Kolumna

Trad climbing meeting v Valle Orco, foto Jan Podgornik in Karel Završnik

četrtek, 4. oktober 2012

Trad climbing meeting 2012 - Valle Orco

Club Alpino Accademico Italiano je letos organiziral že drugo mednarodno plezalno srečanje, ki je potekalo od 16. do 22. septembra 2012 v dolini Orco.

Srečanja se je udeležilo 35 plezalcev iz 15 držav. Kot predstavnika Slovenije sva se ga udeležila Jan Podgornik (Akademski alpinistični odsek) in Karel Završnik (Akademski alpinistični odsek).

Dolina Orco leži v narodnemu parku Gran Paradiso. Nekateri ji pravijo tudi italijanski Yosemiti v pomanjšani obliki. Dolina ponuja veliko različnih možnosti plezanja v granitu - balvani, enoraztežajne smeri in večraztežajne smeri dolge do 250 m. V stranskih dolinah pa so tudi do 500 m visoke stene. 

V dolini je veliko neopremljenih poči težavnosti od 6a do 8b, večraztežajne smeri pa so praviloma opremljene s svedrovci na varovališčih in na mestih, kjer varovanja ni možno urediti z metulji in zatiči.
Namen srečanja je bil, da vsi udeleženci spoznamo plezalni potencial, ki ga Orco ponuja in se preizkusimo v različnih oblikah plezanja v granitu.

Plezala vsa v vseh pomembnejših plezalnih sektorjih (Sergent, Caporal, Torre di Aimonin, Dado ...) in preplezala večino tamkajšnjih klasik, ki ponujajo zelo raznoliko plezanje (različne širine poči, zajede, kamine, plati ...). V teh smereh sva se naučila nekaj novih plezalnih tehnik, hkrati pa utrdila tiste, ki sva jih že poznala. Plezala sva smeri težke do 7a, balvane do 7B+ (Karel) in tehnično smer z oceno A3 (Jan).

Celotna organizacija srečanja je bila zelo dobra. Nastanjeni smo bili v kraju Ceresole Reale, kjer so skoraj vsak večer potekala različna predavanja in diskusije na temo tradicionalnega plezanja. Posebno pohvalo si zaslužijo vsi, ki so skrbeli za našo prehrano, saj je bila zares izvrstna.

Plezanje v Orcu nama je bilo zelo všeč in se v to dolino še zagotovo vrneva.

Na koncu bi se zahvalila Komisiji za alpinizem PZS, ki naju je finančno podprla in nama omogočila udeležbo na srečanju.

Povezava na uradno stran srečanja: http://www.tradclimbing.it/home_eng.html

Jan Podgornik in Karel Završnik
---------------------------------------------------

Povezana novica:
- Razpis: Trad climbing meeting - Valle Orco 2012

Fotogalerija

Avtor: Jan Podgornik in Karel Završnik