Kolumna
petek, 1. december 2017

Nevarnost snežnih plazov 3. stopnje

Nevarnost snežnih plazov se zaradi sneženja spet povečuje in bo nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.

Opis stanja in napoved (petek, 1. 12. 2017)

snezna_odeja_011217_meteo

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 1. 12. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. S strmih pobočij se lahko spontano sprožijo tudi posamezni plazovi suhega, nesprijetega snega. Nižje, kjer je padal moker sneg, je nevarnost manjša.

Snežne razmere
V sredo in četrtek je snežilo. Po gorah in hribih je zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega. Količina je bila manjša v vzhodnem delu naših gora, pa tudi na skrajnem severozahodu je bilo padavin nekoliko manj kot drugod. V četrtek je bila meja sneženja večinoma med 600 in 900 m, v četrtek pa pod 500 m. Sprva je pihal jugozahodnik, nato severovzhodnik in severni veter. Nastali so novi zameti in opasti. Grebeni so precej spihani. Snežna odeja je mehka, rahla pa predvsem nad nadmorsko višino okoli 1600 m, nižje je sneg razmeroma gost.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, občasno bo ponekod še rahlo snežilo. Jutri in v nedeljo bo precej jasno, le v nedeljo bo ponekod v sredogorju nekaj oblačnosti in lahko bo tudi občasno megleno. Pihal bo okrepljen vzhodni do severovzhodni veter, ki bo v nedeljo nekoliko oslabel. Temperatura bo ves čas pod ničlo. V ponedeljek bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno in suho.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in zaradi nizkih temperatur počasi preobražala. Tudi na prisojnih pobočjih sonce ne bo imelo kaj dosti vpliva na preobražanje. Sneg bo ostal mehak in razmeroma rahel. Veter bo prenašal sneg, Novi zameti bodo predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo v naslednjih dneh počasi nekoliko zmanjšala. Predvsem bodo nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer boste lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožili snežni plaz. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo več.

Vir: Plazovni bilten - meteo.si

lestvica_nevarnosti_prozenja_sneznih_plazov