Naveza Luka & Luka bo morala za novo prvenstveno smer še enkrat v Patagonijo

Čile
Trajanje: 14.01.2023 - 09.03.2023

Vodja: Luka Krajnc

Člani: Luka Lindič

Tokratni cilj v Patagoniji je bil začrtan že lansko sezono, ko sva začela odlično prvenstveno smer v južnem razu Poincenota. Akcijo kljub neuresničenem glavnem cilju ocenjujeva kot delno uspešno, saj sva realizirala največ, kar je bilo razmeram in vremenu primerno.
Poročilo:
Lokacija: Patagonija
Trajanje: 14. januar 2023 - 9. marec 2023
Udeleženca: Luka Krajnc (vodja) in Luka Lindič


Tokratni cilj v Patagoniji je bil začrtan že lansko sezono, ko sva začela odlično prvenstveno smer v južnem razu Poincenota. Misli so nama celo leto uhajale nazaj v strme poči in gladke prehode v tej estetski liniji in oba sva se močno veselila ponovne izkušnje. Začelo se je zelo optimistično, saj sva že na letališču vedela, da se začenja okno lepega vremena in še isti dan prihoda v El Chalten spakirala opremo ter se navsezgodaj naslednje jutro podala na dostop pod stene. Večina drugih plezalcev je že plezalo, nekateri pa so po neuspešnih poizkusih že sestopali nazaj v civilizacijo. Odločila sva se za plezanje smeri Frader Pisafe v El Mochu, ki je poleg lepega plezanja služila tudi kot ogledna točka za nekoliko začinjen dostop do najinega glavnega cilja, v območju katerega se je lansko sezono zgodil večji podor.

20230212_101732s

Opremljena z vedenjem, da podor ni naredil večje škode, sva se vrnila v El Chalten, motivirana za resen poizkus ob prvem dovolj velikem vremenskem oknu. Tu pa se je začela rdeča nit celotne odprave, čakanje na okno, ki ga ni in ni hotelo biti. Večkrat so vremenski modeli že vlile upanje, a je le to izpuhtelo, ko so se vremenski sistemi premaknili drugače, kot so si napovedovalci zamislili. Vedela sva, da potrebujeva vsaj tri dni lepega vremena za realen poizkus v najini smeri.

IMG_1058s

Po enem mesecu čakanja in plezanja v okolici El Chaltena sva izkoristila en dan lepšega vremena za ponovni vzpon v steni El Mocha, tokrat v smeri Voie des Benitiers, ki je postregla z precej težavnimi prostimi detajli in strmim plezanjem. V zadnjem tednu pred odohodm sva v orkanskem vetru komaj prišla do najine opreme in še zadnjič letos pomežiknila tem čudovitim stenam v slovo. Tokratna sezona je bila vremensko najslabša v zadnjih desetih letih in glavni vrhovi niso videli dosti obiska. Do najinega odhoda je bil vrh Fitz Roya dosežen le dvakrat, na Cerro Torreju in Torre Eggerju pa ni stal nihče. Patagonsko vreme je še vedno zvesto svojemu slovesu, a hkrati soustvarja izkušnjo, ki je bistvo najinega udejstvovanja. Na srečo stene počakajo in v tretje gre rado, pravijo.

IMG_1037_S

Opravljeni vzponi:
  • prost vzpon v smeri Frader Pisafe v steni El Mocho (6c+, 400m)
  • prost vzpon v smeri Voie des Benitiers v steni El Mocho (7b, 450m)
Poročilo pripravil Luka Krajnc