ODPRAVA| angleški trad v švedskih stenah

Švedska
Trajanje: 16.04.2021 - 03.05.2021

Vodja: Gašper Pintar (vodja), David Debeljak

Z Davidom sva načrtovala »izobraževalno« odpravo v stilu trad plezanja (s sprotnim nameščanjem varovanja), v Britanski gritstonu, obalne pečine, morske stožce - v srce stroge no bolts etike. Ker je bilo potovanje v Veliko Britanijo zaradi epidemioloških omejitev preveč komplicirano, sva raje izbrala Bohuslän na zahodni obali Švedske.
Poročilo:

Lokacija: Bohuslän, Švedska
Trajanje: 16. april - 3. maj 2021
Udeleženci: Gašper Pintar (vodja), David Debeljak

bohus_2
Plezališče Haller.

Bohuslän naj bi nudil »najboljše plezanje na Švedskem«, vendar nam je vseeno relativno nepoznan. Na polotoku Stångenäs, približno uro vožnje severno od Göteborga, je najvišja koncentracija zanimivih granitnih sten, kjer na dober sektor naletiš praktično na vsakem ovinku. Plezanje se je začelo razvijati v 80. letih, danes pa je v vodniku nanizanih približno 100 sektorjev in 1500 smeri. Večina sektorjev ponuja enoraztežajne smeri. Lokalna plezalna politika v večini sektorjev strogo prepoveduje dodajanje fiksnih oblik varovanja, kar pomeni tudi odsotnost sidrišč, zato je marsikdaj potreben kakšen manever ali lomastenje po gozdu za sestop.

» Načrtovala sva plezanje daljših smeri s kompleksnejšo logistiko in elementom nevarnosti. V Bohuslänu sva plezala le enoraztežajne smeri, a psihološki zahtevnosti enako resne. «

Bohuslän odlikuje zelo kompaktna skala z veliko razčlembami - idealni pogoji za ta poseben stil težkega prostega plezanja s sprotnim nameščanjem varovanja. Najbolj koristijo zatiči in metulji, odvisno od dolžine smeri načeloma izbiraš med enim do tremi seti posameznih velikosti. Lepe, gladke poke so, kot ponavadi, redke, a prave poslastice. Ponujajo veliko možnosti varovanja, a zahtevno plezanje ter zelo estetsko linijo. Mnogo je smeri, kjer možnosti varovanja niso tako očitne, tako pred varnim vzponom zahtevajo premislek in iskanje včasih edinega, ključnega kosa varovanja. Pri takih smereh, predvsem težjih, sva se včasih odločala za vnaprejšnjo inspekcijo s spustom iz vrha. Najbolj razburljiv pa je gotovo vzpon na pogled, ko se po ogledu smeri iz tal odločiš za selekcijo varoval, pogoltneš slino, namestiš čelado in se odpraviš na (predvsem psihično) bitko, v kateri mlečna kislina ne sme zamegliti treznega razmišljanja.

bohusDavid v smeri Trampoline (ocena)7.

Za ocenjevanje težavnosti se uporablja švedska lestvica, za katero seveda obstaja prevod v naš jezik, vendar je ta brezpredmetna. Ugotoviš predvsem, da so lokalci precej strogi glede ocenjevanja. Po nekaj dnevih plezanja sva se aklimatizirala in začela plezati težje smeri. Arbitrarno postavljen cilj z zelo realno nagrado (za pico!) je bil splezati švedsko 9- (lestvica gre trenutno do 9). Ostal je nedosežen, sam sem bil blizu tega, da bi se podpisal pod RP vzpon v Electric avenue. Po nekaj poskusih v vodstvu sem sklenil, da je mik obilice drugih smeri prevelik. Vseeno je bilo plezati v vodstvu v taki smeri - zahtevni, adrenalinski, nepopisno lepi - vrhunska plezalna izkušnja, ki je ne bom pozabil.

» Bohuslän je izjemno bogato, skoncentrirano plezalno območje. Slovencem, ki večinoma plezamo v apnencu, nudi izkušnjo resnih, težkih smeri v granitu, praktično brez obstoječega varovanja. »

Z Davidom sva v Bohuslänu preživela 14 dni, ki sva jih, z odličnim sodelovanjem vremenskih bogov, maksimalno izkoristila, saj sva plezala skoraj vse dni. Za teden dni sta se nama pridružila Vid in Julija, izseljena prijatelja iz Kopenhagna, ki sta prvič spoznavala plezanje poči s premičnim varovanjem, midva pa sva bila vesela družbe v baznem taboru. Zahteven stil plezanja v granitu je naporen za telo, zato lahko dobro odplezaš kvečjemu nekaj smeri na dan. Nanizala sva precej vzponov, tako dobre vzpone na pogled kot z rdečo piko, nabrala nekaj padcev na sumljivo majhno robo in nekaj prask iz intenzivnega gvozdenja v počeh. Predvsem sva nabrala neprecenljive izkušnje in mentaliteto trad plezanja, za katero upam, da se bo dobro prenesla v večje stene.

Hvala soplezalcu za potrpežljivost in motivacijo, hvala Vidu in Juliji za dobro družbo, hvala Komisij za alpinizem PZS za podporo.

bohus_3Plezanje 60-metrskega raztežaja v plezališču Hallinden.


Kronološko poročilo:
 • 16. april: vožnja, nočitev v Copenhagnu.
 • 17. april: vožnja, plezanje v plezališču Häller
 • 18. april: plezanje v plezališču Hallinden
 • 19. april: plezanje v plezališču Galgeberget
 • 20. april: dan počitka, raziskovanje sektorjev za potencialen obisk
 • 21. april: plezanje v plezališču Skallefjall
 • 22. april: plezanje v plezališču Galgeberget
 • 23. april: plezanje v plezališču Burasen
 • 24. april: dan počitka.
 • 25. april: plezanje v Galgeberget.
 • 26. april: plezanje v Skallefjall.
 • 27. april: plezanje v Valserod.
 • 28. april: plezanje v Hallindens klack.
 • 29. april: plezanje v Anhangen.
 • 30. april: plezanje v Skallefjall.
 • 1. maj: plezanje v Hallinden.
 • 2. in 3. maj: vožnja domov.

bohus_10
David pri vzponu v smeri Lobotomerad kalkon (ocena 8/8+).


Poročilo pripravil Gašper Pintar, fotografirala člana odprave.