Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Kaj se je zgodilo, foto BBC

petek, 28. september 2012

V Nepalu strmoglavilo letalo, med žrtvami ni Slovencev

Kot je sporočilo veleposlaništvo Slovenije v Indiji in je poročal britanski BBC, je danes Nepal pretresla nova nesreča. Po vzletu iz Kathmanduja proti Lukli je letalo zagorelo in strmoglavilo, umrlo je vseh 19 potnikov in članov posadke. Med žrtvami ni Slovencev.

Po poročanju britanskega BBC so bili potniki, skupaj 16, na letalu na poti iz Kathanduja proti Lukli, da si ogledajo Everest in bližnje območje, ter se podajo na treking pod Everest.

Na letalu, ki ga je upravljala družba Sita AIr, naj bi bili popotniki iz več držav: 7 Britancev, 5 potnikov s Kitajske in 7 Nepalcev, vključno s tremi člani posadke.

Vzrok nesreče še ni dokončno potrjen, prva informacija pa je, da je letalo zadelo ptico. Predstavnik policije za odnose z javnostmi Binod Singh je za tiskovno agencijo AFP povedal, da »se je pilot zgleda trudil pristati varno na bregu reke Manohara, vendar je na žalost letalo zajel ogenj.«

Letalske nesreče malih letalskih družb v gorah Nepala niso redke.

Maja je bilo 15 smrtno ponesrečenih v nesreči letala, ko je le-to neuspešno poskušalo pristati na severu dežele.
September 2011: 19 ljudi je bil mrtvih v letalski nesreči letala Buddha Air na panoramskem poletu okoli Everesta.

Več o letalski nesreči - skupaj z video posnetkom na spletni strani BBC.

Naša alpinistična odprava Janak 2012 napreduje po načrtih oz. še hitreje, do baze imajo še nekaj dni hoda. Več o odpravi Janak 2012 spremljajte >>> v sporočilih z odprave.

Pripravila Zdenka Mihelič