Novice

Registracija Komisije za alpinizem 2020 - razpis in informacije

ponedeljek, 20. januar 2020

Spoštovani načelniki, ker je nekaj vprašanj glede registracije KA, vas obveščamo, da boste razpis prejeli. Pripravljamo namreč spletno verzijo prijave in če nam uspe uskladiti podatke z OKS, bo oddaja letos elektronska. Cena registracije in vsi pogoji ostajajo enaki lanskim.

Uporaba svedrovcev v slovenskih gorah - stališče IO KA PZS (osnutek za obravnavo)

ponedeljek, 20. januar 2020

Spoštovani načelniki, z novim letom na KA čistimo stare dolgove in tako smo, končno lahko rečem, pripravili stališče KA glede nameščanja svedrovcev v obstoječih alpinističnih smereh naših hribov. Pripravljeno besedilo predstavlja stališče KA, torej pogled na tematiko trenutnih članov komisije, oplemeniten z izsledki posvetov, okroglih miz in srečanj, in gre za osnutek delovne narave, kar pomeni, da to ni končno besedilo in nič od tega še ni sprejetega. Besedilo gotovo potrebuje še malo stilskega in slovničnega urejanja, vendar bi v tej fazi potrebovali vašo pomoč in pomoč vaših članov v smeri kritike vsebine.

Krajnc in Lindič na odpravi Patagonija 2020

nedelja, 19. januar 2020

Alpinistična odprava Patagonija, ki jo sestavljata Luka Krajnc in Luka Lindič (oba AO PD Celje-Matica), je že v Argentini, vračata se predvidoma 3. marca. Želita si kakovostno plezalno izkušnjo, ki jo gore nad El Chaltenom v dobrih razmerah brez dvoma ponudijo, kar sta okusila že večkrat, tudi leta 2015, ko sta med drugim že poskusila v mogočni vzhodni steni Cerro Torreja. Več pa v pogovoru z vodjo odprave.

Grega Lačen (1976-2020)

sobota, 18. januar 2020

Pri sestopu z Mlinarskega sedla nad Jezerskim je 17. januarja 2020 izgubil življenje 43-letni slovenski vrhunski alpinist Grega Lačen, eden izmed 17 Slovencev na Everestu in član več odličnih slovenskih alpinističnih odprav. Opravil je več kot 600 vzponov in plezal z vrsto uspešnimi alpinisti, ki so ga cenili in spoštovali kot izjemnega kolega.

Marija Jeglič: PST - pot spominov in tovarištev

sreda, 15. januar 2020

Najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2018 bo na sejmu Alpe-Adria predstavila svoje dogodivščine v navezi s Petro Klinar Stražar, Saro Jaklič in Tjašo Jelovčan, ki jih ne zaznamuje le vrhunsko plezanje, ampak tudi dobršna mera prijateljstva in humorja. Njeno predavanje bo v četrtek, 30. januarja, ob 16. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ob 17.30 sledi alpinistično-plezalni večer, podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019.

Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2020

torek, 14. januar 2020

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 29. januarja do 1. februarja 2020. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste tudi letos počutili kot v planinski koči, predstavljajo se še gorski reševalci in Slovenski planinski muzej. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 5 €.

Alpinistično-plezalni večer | vabilo na podelitev priznanj najuspešnejšim v letu 2019

ponedeljek, 13. januar 2020

Vabljeni na slovesno podelitev priznanj najuspešnejšim v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2019, ki bo 30. januarja 2020 ob 17.30 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, na sejmu Alpe-Adria. Prireditev bo obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi, pred njo pa bo predavanje Marije Jeglič, lani izbrane za naj alpinistko.