Tabor za perspektivne alpiniste Chamonix - jesen 2012

Francija
Trajanje: 21.09.2012 - 29.09.2012

Vodja: Tomaž Jakofčič in Peter Mežnar

Člani: Miha Šošteršič, Nejc Kurinčič, Rok Kurinčič, Blaž Kramer, Boštjan Mikuž, Janez Svoljšak, Martin Žumer, Primož Lavrič, Tadej Kračun, Tadej Krišelj

V Chamonixu je od 21. do 29. septembra 2012 potekal tabor za perspektivne alpiniste, ki ga je organizirala Komisija za alpinizem PZS. Tabora se je udeležilo 10 perspektivnih alpinistov, vodja: Tomaž Jakofčič, pomočnik vodje Peter Mežnar.
Poročilo:
Aureille-Feutren gully, foto Nejc KurinčičČas izvedbe:  21.-29. 9. 2012

Organizator: KA PZS

Vodja tabora:
Tomaž Jakofčič
Pomočnik vodje: Peter Mežnar

Udeleženci: 
Miha Šošteršič (APD Kozjak Maribor)
Nejc Kurinčič (Soški AO)
Rok Kurinčič (Soški AO)
Blaž Kramer ( AAO)
Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina)
Janez Svoljšak (AO PD Kranj)
Martin Žumer (AO PD Radovljica)
Primož Lavrič (AO PD Kamnik)
Tadej Kračun (AO PD Grmada Celje)
Tadej Krišelj (AO PD Kamnik)

Potek:

21. 9. 2012
Vsi udeleženci se do poznih večernih ur pripeljejo v Argentiere, kjer smo se nastanili v hostlu Belvedere.

22. 9. 2012
Z nekaterimi  se srečamo že zvečer in se pogovorimo o morebitnih ciljih, z ostalimi pa  se dobimo v zgodnjih dopoldanskih urah. Dopoldan dežuje. Vremenska napoved obeta okoli 15 cm novega snega na višini 4000 m. Popoldan naj bi se vreme izboljšalo in naslednji dan bo lep. Zato vsi odidejo na kočo Albert 1 nad ledenikom Tour. Načrtovani cilji so različni: Aig Dorees, Aig. du Tour in Aig. du Chardonnet. Zvečer sporočijo, da bodo vsi krenili v Chardonnet, v različne smeri. Dokaj logična odločitev, saj 3824 m visoki Chardonnet dominira nad okolico.

23. 9. 2012
Vse naveze okoli 5. ure zjutraj krenejo proti 600 m visoki steni in do večera se tudi vse naveze vrnejo v dolino s preplezano najmanj eno smerjo (glej seznam preplezanih smeri). Brata Kurinčič preplezata celo dve smeri v SV steni. Vodje tabora pa preverijo razmere v steni Mt. Blanc du Tacula. Zvečer imamo sestanek in se pogovorimo o prihodnjih ciljih. Vremenska za nekaj naslednjih dni ni dobra; orkanski veter in obilno sneženje sredi tedna. Morala se ne zamaje. Eni so odločeni za pohod pod Jorasses, drugi za plezanje z izhodiščem na Midiju.

24. 9. 2012
Vreme je slabo, dežuje. Vseeno vse poteka po prvotnem planu. Žumer, Šošteršič, Kračun in Kramer si v Chamonixu kupijo preproste pelerine in odidejo proti bivaku Leschaux pod Jorasses. Ostali poizkusijo srečo na Midiju a gondola ne obratuje. Hitro zamenjajo opremo in se odpeljejo na umetno steno v Les Houches.

25. 9. 2012
Veter je še močnejši. Nobena žičnica v dolini ne obratuje. Štirje dostopijo do vstopa v Mrtvaški prt, a zaradi še preslabo predelanega snega ne vstopijo. Do večera se vrnejo v dolino. Ostali se odpravimo v steno Les Vuardes nad Clusom in tam preplezamo lepe, 250 metrov visoke smeri med 6b+ in 7a.

26. 9. 2012
Vreme je čemerno, dežuje, v višini piha močan veter. Večina odide v drajtulišče Zoo nad Salanches-om nekateri pa v plezališče Church crag nad Vallorcinom. Obeta se kratkotrajno izboljšanje vremena v petek. Kračun zaradi obveznosti odide domov.

27. 9. 2012
Brata Kurinčič odideta zjutraj na Plan in okoli 13. ure vstopita v smer Rebuffat - Terray v les Pellerines in jo do večera preplezata in sestopita nazaj na Plan, kjer prespita v koči.

Mikuž, Šoštarič, Svoljšak in Žumer odidejo proti koči Argentiere. Dostop je dolg in z nekaj orientacijskimi problemi vsi štirje dostopijo do koče v šestih urah.

Kramer in Jakofčič preplezava smer La Costa (6b, 250 m) v steni Les Vuardes

28. 9. 2012
Žumer in Šošteršič vstopita v Tournierjev steber v Les Droites. Zaradi nevarnih razmer se nekje na polovici odločita za povratek. Svoljšak in Mikuš vstopita v smer Le Ginat v Les Droites. Naletita  na dobre razmere in se preko vrha do 1. ure zjutraj tudi vrnila v Chamonix.

Brata Kurinčič  zgodaj zjutraj vstopita v severno steno Midija, preplezata smer Eugster Direct in se vrneta v Chamonix.

Mežnar in Kramer odideta s prvo gondolo na Plan in vstopita v smer Rebuffat Terray v Pelerins.  Zvečer sta na vrhu in do polnoči sestopita nazaj na Plan kjer prespita. Jakofčič s tujim soplezalcem  prepleza  smer Cobra - cabana (7b, 260 m) v Maladiere.

KA_PZS_Tabor_Chamoni_jesen2012_foto_N_Kurincic_34_Se_zadnji_pogled_pred_odhodom_v_dolino
Še zadnji pogled pred odhodom v dolino, vse foto Nejc Kurinčič

Opravljeni vzponi:

Aig. Du Chardonnet: Migot Spur (IV, AD+, 500 m), Nejc in Rok Kurinčič

Aig. Du Chardonnet Aureille Feutren Gully (III, 4+, 500 m), Nejc in Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž in Tadej Kračun

Aig. Du Chardonnet NW Spur Direct (III, 4, 500 m), Martin Žumer in Janez Svoljšak

Aig. Du Chardonnet: Charlet Bettembourg (III, 4, 400 m), Miha Šošteršič, Blaž Kramer

Aig. Du Chardonnet: NW couloirs (III, 4, 400 m)

Aig. Du Chardonnet: Escarra (III, 4, 400 m), Primož Lavrič, Tadej Krišelj

Les Droites: Ginat (5, IV, 1000 m) Boštjan Mikuž in Janez Svoljšak

Aiguille du Midi: Eugster direct (IV, 5, 1000 m),  Rok in Nejc Kurinčič

Aiguile de Pelerins: Rebuffat - Terray (V, 5 M, 550 m), Rok in Nejc Kurinčič, Blaž Kramer in Peter Mežnar

Triangle du Tacul: (III, 4+, 5c, 350 m), Peter Mežnar - Tomaž Jakofčič

Les Vuardes: La Costa (6b, 260 m), Blaž Kramer in Tomaž Jakofčič

Les Vuardes: Fantasia + C. Anselme (6c, 250 m), Nejc in Rok Kurinčič

Les Vuardes: Quand on tu le Cchon + El Dilettante (7a, 250 m), Tadej Krišelj in Janez Svoljšak

Les Vuardes: Voie Christian Anselme (6b+, 260 m), Primož Lavrič in Boštjan Mikuž

Les Vuardes: Vertiges del Oubly (6c+, 260 m), Peter Mežnar in Tomaž Jakofčič

Maladiere: Cobra - cabana (7b, 270 m), Tomaž Jakofčič in Andrew Lanham

Povzetek:
Tabor za perspektivne alpiniste je bil tokrat organiziran jeseni, računajoč na odlične ledne razmere v velikih severnih stenah, ki se običajno naredijo ob tem času. Temu je tudi tokrat bilo tako le, da vreme ni »sodelovalo«. Vremenski pogoji za največje stene so bili v času tabora slabe. Imeli smo praktično le dva dneva in pol, primerna za plezanje v gorah pa še ti z obilico svežega snega. Posledično se je večina fantov prvič srečala z zahrbtno posneženimi ledeniki, ob plezanju pa so nekatere smeri močno spominjale na najbolj razvpite posnetke škotskega plezanja. Vseeno je bila morala na višku in fantje so delovali kot, da bi bilo vreme lepo. Nekaj dobrih vzponov in poizkusov to več kot dokazuje. Žumer, Šošteršič, Kramer in Kračun so v slabem vremenu dostopili do bivaka Leschaux in naslednji dan poskusili v Mrtvaškem prtu (IV, 4+, 750 m), Lavrič in Krišelj pa sta dostopila do bivaka Charpoua z namenom prečenja Drujev. Oba poizkusa imata veliko večjo vrednost, kot jima priznava povprečen alpinist in dokazujeta zdravo brezkompromisnost mladih alpinistov.

Presenetila je »borbenost«, ne brezglava, seveda. Že nekaj časa nisem imel prilike videti tako zagnanih fantov. Brez preračunljivosti in taktiziranja. Pomembno je bilo le, da se gre v gore, če je le majhna možnost za uspešen vzpon. V vsem času tabora ni bil opravljen, poleg naših, niti en sam resnejši vzpon v gorah nad Chamonixom. Tudi izbira ciljev je bila nestandardna in vzponi v Chardonneju so verjetno prvi slovenski vzponi v preplezanih smereh. Oba s Petrom sva si enotna, da tokratna garnitura udeležencev seva svetlo perspektivo slovenskega »pravega« alpinizma. Upam, da bodo fantje ta občutek še nekaj časa obdržali. Misliva, da je akcija vredna ponovitve, saj termin ponuja specifične razmere v gorah in hkrati možnost kvalitetnih umikov v nižje ležeče stene v primeru slabega vremena.

Tabor je organizirala in finančno podprla Komisija za alpinizem PZS. Tabor je podprla tudi trgovina Promontana.

Tomaž Jakofčič in Peter Mežnar
----------------------------------------------

Povezana novica:
- Plezalni tabor Chamonix 2012 - razpis za udeležence