Kolumna

Luka Stražar in Aleš Česen med intervjuji na PZS (foto Slovenske novice/Marko Feist)

torek, 21. avgust 2018

Česen in Stražar že v Sloveniji - prvi medijski odmevi

Alpinista Aleš Česen in Luka Stražar sta se po uspešnem vzponu na Latok 1 v nedeljo, 19. avgusta, zvečer vrnila v Slovenijo. Na brniškem letališču so ju pričakali domači, podpredsednik PZS in novinarji, ki dodobra zapolnjujejo njun čas tudi v prvih dneh po prihodu domov. Objavljamo in napovedujemo vrsto medijskih objav.

V nedeljo zvečer sta bila na letališču Jožeta Pučnika najtežje pričakovana potnika Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO), ki sta na odpravi Choktoi 2018 osvojila vrh Latoka 1 (7145 m) v pogorju Karakoruma, na katerem je nazadnje in sploh prvič do zdaj leta 1979 stala japonska odprava, ki je vrh osvojila po južni strani. Slovenska alpinista in tretji član odprave, Britanec Tom Livingstone, so poskrbeli za najodmevnejši alpinistični podvig v letošnjem letu, saj jim je uspel vzpon na Latok 1 s severne strani, kar v preteklih štiridesetih letih ni uspelo več kot 25 odpravam z vsega sveta. Česen in Stražar sta se sprejema razveselila, seveda najbolj domačih, Aleš žene in dveh nadobudnih sinov, Luka pa svojega dekleta. Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek jima je čestital v imenu vodstva organizacije, ki je odpravo podprla. Poudaril je pomembnost in odmevnost uspeha. Slovenci smo lahko resnično ponosni na dosežke v alpinizmu. To dokazuje, da sodimo v sam svetovni vrh alpinizma.

ales_cesen_luka_strazar_foto_marko_feist_slovenske_novice
Aleš Česen in Luka Stražar na sedežu Planinske zveze Slovenije (foto: Slovenske novice / Marko Feist)

Vrvež na letališču in prve vtise o odpravi sta ujela tudi novinarja Ana Marija Krese, ki je pripravila reportažo na Pop TV, in Marko Pangerc, ki je zgodbo z Latoka 1 predstavil poslušalcem Radia Slovenija - v nedeljo v Zrcalu dneva (od 1:31) in v ponedeljek v Navalu na šport (od 1:08) na Valu 202.

Danes se po 18. uri obeta reportaža v Svetu na Kanalu A, jutri ob 10.10 bosta gosta sredinega Intervjuja na 1. programu Radia Slovenija in po 22. uri tudi gosta v Odmevih na TV Slovenija. V soboto lahko intervju z Alešem in Luko preberete v Večeru in Nedeljskih novicah, v ponedeljek v Dnevniku, vmes pa še na MMC RTV Slovenija in v Gorenjskem glasu.

------------------------
Medijske objave:
Zrcalo dneva (Radio Slovenija, od 1:31)
Naval na šport (Val 202, od 1:08)
Intervju: Z dvema cepinoma je lažje plezati (Radio Slovenija, 1. program)