Kolumna

Primož Bregar in Peter Bajec, člana odprave Kyajo Ri 2017 (foto Peter Bajec)

sreda, 4. oktober 2017

V Himalajo odhaja alpinistična odprava Kyajo Ri 2017

Alpinistična odprava Kyajo Ri 2017, ki jo sestavlja uigrana naveza Peter Bajec in Primož Bregar (oba AO PD Železničar), odhaja v Nepal s ciljem vzpona prek zahodne stene šesttisočaka Kyajo Ri (6186 m). Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave.

Alpinistična odprava KYAJO RI 2017, Himalaja

Trajanje odprave: od 5. 10. do 7. 11. 2017

Vodja: Peter Bajec (AO PD Železničar)
Član: Primož Bregar (AO PD Železničar)

Kje leži šesttisočak Kyajo Ri in zakaj sta si ga izbrala za cilj odprave?
Leži nekaj vasi naprej od Namče Bazarja v smeri proti Čo Oju, nad vasjo Marulung. Prvič sem za to steno izvedel od Tadeja in Urbana Goloba, leta 2008 smo poskusili z vzponom, bili neuspešni, a želja je ostala. Tudi zato, ker so tudi nekatere druge odprave poskušale v tej steni in bile neuspešne. To je še dodatni motivator, glavni pa zagotovo dejstvo, da nas je prvič stena zavrnila.

Kako in kje načrtujeta vzpon in kje sestop?
Najraje bi smer potegnila v centralnem delu stene, bolj ali manj naravnost proti vrhu. Vse je odvisno od razmer, predvsem pa najinega poguma. (smeh) Sicer se druga možnost ponuja tudi nekoliko bolj levo, kjer je več snega in manj skale. Bova videla, kakšen obraz bo stena pokazala v letošnji sezoni. Najraje bi sestopila po Severnem grebenu, ki si ga bova ogledala med aklimatizacijo. Druga možnost je sestop po normalki v sosednjo dolino in potem peš do Namče Bazarja in nazaj do Marulunga, ampak tej možnosti bi se rada izognila. Predvsem ker bi to zahtevalo kakšnih pet dni hoje, plezala pa bova dva dni. Bi bil bolj treking kot odprava. Bi težko upravičila finančno podporo. (smeh)

Peter, kaj se je zalomilo pri vzponu leta 2008 in katere izkušnje od takrat bodo prišle prav slabo desetletje pozneje?
Hja, bilo je več razlogov, ključni prav gotovo moja zlomljena dereza. Predvsem to ne bo moja prva odprava, kot je bila tista. Vmes je minilo devet let, tako da imava več kilometrine, več preplezanih smeri, doma, v tujini in vse izkušnje bodo prav gotovo prišle še kako prav.

Bo to vajina prva skupna odprava? Kako sta se pripravljala zanjo?
To bo že najina tretja skupna odprava, tako da malinovca ravno nisva. (smeh) Zaradi službenih obvezosti je bilo precej teka, kolesarjenja in plezanja ob vikendih. Pravo merilo najine pripravljenosti bo stena in mislim, da bova oba ugotovila, da bi lahko bila še bolje pripravljena. (smeh)

kyajo_ri_foto_peter_bajec
Zahodna stena šesttisočaka Kyajo Ri (foto Peter Bajec)

Peter Bajec - Poli (AO PD Železničar) je alpinist in alpinistični inštruktor, ki pleza že več kot deset let. Je avtor več kot 40 prvenstvenih smeri doma in v tujini. To bo njegova peta odprava, leta 2008 je s Tadejem in Urbanom Golobom že neuspešno naskakoval Kyajo Ri, leta 2011 in 2012 je bil v Kirgiziji, leta 2014 pa je stopil na najvišji vrh Severne Amerike, Denali.

Primož Bregar - Dalenjc (AO PD Železničar) pleza že dobrih deset let. V domačih stenah je opravil okoli 30 prvenstvenih vzponov v slovenskih hribih. Leta 2012 je na svoji prvi odpravi v Kirgiziji preplezal tri nove smeri. To bo njegova tretja odprava. Leta 2014 je uspešno priplezal na Denali, najvišji vrh Severne Amerike.

Srečno in uspešno na odpravi!

Manca Čujež