izkušnjo, ob kateri sem užival in z veseljem delil svoj košček v mozaiku celotnega tedna.

Trym Atle Sæland
One of the best memories from Slovenia was sitting (after a great day in the mountains) together with our new Slovenian friends listen to you talking and laugh in a language I dont understand! And still I felt as good as ever. It was something about all the good vibes you sendt. And after a week together the best night together was the last, I think that says something about how good the connection between us was.

But we will never trust a Slovenian when it comes to breakfast ...

ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_mucic__3_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_mucic__5_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_mucic__2_

Yngve Nordskag
Before i arrived in Slovenia i didn't have any prejudices of what the people, climbing or mountains where going to be like. Coming after nightfall I didn't see much before the next morning. And the sight then was of some really unique limestone faces in a incredible scenery.

To get the opportunity to be shown around on some of the best climbing in Slovenia was a real privilege. Getting the experience of several areas and crags made it a variated week packed with interesting climbing. I got some real eyeopeners from climbing on such different style of climbing and rock. Everything from how to move on the rock and how to interpret the rock around me. It was a giant adjustment from the mountains I´m used to in Norway. But I were also really impressed of how you handled and moved. But from some easy classics, and some hidden gems and topped of by climbing the north face of Triglav via the Čop rute. It was an experience that wouldn't be as nice as it was without a place and people. I would like to return some day.

Hope will see you soon!

Marte Skrivervik
Thank you all so much for making this trip possible. The week in Slovenia was exciting, challenging and adventurous. I am so glad that I got the chance to get to know you all and that you showed us your beautifull country. The climbing and the nature was beautiful, but some times more intresting than what I am used to, beacause of the fragile rock. Thank you for your hospitality, I had a great time in Slovenia!

Hope to see you all again soon, in the Norwagian mountains or some place else in the world, for climbing or maybe just for a beer!

Razveseliti :)

Ingvild Øyjordet
The trip to Slovenia was a real adventure. I found this week exciting and interesting in the way we shared experiences about climbing and also about other questions in life. I think the social part and team spirit is really valuable for enjoying the life in mountains. The Slovenian adventure served by Slovenian friends gave me new perspectives and memories for life.

Thank´s!

ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_trym_atle_aaeland__6_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_trym_atle_aaeland__8_ ka_pzs_smar_logarska_dolina_2016_foto_matej_balazic__13_

Fotogalerija