Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Nagrajeni filmi 15. FGF znova na ogled (foto arhiv FGF)

četrtek, 2. december 2021

Nagrajeni filmi 15. Festivala gorniškega filma znova na ogled

Nagrajeni filmi letošnjega Festivala gorniškega filma - Srečno, Poljaki!, Biti ženska v Himalaji in Jugozahodna stena Everesta - bodo v nedeljo, 5. decembra, na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, in sicer prvi avanturistični ob 17.30, druga dva alpinistična pa ob 20.00.

Nagrajeni filmi 15. Festivala gorniškega filma bodo v nedeljo, 5. decembra 2021, na ogled v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 

Kosovelova dvorana CD, 5. december ob 17.30

Srečno, Poljaki! (Godspeed, Los Polacos!) >>> najboljši film v kategoriji Gore, šport in avantura
ZDA, 2020, 88'
Režija: Adam Nawrot

Pet študentov opravi prvi spust po kanjonu reke Colce v Peruju, ki je najgloblji na svetu, nato pa se vključijo v tvegan boj za demokracijo v Vzhodnem bloku. Film prikazuje vzpon in padec komunizma za Železno zaveso in briše meje med avanturo, zgodovino in aktivizmom.


Kosovelova dvorana CD, 5. december ob 20.00
Biti ženska v Himalaji (To Be a Woman in the Himalayas)
Poljska, 2019, 44'
Režija: Eliza Kubarska

Nepozabna Wanda Rutkiewitz daje svetel zgled mlajšim generacijam poljskih alpinistk. Podobno kot one razmišlja tudi Maya Sherpa iz Nepala: dosežki žensk in moških bi morali biti enakovredni. Ko se soočimo z goro, smo si vsi enaki.

Jugozahodna stena Everesta (Everest - The Hard Way) >>> najboljši film v kategoriji Alpinizem in nagrada RTV
Slovaška, 2020, 52'
Režija: Pavol Barabas

Je najtežjo smer na Everest možno preplezati v alpskem slogu? Chris Bonington, sloviti britanski alpinist, je smer poimenoval The Hard Way (Težka smer) in dejal, da je kaj takega nemogoče. Toda štirje slovaški alpinisti so menili drugače in leta 1988 so se podali na izjemno pustolovščino brez možnosti umika.Nakup vstopnic >>>  Posamezna projekcija 6 EUR, 5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si.