Pakistan 2010

Trajanje: 24.08.2010 - ??.??.????
Poročilo:
AO Nova Gorica: AO Nova Gorica: No, tako se je končala še ena naša dogodivščina. Žal ciljev nismo uspeli doseči a kljub temu lahko dodamo kup novih izkušenj.

20.08. - Rok: ... Na odpravi se je opravilo nekaj krajših ponovitev v stenah okoli baze, dve novi prvenstveni smeri in poskus v smeri Ethernal flame - v stolpu Nameless Towerja.
Kar se tiče logistike je bila izkušnja več kot zadovoljiva, saj smo morali čakati na vojaški let iz Skarduja v Islamabad in za to porabili cele štiri dni pogajanj (hehe, dobr da se je pogajal naš agent Ghulam). V zadnjem trenutku ujeli letalo za domov. Nič spanja a zato srečni doma. Inšhala - (pogovorno) - kot je Alahova volja.

Več pa ko se zagledamo ...

17.08. - Mitja: Pravkar se je javu Matic: danes so 8 ur čakali na letališču, v upanju, da bodo dočakali letalo, ki ga niso dočakali, saj je v celem dnevu poletelo samo eno. Jutri imajo zadnje upanje, sicer bodo morali prestavit let proti domu.

15.08. - Matic: Po divji vožnji in nekajkratnem prečkanju podrte ceste smo spet v Skarduju.
Stanje v bazi je bilo sledeče. Razen nekaj smeri tam okrog nam ni uspelo splezat nič pametnega. Pravijo da je bilo največ padavin v zadnjih 80 letih. Zaradi jezera ki je nonstop naraščalo se je slack-line dvakrat znašel nad vodo. Na koncu že zmanjkalo balvanov na suhem. 1x prestavili šotore višje nad jezero.
No, kakorkoli sedaj je bolj problem prit do Islamabada, ker je cesta podrta. Edini prevoz je z letalom, ki pa je zelo odvisen od vremena. Let imamo rezerviran 17., zadnja možnost je še 18., ker 19. zjutraj imamo že let naprej proti domu. Poizkušamo dobit let tudi z vojaškim letalom, a je to zelo težko, ker je tu ogromno ljudi, ki čaka na odhod. Francozi so let iz ISB domov naprimer že zamudili. Upamo, da se nam ne zgodi enako.

05.08. - Mitja: Posredujem pravkar prejeto sporočilo iz Päkistana:
Zgleda resnično bad karma. Uli biaho je objektivno še prenevaren. Včeraj smo se povzpeli na sončno polico pod Namelesom. A ponoči dež. Prebivakirali in nazaj v BC.

04.08. - Spodaj si lahko preberete zadnje novice iz Pakistana, ki jih je sporočila Maja Zalar:
Rok se javlja, da imajo večino časa slabo vreme, z vmesnimi luknjami stabilnega vremena in probajo kaj splezat.
Včeraj je napisal, da bodo še enkrat naskočili Trango v katerem je glavni cilj in če ne bo uspelo, je on zaključil z odpravo.
Vsi so OK, razen tega, da se je Monika Kambič lažje poškodovala in da je imel Rok dva dni vrtoglavico, ki pa je baje včeraj minila in se počuti bolje.
BC zapuščajo 13. 8. in letijo v Milano 19. 8.

26.07. - Vanja: Pakistanci ne počivajo, pa še pridno poročajo! Pravkar sem prejela naslednje sporočilo:
Hallo. Danes smo se vsi vrnili s severnega sedla pod Trango stolpom (5150 m). Vsi v redu. Ogromno snega po grebenih. Dan prej splezali eno krajšo smer + 200 m novo.

20.07.: Vanja: Fantje so 20.7. poslali naslednje sporočilo:
Oj. Danes smo prispeli v bazo. Vse je v redu. Uredili bazo. Napoved slaba za dva dni. Baje ogromno snega. Jutri začetek aklimatizacije. Se slišimo.

16.07. - Matic: Ojla!Danes smo prispeli v Skardu. Imeli smo kar srečo, da smo dobili letalo. Tako nam je kar nekaj prišparanga. Drugače je vse OK. Jutri gremo pa naprej, kjer ne bo več dostopa do interneta.

15.07. - Jernej: Včeraj ponoči smo prileteli iz Dubaja v Islamabad. V Dubaju smo si malce ogledali znamenitosti in ugotovili kaj je možno storiti če se ima gore denarja. Seveda Dubai je bila mala pečica saj je bilo v tem času kar 43 stopinj celzija, tako da tuki uživamo v samo 35 stopinjah, kar hladno. Jutri imamo upanje na let v Skardu in nato vožnja v Ascole. Sporočali bomo, ko bo spet mogoč dostop na interneta.

12.07. - Rok: Sporočil vam bi rad, da jutri odpotujemo Matic, Jernej in jaz v Pakistan-Karakorum. Glavni cilj Uli Biaho Spire v skupini Biaho, nahaja se na drugi strani morene skupine Trango, prvenstvena smer in seveda imeti se fanj v dobri družbi. Sporočali bomo lahko samo potom satelitskega telefona, ki je v zadnjem času dvignil cene do vesoljskih kvot. Primer: minuta pogovora 6 evrov, SMS - 2 evra. Vseeno bomo sporočali, če bo naš Jernej odobril dobre novice, hehe. Lep pozdrav vsem

Odprava je bila delno sofinancirana tudi s strani Komisije za alpinizem UO PZS.