sreda, 1. december 2021

Protidopinško e-izobraževanje | Za vse registrirane športnike v športnih panogah planinstvo

Ugotovljeno je bilo, da je kljub pozivu in informaciji, da je to potrebno, e-izobraževanje opravilo manj kot 10 % registriranih športnikov v letu 2021 (vsi registrirani v letu 2021 v vseh štirih športnih panogah planinstvo). Vsi, ki e-izobraževanja ne bodo opravili, se v letu 2022 ne bodo mogli registrirati.

Novica je pomembna za vse, ki so stari 14 let in več in registrirani športniki v športnih panogah:

 • planinstvo-športno plezanje,
 • planinstvo-alpinizem,
 • planinstvo-tekmovalno turno smučanje,
 • planinstvo-tekmovalno ledno plezanje.

Novica NE VELJA za planinske vodnike, varuhe gorske narave, markaciste, turno kolesarske vodnike.

S strani Olimpijskega komiteja Slovenije smo pridobili podatek koliko vas je izpolnilo kriterij za registracijo, ki bo začel veljati s 1. 1. 2022 in bo pogoj za registracijo športnikov v letu 2022.

Ugotovljeno je bilo, da je kljub pozivu in informaciji, da je to potrebno storiti, e-izobraževanje opravilo manj kot 10 % registriranih športnikov v letu 2021 (vsi registrirani v letu 2021 v vseh štirih športnih panogah planinstvo).

Vsi, ki e-izobraževanja ne bodo opravili, se v letu 2022 ne bodo morali registrirati, kar pa pomeni:

 • športnik ne bo dobil tekmovalne licence,
 • športnik ne bo zavarovan,
 • posledično z izpadom števila registriranih, bo trpelo javno sofinanciranje tako na ravni PZS in posredno za razvoj športne panoge in na lokalni ravni v okviru planinskega društva, kluba, ki bo izpadel iz sredstev javnega sofinanciranja!

Prosimo, da vsi, ki ste registrirani v klubih in odsekih (alpinistični kadri - tečajniki, pripravniki, alpinisti, alpinistični inštruktorji, športni plezalci, tekmovalni turni smučarji, tekmovalni ledni plezalci), to obvestilo SPREJMETE KOT RESNO OPOZORILO in v mesecu decembru opravite e-izobraževanje.

Prosimo tudi vodstvo društev, da opozori svoje člane in poskrbi, da bodo opravili e-izobraževanje.

Veljavnost protidopinškega izobraževanja je 2 leti, povezavo in vse potrebne informacije dobite na spletni strani Slovenske protidopinške agencije SLOADO https://www.sloado.si/  vključno z navodili, ki jih dodajamo tudi v priponki.

 Navodila (227,47 Kb)

POMEMBNO: Ob prijavi v razdelku »course/resource language« izberete »slovenian«, da boste lahko dostopali do tečajev v slovenskem jeziku.

POMEMBNO: Ob registraciji je potrebno izbrati pravilno mednarodno zvezo. Spremeniti jo lahko kasneje tudi pod svojim profilom (My Profile) in sicer:

 • planinstvo-športno plezanje = Sport Climbing (IFSC)
 • planinstvo-alpinizem = Mountaineering and Climbing (UIAA)
 • planinstvo-tekmovalno turno smučanje = Ski Mountaineering (ISMF)
 • planinstvo-tekmovalno ledno plezanje = Mountaineering and Climbing (UIAA)

ŠPORTNIKI, POZOR:  pri  registraciji  v  razdelku  »level  in  sport«  kategorizirani športniki olimpijskega, svetovnega,  mednarodnega  ali  perspektivnega  razreda  izberete  »International level athletes«,  ostali kategorizirani (državni, mladinski razred) in registrirani športniki pa »National-level athletes«.

sloada

PREDLOG: E-izobraževanje vam bo vzelo 2 do 3 ure časa. Izobraževanje je zanimivo, saj kot športniki dobimo vse osnovne informacije o čistem športu, ki so pomembne za splošno razgledanost vsakega od nas. Na koncu vas čaka krajši test in ko ga opravite se podatek vpiše v bazo, vam pa izda PDF certifikat. E-izobraževanje lahko izkoristite kot prijetno druženje, seveda ob upoštevanju PCT pogojev.

Podlaga protidopinškega e-izobraževanje je revizija dokumenta "Pogoji, pravila in kriteriji za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji",  ki je stopil v veljavo s 1. 1. 2021 in ga je sprejel Strokovni svet Republike Slovenije za šport na 12. redni seji dne 15. 12. 2020.

Sprejeti so bili novi kriteriji, ki v točki 2.2.9 pravijo:
Za pridobitev tekmovalne licence, za športnike od vključno 14. leta dalje, je pri posamezni NPŠZ zahtevano opravljeno protidopinško e-izobraževanje ALPHA (novo ime izobraževanje ADEL), ki ga predpisuje Slovenska antidoping organizacija (SLOADO), pri čemer mora športnik pridobljeni certifikat o e-izobraževanju priložiti vlogi za pridobitev tekmovalne licence.