Kolumna

Luka Stražar, Tom Livingstone, Aleš Česen in Jim Donini

torek, 25. februar 2020

Latok 1 danes in nekoč - s Česnom, Stražarjem in Doninijem

Na 14. Festivalu gorniškega filma bo v sredo, 26. februarja, v Cankarjevem domu v Ljubljani premierno predvajan kratki film Latok 1 o odmevnem vzponu slovensko-britanske naveze Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona v severnem ostenju gore Latok 1, kjer je že leta 1978 oral ledino ameriški alpinist Jim Donini, ki bo o velikih stenah Karakoruma in Patagonije predaval v četrtek, 27. februarja. Vabljeni!

Na 14. Festivalu gorniškega filma bodo v sredo, 26. februarja, v Cankarjevem domu v Ljubljani ob 18. uri premierno predvajali kratki film Latok 1, v katerem spremljamo slovensko-britansko navezo Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona pri njenem vzponu v severnem ostenju gore Latok 1. Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta, Slovencema in Britancu pa je uspelo avgusta 2018 preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani, za kar so lani prejeli tudi najuglednejše mednarodno alpinistično priznanje zlati cepin.

Latok_1_Strazar__Livingstone__Cesen
Alpinistična naveza neposredno po uspešnem vzponu na Latok 1 avgusta 2018 - Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen (foto Tom Livingstone)

V sklopu s filmom Latok 1 bosta predvajana še filma Isabella o prvem zimskem vzponu na Mont Blanc leta 1876, v katerem nastopata tudi nemška alpinistka Ines Papert in slovenski alpinist Luka Lindič, ter Hčere Karakoruma, v katerem na poti proti vrhu spremljamo prvo generacijo bodočih gorskih vodnic v osrčju pakistanskih gora.

Jim_Donini_Jeff_Lowe_in_our_epic_Latok_climb_in_1978
Jeff Lowe leta 1978 med epskim vzponom ameriške odprave na Latok 1, ki jo bo na 14. Festivalu gorniškega filma predstavil alpinist Jim Donini (foto Jim Donini)

V Ljubljano prihaja tudi alpinistična legenda Jim Donini, ki je bil že leta 1978 član legendarne ameriške odprave na Latok 1, sicer pa je nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba, ki pri 75 letih še vedno pleza prvenstvene smeri. Nobene gore na svetu se ne morejo primerjati z osupljivo lepoto in ekstremnim plezanjem, s kakršnima se ponašata skupini Latok-Ogre in Fitzroy-Torre. Donini se k tem navpičnim granitnim stolpom v Karakorumu in Patagoniji vrača že več kot pet desetletij. Njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, kjer je opravil celo prvi vzpon na vrh, so legendarne, še vedno pa ostaja aktiven, saj je prejšnje poletje plezal na karakorumskih stolpih Biafo. Jimove napete zgodbe in spektakularne fotografije gorskega okolja, ki jih bo prikazal na predavanju Patagonija in Karakorum: avantgarda velikih sten v Cankarjevem domu v četrtek, 27. februarja, ob 21.30 (predavanje ob 20.00 je namreč že razprodano) pričajo o izzivih in zgodovini alpinizma ter orisujejo pisano alpinistično druščino, ki jo privlačijo najtežji vrhovi sveta.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice: