Novice

Nedeljska reportaža in Svetovalni servis o varnejšem obisku gora pozimi | 1. program Radia Slovenija

petek, 21. januar 2022

V času, ko se vedno več planincev, turnih smučarjev in alpinistov odpravlja v zasnežene gore, je še posebej pomembno izpostaviti znanja, ki jih je treba imeti za tovrstne podvige. Osnove varnosti pred snežnimi plazovi bodo v središču Nedeljske reportaže to nedeljo, 23. januarja, ob 14.30, splošni napotki za varnejši obisk gora pozimi v luči preteklega tragičnega konca tedna pa bodo kažipot Svetovalnega servisa v torek, 25. januarja, ob 8.05. Gost obeh oddaj bo strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Vabljeni k poslušanju na valovih 1. programa Radia Slovenija!

Brezplačni zdravstveni pregledi mladih registriranih športnikov

sreda, 19. januar 2022

Sprememba Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva omogoča preventivne zdravstvene preglede mladim športnikom, ki tekmujejo v športnih panogah z večjimi telesnimi obremenitvami. Registrirani športniki imajo pravico do preventivnega pregleda v 7. razredu osnovne šole oz. v starosti od dopolnjenega 12. do dopolnjenega 13. leta starosti.

Planinski vestnik obuja slovenski alpinistični urbani mit

sreda, 19. januar 2022

»Tudi triglavska Stena ima svoj urbani mit. Pretresljiv bolj kot žolca,« pravi naš član uredništva in eden izmed urednikov Dušan Škodič. Prekletstvo Lassove vrvi je tema meseca, Dušan se je namreč zakopal v stare zapise in arhive.

Svečana listina PZS posthumno Ivanu Janku Mirniku

ponedeljek, 17. januar 2022

V Slovenskem planinskem muzeju so se 14. januarja srečali sinova pokojnega Janka Mirnika, Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije, Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, Irena Pečavar Čarman, vodja pododbora za priznanja PZS, Kazimir Drašlar, predsednik Odbora alpinistov veteranov, Janko Ažman in Janez Dovžan kot mojstranška predstavnika alpinistov veteranov ter Saša Mesec, kustodinja za planinstvo.

Razpis za organizacijo tekem DP v športnem plezanju 2022

petek, 14. januar 2022

Komisija za športno plezanje objavlja razpis za organizacijo tekmovanj državnega prvenstva v športnem plezanju za sezono 2022. Za lažje določanje datumov razpisu prilagamo koledar najpomembnejših mednarodnih tekem.

RAZPIS | Akcija zimsko plezanje Škotska 2022

petek, 14. januar 2022

Škotsko višavje je svetovno znano območje za tehnično zahtevno kombinirano plezanje. Na povabilo britanskih plezalcev se v februarju organizira akcija zimskega kombiniranega plezanja. Ob logistični podpori lokalnih plezalcev je to idealna priložnost za spoznavanje z njihovim načinom plezanja, etičnimi plezalnimi pravili in škotskim zimskim vremenom.

Alpinistična odprava Patagonija 2022 odhaja na pot

četrtek, 13. januar 2022

Alpinistična odprava Patagonija 2022, ki jo sestavljajo Luka Krajnc, Luka Lindič, Krištof Frelih, Blaž Karner, Gregor Šegel in Andraž Šparovec, odhaja v Argentino 14. januarja, vračajo se predvidoma 13. februarja. Na pot odhajajo z vrsto idej o alpinističnih ciljih, več o mentorski odpravi pa v pogovoru z Luko Krajncem.

Namesto samaforja na Ljubelju informacijski portal za obiskovalce gora

torek, 11. januar 2022

Člani Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica-Tržič in Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi (ZVSP) so 10. januarja za vedno izklopili semafor prikaza trenutne stopnje nevarnosti snežnih plazov na območju Občine Tržič in Zelenice, ki je postavljen na Ljubelju. Namesto semaforja so poleg parkomata na Ljubelju namestili informacijski portal za obiskovalce gora, kjer se bodo lahko seznanili s trenutnimi razmerami in nevarnostmi snežnih plazov, na televizorju pa so prikazane tudi slike vremenskih kamer z območja Zelenice.