Nastja Davidova in Matic Jošt raziskovala v pogorju Haptal

Indija
Trajanje: 20.07.2016 - 15.09.2016

Vodja: Matija Jošt

Člani: Anastasija Davidova

Nastja Davidova (AO PD Ljubljana Matica) in Matic Jošt (AO PD Celje Matica) sta se 15. septembra 2016 vrnila z alpinistične odprave Haptal 2016 v indijski Himalaji. Za uvod v poročilo odprave lahko preberete prvi pregled njunega alpinističnega raziskovanja v odmaknjenem pogorju Haptal.
Poročilo:
Po 57 dnevih Indije sva 15. septembra priletela v Slovenijo. Odprava je trajala od 20. julija 2016 do 15. septembra 2016. Bazni tabor smo postavili 28. 7. 2016 v dolini Rangtik v pogorju Haptal.

Med 3. in 6. avgustom sva za aklimatizacijo opravila vzpon na 6266 metrov visok zahodni vrh Remalaye in si naredila načrt za naslednjo turo.

Nato naju je spremljalo nestanovitno vreme z vsakodnevnimi plohami, sneženjem v višjih nadmorskih višinah do začetka septembra. V tem času sva opravila poskus vzpona v skalni zahodni steni Phobrang (cca 5800 m) in poskus vzpona v jugovzhodnem stebru H8 (6193 m). Uspelo pa nama je opraviti verjetno prvo ponovitev edine smeri, ki je bila splezana v stenah, ki so obkrožale bazni tabor, t. j. smer Rolling Stones (500 m, D+, v ledu do 65°, v skali do 5+ UIIA), ki se konča na vrhu Shawa Kangri (GPS 5728 m).

Glede na slabo vremensko napoved sva se 25. avgusta odločila, da pospravimo bazni tabor in greva na ogledniški treking v sosednji dolini, ki so slabo alpinistično raziskane. Tako sva obiskala dolini Shimling in Denyai. Videla sva, da sta obe dolini obkroženi z atraktivnimi šesttisočaki in popolnoma neobljudeni in alpinistično neobdelani.

Po 3. septembru se je vreme izboljšalo in posijalo je sonce. Odločila sva se, da še enkrat poskusiva na še neosvojeni vrh H8 po snežnih visinah severne stene.

5. septembra sva se odpravila iz vasi Tungri (3500 m) v dolino Rangtik do 5600 m, kjer sva prespala pod vzhodno steno. 6. septembra sva poskus vzpona v severni steni končala na višini okoli 6100 m. Vršni del je konstantna ledna prečka. Nizke temperature ter trd in steklen led so naju upočasnili v zgornjem delu. Odločila sva se za vrnitev v dolino. 8. septembra sva prišla nazaj v Tungri in 9. septembra začela z vožnjo proti New Delhiju, ki je trajala 7 dni. Le dve noči sva prespala v hotelih. Zadnje dni naju je na poti poleg lepega vremena spremljala še indijska diareja, ki je popestrila nočne vožnje z avtobusom.

Poročilo sledi v kratkem.

Nastja Davidova

-------------------------
Povezana novica:

Alpinistična odprava Haptal 2016 v indijski Himalaji