Mladima alpinistoma načrte prekrižala podcenjene smeri

Argentina
Trajanje: 09.02.2023 - 09.03.2023

Vodja: Lara Nikolič

Člani: Matej Benedik

Lara Nikolič in Matej Benedik sta v Patagonijo prišla s povsem drugačnimi načrti. Pričakovala sta, da bostaa plezala daljše smeri, težavnosti okrog 6b, njune preplezane smeri pa so bile kratke in okoli V težavnostne stopnje.
Poročilo:
Naziv akcije: Frey 2023
Lokacija: Andi
Trajanje: 9. februar 2023 - 9. marec 2023
Udeleženca: Lara Nikolič (vodja) in Matej Benedik
Ko slišiš, da gre nekdo plezat v Patagonijo, prvo pomisliš na strme stene v okolici Fitz Roya, razčlenjene ledenike in nestrpno čakanje na kratka okna lepega vremena. A to še zdaleč ni vse, kar ti to območje ponuja. Najin cilj je bil Frey - območje miljon in enega skalnega stolpa.
Po dveh dneh potovanja sva prišla v mesto San Carlos de Bariloche (najino izhodišče). Tam sta naju pričakala veter in dež, tako da sva prvih nekaj dni izkoristila za spoznavanje okolice, osnovne nakupe in plezanje na plastiki. Prav simpatično mesto. Tudi domačini so zelo prijazni. O "kvaliteti" tamkajšne hrane in posledicah le-te pa kdaj drugič ...

slika3
Okolica lagune Tonček, poimenovan po Tončku Pangrecu, rojenemu na Bledu (foto Matej Benedik)

S prvimi dnevi lepega vremena pa sva pripravila vse potrebno in 14. 2. odšla proti koči Frey, ob kateri sva si zvečer postavila šotor.
Tja sva prišla motivirana, z velikimi načrti in pričakovanji, kaj vse bova splezala, kako bo šlo vse tekoče in na koliko špičkah bova stala ... resničnost pa se je izkazala za malo drugačno. Že prvi dan plezanja sva v raztežaju, ocenjenem s V spoznala, da to niso "naše" ocene. Da so "rahlo" podcenjene, so nama kasneje potrdili tudi lokalni plezalci. Le redko sva srečala koga, ki bi tam plezal več kot 6a. Svoje načrte sva tako kar hitro prilagodila in se zadovoljila z lažjimi raztežaji in kratkimi, predvsem enoraztežajni smermi. Sliši se nesmiselno dostopati tudi do dve uri za raztežaj ali dva, a kljub temu sva bila nad samo kvaliteto skale in plezanjem navdušena. Res sva uživala v skoraj vsakem preplezanem metru. Prve dni na Freyu sva tako izkoristila za uplezavanje in raziskovanje okolice.

slika1
Panorama Freya (foto Matej Benedik)

V dolino sva odšla 18. 3., malo prej kot načrtovano, saj so nama miši pomagale izprazniti zalogo hrane. Po dnevu počitka in nekaj njih slabega vremena v hribih, ki sva jih izkoristila za športno plezanje, sva tako 22. 2. drugič dostopala proti Freyu. Tokrat sva del poti opravila z gondolo. S tem sva si pridobila nekaj 100 višinskih metrov in uro dostopa, ki pa je namesto po uhojeni poti potekal po skrotju, tako da nisva kaj dosti profitirala.

slika6
Plezanje smeri Sifuentes-Weber (foto Matej Benedik)

V naslednjih dneh sva postala malo bolj suverena, tako da nama je samo plezanje lažje steklo. Vreme pa nama je bilo tokrat manj naklonjeno in sva se spoznala s pravim patagonskim vetrom, ki nama je odpihnil nekaj željenih smeri.
2.3. sva tako skupaj s slabim vremenom s težkim srcem zapustila Frey, za sabo pa pustila ogromno smeri, ki zdaj čakajo, da se vrneva bolje pripravljena. Še prideva!

slika10
Plezanje v Torre Principalu (foto Lara Nikolič)

Zadnje nekaj dni sva posvetila bolj počitku in pakiranju. 7. 3. sva letela nazaj v Buenos Aires, po dveh vročih in turistično obarvanih dneh pa sva letela nazaj domov. V Trst sva priletela 10. 3. v dopoldanskih urah.