petek, 5. julij 2024

DOLOMITI po dolgem in počez | prednaročilo prenovljenega vodnika

»V rokah držim nenavaden dragulj. Dvakrat je brušen, pri tem pa je avtorju uspelo, da ga po drugi obdelavi ni manj, ampak celo za tretjino več!« je zapisal Vid Pogačnik, Jože Drab pa ugotavlja, da je »izbor opisanih poti in vrhov več kot odličen« in da »je vodnik po Dolomitih nepogrešljiv del gorniške literature, ki ga mora imeti vsak ljubitelj strmih, prepadnih gora, kamor Dolomiti vsekakor sodijo«.

Oba sta napisala recenzijo novega dela Andreja Mašere, izkušenega poznavalca in zaljubljenca v to čudovito gorsko pokrajino, vpisano tudi na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Sam je zapisal takole: »Ko sem davnega leta 1961 prvič vstopil v kraljestvo Dolomitov, si nisem mogel niti v sanjah predstavljati, da bom te prelepe gore tako močno vzljubil, da jih bom potem še ničkolikokrat obiskal in napisal o njih celo izbirni vodnik. Če bo ta knjiga koga pritegnila in mu vzbudila željo po obisku Bledih gora in si bo zaželel ponovnih srečanj z njihovimi strogimi strminami kot tudi z mehko toploto, ki jo izžarevajo, bo namen tega dela izpolnjen.«

Dolomiti_po_dolgem_in_po__ez

V drugi, dopolnjeni izdaji vodnika DOLOMITI po dolgem in počez je Mašera pripravil opise kar 60 ciljev oz. poti, razpršenih po celotnem območju Dolomitov. Vabi nas na razgledne vrhove vse od Furlanskih Dolomitov na vzhodu do skupine Brente na zahodu, od Sekstenskih Dolomitov na severu pa do skupine Schiara nad mestom Belluno na jugu. Med njimi v vodniku prevladujejo ture po zelo zahtevnih poteh (feratah), čeprav lahko najdemo tudi nekaj lažjih, skoraj sprehajalnih tur. Za piko na i je dodal še izbor najzahtevnejših, že kar alpinističnih vzponov.

PDF Uvodnik, kazalo, vsebina


PREDNAROČILO: Planinski vodnik DOLOMITI po dolgem in počez izide v sredini meseca julija. Do izida lahko izkoristite prednaročniško ceno z 20 % popustom. Namesto 34,90 € je na voljo za 27,92 €.

Naročite vodnik DOLOMITI po dolgem in počez v spletni Planinski trgovini, na e-naslovu trgovina@pzs.si ali na brezplačni številki 080 18 93.