Alpinistični tabor za mlade alpiniste - Vršič 2013

Slovenija
Trajanje: 13.09.2013 - 15.09.2013

Vodja: Blaž Navršnik in Matej Kladnik

Člani: Matej Balažic, Jaka Capuder, Blaž Gladek, Matej Mučič, Laura Dovč, Tjaša Jelovčan, Marko Mavhar, Domen Petrovčič, Matevž Mrak, Klemen Žumer

Komisija za alpinizem PZS je tudi letos med 13. in 15. 9. 2013 organizirala alpinistični tabor, namenjen plezanju mladih alpinistov ali starejših pripravnikov v samostojnih navezah.
Poročilo:
Za izhodišče tabora nam je tokrat služila Koča na Gozdu pod Vršičem. Tabora so se udeležili štirje alpinisti ter 6 starejših pripravnikov, od tega dve ženski. Tabor sva vodila Blaž Navršnik in Matej Kladnik.

UDELEŽENCI TABORA: Matej Balažic (AO PD TAM), Jaka Capuder, Blaž Gladek, Matej Mučič (vsi AO PD Kamnik), Laura Dovč (AO PD Ljubljana-Matica), Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj), Marko Mavhar (AO PD Grmada - Celje), Domen Petrovčič (Akademski AO), Matevž Mrak, Klemen Žumer (oba AO PD Radovljica).

Kronološko poročilo in preplezane smeri:

Petek, 13. 9. 2013:
Ob 19.00 smo se zbrali na Koči na Gozdu, se porazdelili po navezah in se skupno odločili, da glede na napovedane nizke temperature in pa verjetno mokre severne stene naslednji dan raje obiščemo nekoliko toplejšo južno steno Jerebice. Preostanek večera smo preživeli ob študiranju smeri za naslednji dan. Marko Mavhar in Klemen Žumer pa sta se vseeno odločila za severna ostenja nad dolino Tamar.

Sobota, 14. 9. 2012:
Po zajtrku se vsi, razen Marka in Klemena, odpravimo z avtomobili do Možnice, ki je izhodišče za dostop pod Jerebico. Tudi južna stena Jerebice je na nekaj delih povsem namočena, zato ena naveza spremeni svoj plan. V kočo se vrnemo v večernih urah. Zanimivo predavanje Blaža o zelo dobrem plezanju na Aljaski pa zaradi košarkarske evforije ni bilo izvedeno.
Preplezane smeri:
Capuder - Gladek (Livada: VII, IV-V, 400 m)
Mučič - Petrovčič (Vaja con dios: VII/VI, 450 m)
Jelovčan - Dovč (Sivi ideal: VI/V, 450 m)
Balažic - Mrak (Tupilak: VII-/VI-V, 450 m)
Navršnik - Kladnik (Ludra: VI+/IV-V, obrnila po petih raztežajih zaradi poškodbe Kladnika)
Mavhar - Žumer (poizkus v Stebru Šit (2 raztežaja, vendar sta zaradi mokrote obrnila) potem sta šla en "Kot" v Tamarju ??? VI+ 180 m)

Nedelja, 15. 9. 2012:
Po zajtrku nekako ni bilo take plezalne vneme kot dan prej, zato smo vetrovno in nekoliko deževno nedeljo preživeli v steni Nad Šitom glave.
Tabor smo končali s krajšo analizo in se v sproščenem vzdušju odpeljali vsak na svoj konec Slovenije.
Preplezane smeri:
Mavhar - Žumer (Bob Marley: VII+/VII, 120 m), (Kamenkov kamin: VI-, 120 m)
Capuder - Gladek - Jelovčan (Kamenkov kamin: VI-, 120 m)
Ostali udeleženci : športno plezanje.

Kratki vtisi udeležencev:

Klemen Žumer:
O taboru bi napisal, da je bil dober. Vreme je krivo, da ni bilo še boljše, ampak mislim, da smo danega dobro izkoristili. Morda lokacija Vršič ni najboljša, saj je bil tabor tam že nekajkrat in bi bilo boljše spremeniti lokacijo, kjer večina še ni bila.

Jaka Capuder:
Tabor je uspel, imeli smo se fajn! Prvi dan smo se tako rekoč zapodili v južno steno Jerebice in naredili nekaj dobrih vzponov. Z Blažem sva se lotila smeri Livada. Zanimiva smer z nekaj več šopi trave, ki pa so vseeno dovolj uporabni za sproščeno plezanje. Smer se vije po sredini stene in ima dve težji mesti. Prvo je kratek in ozek kamin, naslednje, najtežje mesto smeri pa je previsna zajeda (VII). Stena je resna in zahteva zbranost že pri samem dostopu. Tudi sestop ni najkrajši.
Nedelja je bila vetrovna in hladna. Plezali smo v JV steni Nad Šitom glave. Nekateri so se lotili težjih smeri, z Blažem in Tjašo pa smo uživali v brezvetrju Kamenkovega kamina.

Matej Balažic:
Z Matevžem Mrakom sva plezala smer Tupilak: VII-/V, 450 m v Jerebici. Tabor se mi je zdel še kot ena dodatna dobra izkušnja v sproščeni in dobri družbi. Kar se tiče plezarije, smo izkoristili dane možnosti glede na vreme in temperaturo, vseeno pa smo se imeli vsi lepo. Za naprej upam, da bo še več takih taborov, mogoče bi predlagal edino le spremembo lokacije na kakšno manj znano in manj turistično območje, kot je bilo sedaj. Hvala tudi KA PZS za kritje stroškov hrane in prenočišča.

Ocena tabora:

Na taboru se res ni premikalo mej skalnega plezanja, glede na okoliščine pa mislim, da je bilo za večino udeležencev sobotno plezanje zelo dobra izkušnja, saj kar 90 % udeležencev še nikoli ni plezalo v Jerebici. Vsi skupaj so ugotovili, kako resne znajo biti primorske stene, kljub nekoliko nižji oceni smeri. Udeleženci so pokazali dovolj samoiniciative, za nekoliko bolj resne zadeve, kot je dvodnevni tabor, pa bo treba pokazati nekoliko več resnosti in samodiscipline.

Blaž Navršnik in Matej Kladnik