Kolumna

Jugoslovanska alpinistična odprava na Anapurno II (v ozadju) in Anapurno IV (foto Lojze Golob)

ponedeljek, 24. februar 2020

Festivalski skok v zgodovino: 40 let šole v Manangu in prve himalajske odprave

Danes se začenja 14. Festival gorniškega filma, ki bo tudi letos veliko pozornosti posvetil slovenski alpinistični zgodovini. V Cankarjevem domu v Ljubljani lahko v torek, 25. februarja, spoznate poslanstvo in delovanje slovenske šole za nepalske gorske vodnike v Manangu, v sredo, 26. februarja, pa ob arhivskih filmih in v družbi takratnih akterjev podoživite prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969). Vabljeni!

40 let slovenske šole v Manangu (Cankarjev dom, 25. 2. ob 16.00)
Leta 1979 je Jugoslavija na pobudo in zaradi ogromnega prizadevanja Aleša Kunaverja v Nepalu zgradila šolo za gorske vodnike, kar ni pomenilo samo zgradbe, ampak tudi in predvsem začetek prenosa slovenskega znanja, saj je bilo nato vse sodelovanje in vodenje popolnoma v slovenskih rokah. Naši prostovoljci - alpinisti in zdravniki - so usposobili več kot tisoč domačinov, da so iz preprostih nosačev postali gorski vodniki. Gotovo je na svetu malo projektov nesebične mednarodne pomoči, ki bi trajale skoraj 40 let in bi vključile toliko prostovoljcev z vrhunskim znanjem, ki bi se tako globoko zapisali v življenje nekega naroda. V nekaj več kot 34 letih je dosegla poslanstvo, ki ga je šoli začrtal njen idejni vodja in organizator Kunaver.

Projekciji filma Poslanstvo (30′, 1990) Matjaža Fistravca sledi okrogla miza s sodelujočimi: Peter Markič, Bojan Pollak, Anda Perdan, Danilo Cedilnik, Jani Bele in Dušica Kunaver. Pogovor bo vodila Marjeta Keršič - Svetel.

40_let_slovenske_sole_v_manangu_arhiv_fgf
V Cankarjevem domu v Ljubljani lahko v torek, 25. februarja, na 14. Festivalu gorniškega filma spoznate poslanstvo in delovanje slovenske šole za nepalske gorske vodnike v Manangu (foto arhiv FGF)

Od Trisula do Anapurn (Cankarjev dom, 26. 2. ob 20.00)
Lani smo praznovali štiri desetletja od prvega slovenskega oz. takrat še jugoslovanskega vzpona na Everest, a velikih uspehov slovenskih alpinistov v Himalaji ne bi bilo brez učnih let slovenskega himalajizma, kamor štejemo prve tri jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO), leta 1960 na Trisul, leta 1965 na Kangbačen in leta 1969 na Anapurno II in Anapurno IV, najuspešnejšo alpinistično odpravo tisto jesen v nepalski Himalaji. Ob obletnici odprav bomo prikazali stare arhivske filme, legendarne zgodbe pa bodo z besedo in fotografijami podprli akterji tistega časa.

Na ogled bodo naslednji filmi:
  • Trisul, 18′ (snemalec: Aleš Kunaver, glasba: Vilko Ukmar, montaža: Milka Badjura, režiser: Matjaž Klopčič),
  • Kangbačen, 20′ (kamera: Ciril Debeljak Cic),
  • iz serije S kamero po svetu: Naša zastava na Anapurnah, 25′ (kamera: Aleš Kunaver)
  • in Vrnitev domov, 2′ (nemi posnetek, ki ga bo komentiral Kazimir Drašlar).

Na projekciji se bodo pridružili člani prvih jugoslovanskih alpinističnih himalajskih odprav - Marko Butinar, Pavle Dimitrov, Kazimir Drašlar - Mikec, Lojze Golob, Anton Sazonov - Tonač in Tone Škarja, s katerimi bo tudi krajši pogovor.

jaho_anapurna_1969_foto_arhiv_odprave
V sredo, 26. februarja, lahko ob arhivskih filmih in v družbi takratnih akterjev v Cankarjevem domu podoživite prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969) (foto Lojze Golob)

-------------------------
Povezane novice: