Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Slovenski vzpon v severni steni Haghsuja odmeva tudi v tujini, foto Luka Lindič

torek, 4. november 2014

Slovenski vzpon v severni steni Haghsuja odmeva tudi v tujini

Vzpon Česna, Lindiča in Prezlja ne odmeva le v slovenskem prostoru, njihov dosežek potrjujejo tudi številni tuji mediji.

O vzponu o katerem smo na naših straneh že poročali, so se razpisali tudi številni planinski in alpinistični mediji.

Alpinist.com se je že v naslovu prispevka (Permit Fiasco Leads Two Teams to One Kishtwar Peak) osredotočil na problem dveh navez v isti gori, a se kasneje povsem posvetijo vzponu slovenske naveze. Tudi spletna portala planetmountain.com in ukclimbing.com nista mogla mimo dejstva, da se je naša naveza znašla pod isto goro kot angleška alpinista Fowler in Ramsden, ki sta kasneje opravila prvenstveni vzpon z druge strani Hagshuja.

Portal explorersweb.com, ki je namenjen spremljanju in širjenju novic o ekstremnih dosežkih je v enem članku združil zgodbi slovenske in angleške naveze, podobno tudi številni ostali svetovni portali (poljski wspinanie.pl, italijanska montagna.tv, ruski climbing.ru, francoski montagnes-magazine.com, španski desnivel.com, češki lezeckarevue.cz, ter blog altitudepakistan).

Sicer pa se prah tudi pri nas še ni polegel. Na Prvem programu Radia Slovenije boste tako lahko v sredo, 5. novembra 2014, med 10.10 in 11. uro prisluhnili pogovoru s Alešem, Luko in Markom. Zagotovo pogovor leta za vse ljubitelje osvajanja »nekoristnega sveta«.

Vabljeni k poslušanju!