Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Andrej Štremfelj leta 1979 na Everestu (foto osebni arhiv)

sobota, 9. februar 2019

Andrej Štremfelj: Everest pred 40 leti

Alpinistična legenda Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na Everest, bo na 13. Festivalu gorniškega filma obudil spomin na legendarno himalajsko odpravo pred 40 leti. Predavanje, na katerem se pridružijo tudi preostali še živeči člani legendarne alpinistične odprave, bo v torek, 19. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Vabljeni na predavanje Andrej Štremfelj: Everest pred 40 leti, ki bo na 13. Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani, v torek, 19. februarja, ob 20. uri.

13. maja 1979 sta se v alpinistično zgodovino vpisala Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, ki sta kot člana 25-članske jugoslovanske odprave pod vodstvom Toneta Škarje kot prva Slovenca stopila na najvišjo goro sveta. Dva dni pozneje so vrh dosegli še Stane Belak - Šrauf, Hrvat Stipe Božić in vodja šerp, Nepalec Ang Phu. Moštvo je poleg 25 alpinistov štelo še prav toliko višinskih nosačev ter za vzpon potrebovalo neverjetnih dvajset ton opreme. Največji svetovni himalajski poznavalci še danes priznavajo, da je slovenska (takrat še jugoslovanska) smer na Everest (8848 m) najtežja od enajstih, do danes preplezanih na goro gora. Na predavanju se pridružijo tudi preostali še živeči člani legendarne alpinistične odprave.

Everest_1979_Stremfelj_Manfreda_Knez
Alpinistična odprava Everest 1979 - na fotografiji z leve Andrej Štremfelj, Marjan Manfreda - Marjon in Franček Knez (arhiv Andreja Štremflja)

Zanimanje za predavanje je veliko, zato velja pohiteti z nakupom vstopnic (cena 6 EUR), ki je mogoč na blagajni Cankarjevega doma oz. prek spletne strani.