Alpinistični tabor za mlade alpiniste »OJSTRICA 2012«

Slovenija
Trajanje: 07.09.2012 - 09.09.2012

Vodja: Karel Završnik in Matija Jošt

Člani: Borut Demšar, Boštjan Mikuž, Igor Kremser, Jaka Capuder, Janez Svoljšak, Marko Mavhar, Miha Šosterič, Tadej Kračun

Na podlagi razpisa Komisije za alpinizem PZS je v Kamniških in Savinjskih Alpah med 7. in 9. 9. 2012 potekal alpinistični tabor »Ojstrica 2012«, ki je bil namenjen plezanju mladih alpinistov ali starejših pripravnikov (rojenih 1986 in mlajšim) v samostojnih navezah v primerno izbranih smereh.
Poročilo:
Izhodišče za vzpone nam je služila »Koča pod Ojstrico« oz. uradno »Koča na Klemenči jami pod Ojstrico« ali pa kar kratko »Koča na Jami«. Zaradi slabega vremena je bil tabor prestavljen na rezervni termin, zaradi česar se nekateri prijavljeni udeleženci niso mogli udeležiti tabora, udeležil pa se ga je naknadno prijavljeni udeleženec.

Skupno je bilo tako prijavljenih 12 udeležencev, izbrani so bili vsi prijavljeni, tabora pa se je udeležilo 8 mladih alpinistov. Tabor sva vodila Karel Završnik in Matija Jošt.

Udeleženci tabora:
   Ime Priimek
Alpinistični kolektiv
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
BORUT
BOŠTJAN
IGOR
JAKA
JANEZ
MARKO
MIHA
TADEJ
KAREL
MATIJA  
 DEMŠAR
MIKUŽ
KREMSER
CAPUDER
SVOLJŠAK
MAVHAR
ŠOSTERIČ
KRAČUN
ZAVRŠNIK
JOŠT
AAO - Ljubljana
AS AJDOVŠČINA
AAO - Ljubljana
KAMNIK
KRANJ
Grmada CELJE
APD Kozjak Maribor
Grmada CELJE
AAO - Ljubljana
CELJE - Matica

Kronološko poročilo in preplezane smeri:

Petek, 7. 9. 2012: ob 19:00 smo se zbrali v »Koči na Jami«, formirali naveze, se razporedili po smereh ter pripravili opremo.

Sobota, 8. 9. 2012: po zajtrku se vsi udeleženci odpravimo plezat izbrane smeri v severno steno Ojstrice. Naveza Capuder-Mikuž v Dušakovi smeri obrne. Jaki se odlomi oprimek, zaradi česar zdrsne in si poškoduje koleno. Poškodba ni huda, vendar se vseeno odločita za sestop in se varno spustita v vznožje stene in dalje do koče. Ostali udeleženci brez zapletov preplezajo predvidene smeri in se popoldne vrnejo v izhodišče. Pred večerjo oskrbniku Radu pomagamo pri pripravi drv. Preplezane so bile naslednje smeri:

Naveza
Smer, vse smeri v severni steni Ojstrice
Ocena, višina
Opomba
MAVHAR  -  SVOLJŠAK
Črna Zavesa do stika s smerjo Ogrin-Omerza, nato sestop 2 raztežaja po smeri Ogrin-Omerza ter nadaljevanje do roba stene po »Spominski smeri Iva Reye - Zmaj« Črna zavesa VII /V
Zmaj VII /V
Višina kombinacij smeri skupaj cca 500 m, dolžina plezanja vsaj še 150 m več
Lepa in naporna kombinacija smeri, ki postreže s težavami razporejenimi preko celega zgornjega dela stene (saj vključuje najtežje raztežaje Črne zavese in Zmaja), terja pa tudi nekaj »gamsjih« spretnosti. Plezala sta izmenjaje se v vodstvu. Oba prosto. Črno zaveso na pogled. Zmaja sta oba že plezala v preteklosti, zato kajpak z rdečo piko.
KRAČUN  -  ŠOSTERIČ

Sanje delfina, na koncu prečke v 8 raztežaju prestop do »Spominske smeri Iva Reye - Zamaj« in po njej do roba stene.
Sanje delfina VII- /V
Zmaj VII- / V
Višina kombinacij smeri skupaj cca 500 m

Lepa kombinacija smeri, ki postreže z težavnejšim plezanjem preko cele stene. Plezala sta izmenjaje v vodstvu. Oba prosto, na pogled.
DEMŠAR  -  KREMSER

Herle - Vršnik (po domače Herletova smer)

V+ / IV, III,
450 m

Klasika Ojstrice, ena lažjih in največkrat ponavljanih smeri v Ojstrici. Plezala sta izmenjaje v vodstvu, oba prosto.
JOŠT  -  ZAVRŠNIK
Hrepenenje ostane (začetek do gredine po Desni smeri)
VI / V
Višina kombinacije smeri 500 m
Lepa smer v dobri skali ter konstantnimi težavami novejšega datuma, ki sta jo prva splezala Samo Supin in Lovro Vršnik leta 2007. Po nasvetu avtorja smeri sva do gredine plezala po Desni smeri. Plezala sva izmenjaje v vodstvu, oba prosto na pogled.
 
Nedelja, 9. 9. 2012: Zaradi poškodbe Jake smo »na novo« formirali naveze in se po zajtrku vsi udeleženci odpravili plezat. Vsi mo brez zapletov preplezali »svoje« smeri in se do popoldneva vrnili na Jamo. Po kratki analizi in smo zadovoljni zaključili tabor. Preplezane so bile naslednje smeri:

Naveza
Smer, stena
Ocena, višina
Opomba
MAVHAR - SVOLJŠAK  -  ZAVRŠNIK Blue moon, Krofička, zahodna stena. VIII/VI, IV,
150 m
Prva prosta ponovitev smeri, vzpon z rdečo piko. Karel je v vodstvo z sprotnim nameščanjem varovanja kot prvi preplezal najtežji raztežaj. Smer je že poznal iz predhodnega poizkusa. Marko in Janez sta sledila, Janez prosto, Marko z počitkom.
KRAČUN  -  ŠOSTERIČ
Centralna smer, Rjavički vrh, vzhodna stena
VI- A2 / V, zgoraj III,
250 m
Smel načrt da smer preplezata prosto se je izjalovil, saj je bila smer v najtežjem raztežaju mokra. Kljub temu sta nadaljevala in preplezala smer v malo obiskani steni.
DEMŠAR  -  KREMSER

Premik, Krofička, zahodna stena

Ocene po raztežajih: 1.R IV, 2.R VI, 3.R V+,
Višina 150 m

Pred nekaj dnevi je bila smer »sanirana« t.j. opremljena s svedrovci in je primerna za manj izkušene plezalce. Plezala sta izmenjaje, prosto in na pogled.
JOŠT  -  MIKUŽ Sanje delfina, na koncu prečke v 8 raztežaju prestop do »Spominske smeri Iva Reye - Zamaj« in po njej do roba stene. Sanje delfina VII- /V
Zmaj VII- / V
Višina kombinacije smeri skupaj cca 500 m
Plezala sta izmenjaje v vodstvu. Sanje delfina oba prosto, na pogled. Zmaja sva oba že plezala v preteklosti, zato kajpak z rdečo piko.
 
Ocena tabora

Menim, da je alpinistični tabor »Ojstrica 2012« uspel. Izredno lepo vreme, ki smo ga bili deležni je nudilo idealne pogoje za plezanje. Lokacija tabora nudi res pestro izbiro smeri velikega razpona različnih težavnosti in različnih zahtevnosti (opremljenosti) smeri. Stene niso zastrašujoče visoke, obenem pa je okolje dovolj »hribovsko« v maniri klasičnega alpinizma. Gostoljubje osebja »Koče na Jami« je bilo kljub polni koči izredno. Nekateri udeleženci tabora so se tabora udeležili z izdelanimi idejami, kaj želijo preplezati in so svoje cilje tudi pogumno v skladu z svojimi sposobnostmi in razmerami v stenah realizirali. Takšen pristop k alpinizmu je tisti, ki po navadi obrodi najboljše sadove. V to skupino udeležencev, ki so pokazali visoko mero motivacije in so glede na svoje dosedanje izkušnje in trenutne sposobnosti preplezali kvalitetne smeri v pravem slogu vsekakor spadajo Marko MAVHAR, Janez SVOLJŠAK, Tadej KRAČUN, Miha ŠOSTERIČ in Boštjan MIKUŽ. Manjša nezgoda (in poškodba) Jake CAPUDRA se je srečno iztekla, izkušnja odločitve in varnega povratka iz stene pa je sestavni del zorenja vsakega alpinista. V okviru svojih sposobnosti sta plezala tudi Borut DEMŠAR in Igor KREMSER. Slednji se v kratkem odpravlja v Nepal, kar morda opravičuje nekoliko manj ambiciozno izbiro smeri. Vsi udeleženci so se izkazali z odgovornim plezanjem, prijetnim značajem, željo po druženju in bivanju v gorah. Vzdušje je bilo ves čas tabora prijetno in prijateljsko. V nedeljo zvečer smo se zadovoljni razšli in prepričan sem, da se bodo stiki, ki smo jih navezali na taboru nadaljevali in razrasli. Naj dodam misel, da me nekoliko žalosti, da se na tabor ni prijavila nobena ženska naveza. Morda je k temu pripomogla organizacija »ločenega« alpinističnega tabora za dekleta.

Zahvala
Naj se ob koncu poročila še posebej zahvalim nekaterim domačim (lokalnim) plezalcem (Samo Supin, Sašo Lekič, Avgust Robnik, itd, upam da neomenjeni ne zamerijo), ki so z njihovo »slučajno« prisotnostjo prispevali k dobremu vzdušju in z nasveti pomagali pri naših odločitvah, ter z zgodbami prispevali k širjenju obzorij vseh udeležencev. Posebna zahvala gre tudi oskrbniku koče Radu Novaku, ki nas je z njegovo pomočnico razvajal, saj do alpinistov goji še posebne simpatije in se veseli vsake preplezane smeri v stenah nad »Jamo«. Obljublja tudi, da bo pozimi v primeru dobrih razmer za plezanje poskrbel, da bo koča odprta. Zahvala pa gre tudi KA PZS, saj je organizacija podobnih alpinističnih taborov vsekakor potrebna in dobrodošla tudi v bodoče.

Matija Jošt - Matic, vodja tabora

Karel Završnik, pomočnik vodje tabora