Plezalni tabor KA PZS »Marmolada - Dolomiti 2013«

Italija
Trajanje: 01.08.2013 - 04.08.2013

Vodja: Tanja in Andrej Grmovšek

Člani: Nejc Klemenčič, Matic Košir, Matej Balažic, Marko Mavhar, Simon Černe, Domen Petrovčič, Miha Kern, Klemen Žumer, Matevž Mrak, Bojan Hribernik, Janez Svoljšak, Tjaša Jelovčan, Nastja Davidova in Tadej Krišelj

Objavljamo poročilo o izvedbi plezalnega tabora »Marmolada - Dolomiti 2013« v organizaciji Komisije za alpinizem PZS, ki je potekal od 1. do 4. avgusta 2013 v Dolomitih, vodji tabora sta bila vrhunska alpinista Tanja in Andrej Grmovšek.
Poročilo:
Tabora se je udeležilo 14 članov: Nejc Klemenčič (AO PD Tržič), Matic Košir (AO PD Jesenice), Matej Balažic (AO PD TAM Maribor), Marko Mavhar (AO PD Grmada Celje), Simon Černe, Domen Petrovčič in Miha Kern (vsi Akademski AO), Klemen Žumer in Matevž Mrak (oba AO PD Radovljica), Bojan Hribernik, Janez Svoljšak in Tjaša Jelovčan (vsi AO PD Kranj) ter Nastja Davidova (AO PD Ljubljana Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).

Tabor sva vodila Tanja in Andrej Grmovšek (oba AO APD Kozjak Maribor).

Uradni del tabora je potekal od 1. do 4. avgusta 2013 v Dolomitih, z izhodiščem v Malgi Ciapeli pod Marmolado.

Kronologija:

1. 8. Prevozi iz Slovenije do Malge Ciapele, popoldne se zberemo na izhodišču, organiziramo opremo, dokončno izberemo smeri in sestavimo naveze ter vsi dostopimo do koče Falier pod Marmolado, kjer prenočimo.

2. 8. Vse naveze preplezajo smeri v južni steni Marmolade in sestopijo v Malgo Ciapelo. Zvečer se nam pridruži še Krišelj. Prenočimo v kampu.

3. 8. Razen naveze Jelovčan-Krišelj, ki pleza v Marmoladi, se ostali odločimo za bolj lagodno plezanje v stenah Meisules v Selli. Prenočimo v kampu v Malgi Ciapeli.

Ideale, foto Matevž Mrak4. 8. Vremenska napoved obeta popoldanske nevihte. Naveza Jelovčan-Krišelj se spet poda v Marmolado, drugi pa zaradi vremenske napovedi oziroma utrujenosti spet v stene Meisules oz. Sas Pordoi. Pozno popoldne se del ekipe odpravi domov, del pa nadaljuje s samostojnim plezanjem v Dolomitih

Opis dogajanja:

Že prvi plezalni dan tabora, 2. 8., v odličnem vremenu in suhih pogojih vse naveze preplezajo dolge in zahtevne smeri v Marmoladi. Čeprav gre pretežno za »klasike« vsi prijetno presenetijo s hitrostjo, plezanje pa poteka brez zapletov. Odlično, še posebej za prvi dan tabora!

Naslednji dan večinoma namenimo počitku, ki pa je na koncu mnogo bolj aktiven, kot fantje pričakujejo. Zapodimo se v resne »trad« smeri v steni Meisules v Selli, kjer sicer v le 200 m plezanja le izjemoma srečaš kaj varovanja. Vsi so navdušeni nad dobro skalo, zahtevnostjo plezanja in priborjenimi metri! Odlična šola za težavnejše smeri v višjih stenah.

Tretji in uradno zadnji dan tabora si večina navez premisli glede že načrtovanega težjega vzpona v Marmoladi in svoje cilje preusmeri znova v stene Meisules oziroma Pordoi. Znova preplezamo nekaj zahtevnih in resnih »trad« smeri.

Zaključek:

Tabor je bil izpeljan v odličnem vremenu, večina je plezala kar vse tri dni. Vsi udeleženci so preplezali smeri v zahtevni steni Marmolade in zahtevne smeri v steni Meisules ter pokazali relativno visoke plezalne in alpinistične sposobnosti. Vsaka naveza si je dnevno izbrala svojo smer. Steno Marmolade pa smo imeli prvi dan popolnoma zase. Tudi motivacija je bila ves čas na visokem nivoju. Predvsem tisti, ki bodo v plezanje in alpinizem vložili še več napora in energije, bodo kmalu dorasli tudi še zahtevnejšim smerem in alpskim turam. Vsi ti, vključno z najmlajšo žensko udeleženko so oz. bodo zelo dobri kandidati za naslednjo generacijo SMAR (Slovensko Mladinsko Alpinistično Reprezentanco).
Pa še komentar udeleženca, ki pove skoraj vse: »Bilo je super, tako v Marmoladi kot Meisulesu, le tabor bi lahko trajal več dni, pa tudi več deklet bi lahko bilo!«

Preplezane smeri na plezalnem taboru »Marmolada - Dolomiti 2013«:
(od nekaterih udeležencev ni potrjen način vzpona)

2. avgust 2013
Marmolada:
Bojan Hribernik-Janez Svoljšak: Tempi moderni, VII+, 830 m (zadnja 2R po smeri Gogna)
Matevž Mrak-Klemen Žumer: Ideale, VII, 920 m
Nejc Klemenčič-Matic Košir: Gogna, VII, 800m
Domen Petrovčič-Miha Kern: Vinatzer - Messner, VI+, 830 m
Marko Mavhar-Matej Balažic-Simon Černe : Don Quixote z varianto VI+, 650 m,
Nastja Davidova-Tjaša Jelovčan : Schwalbenschwanz, VI, 800 m,
Andrej in Tanja Grmovšek: Millenium, IX+ ( IX-), 160 m (Andrej RP, Tanja najtežji R A0)

3. avgust 2013
Marmolada:
Tadej Krišelj-Tjaša Jelovčan: Don Quixote VI+, 650 m
Meisules dla Biesces:
Marko Mavhar-Klemen Žumer: Der Tod und das Madchen, VII+, 220 m
Nejc Klemenčič-Domen Petrovčič: Geo, VII, 200 m
Andrej Grmovšek-Matevž Mrak: Plitschka, VII, 200 m
Matej Balažic-Simon Černe: Brunsin, VI+, 200 m
Miha Kern-Matic Košir: Regenbogen, VII, 200 m
Bojan Hribernik-Janez Svoljšak: L Troi de Mambold, (IX-) VII- A0, 150 m

4. avgust 2013
Marmolada:
Tadej Krišelj-Tjaša Jelovčan: Vinatzer-Messner, VI+, 830 m
Sas Pordoi:
Matej Balažic-Matevž Mrak: Via Niagara, VI+, 850 m
Meisules dla Biesces:
Nastja Davidova-Andrej Grmovšek: Alfa e Omega, VIII+/IX-, 200 m (Nastja Flash, Andrej RP)
Marko Mavhar-Klemen Žumer: Dolomieu, VIII, 250m in Brugger - Walde, VI-, 200 m
Tanja Grmovšek-Simon Černe: Wasserfallkante, V+, 150 m
Bojan Hribernik-Nejc Klemenčič: Pelinkovaz z variantami, VI+,150 m
Janez Svoljšak-Matic Košir, Via Franz VII, 250m (Košir zaradi poškodbe težek R A0)

Poročilo pripravila vodji tabora: Andrej in Tanja Grmovšek