Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Aleš Česen in Luka Stražar (foto arhiv FGF)

petek, 8. februar 2019

Aleš Česen in Luka Stražar: Latok I

Najuspešnejša slovenska alpinista 2018 Aleš Česen in Luka Stražar bosta tudi na 13. Festivalu gorniškega filma spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov. Njuno predavanje bo v sredo, 20. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Karakorumski sedemtisočak Latok I je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 25 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju ter Britancu Tomu Livingstonu pa je lani uspelo preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Štirideset let neuspelih poizkusov je okrog gore zgradilo veliko zgodovine in jo umestilo med enega bolj zaželenih ciljev v svetovnem alpinizmu.

Aleš in Luka bosta na predavanju Latok I, ki bo na 13. Festivalu gorniškega filma v sredo, 20. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, odstrla svoje doživljanje odprave in pogled na poletne dni v pakistanskem Karakorumu. Nakup vstopnic (cena 6 EUR) je mogoč na blagajni Cankarjevega doma oz. prek spletne strani.

AP_vecer_2019_najuspesnejsi_alpinisti_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke: najperspektivnejši alpinist 2018 Matevž Štular, najuspešnejša alpinistka 2018 Marija Jeglič ter najuspešnejša alpinista 2018 Luka Stražar in Aleš Česen z načelnikom KA PZS Petrom Bajcem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom (foto Irena Mušič Habjan)

Na nedavnem alpinistično-plezalnem večeru sta bila Česen in Stražar imenovana za najuspešnejša slovenska alpinista leta 2018, saj sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka I poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta.