Tabor perspektivnih alpinistov Chamonix 2012

Francija
Trajanje: 16.03.2012 - 24.03.2012

Vodja: Boris Lorenčič in Matej Kladnik

Člani: Jan Podgornik, Matic Košir, Igor Kremser, Luka Stražar, Nejc Marčič, Anže Šavs, Bojan Hribernik, Nejc Kurinčič, Rok Kurinčič, Matjaž Dušič

Od 16. do 24. marca 2012 je v Chamonixu potekal tradicionalni zimski tabor perspektivnih alpinistov. Vodja tabora je bil Boris Lorenčič, pomočnik pa Matej Kladnik
Poročilo:
Čas izvedbe: 16. do 24. 3. 2012

Vodja tabora
: Boris Lorenčič
Pomočnik vodje
: Matej Kladnik

Udeleženci tabora:
Jan Podgornik, Matic Košir, Igor Kremser, Luka Stražar, Nejc Marčič, Anže Šavs, Bojan Hribernik, Nejc Kurinčič, Rok Kurinčič, Matjaž Dušič.

Med petnajstimi prijavljenimi smo izbrali deset udeležencev. Pri izboru smo dali prednost izkušnjam, čeprav so nekateri udeleženci že presegali predvideno starost največ 25 let in nekateri še niso opravili izpita za alpinista. Med temi jih šest še nikoli ni bilo v Chamonix-u, trije so pa del tabora zaradi nominacij preživeli na aktivnostih za podelitev nagrade Zlati cepin. Nekoliko je presenetilo nizko število prijavljenih, predvsem tistih mladih alpinistov, ki so sicer med bolj aktivnimi. Bivali smo v hostel-u Chamoniard Volant, za en dan pa smo se vmes zaradi zasedenosti morali prestaviti v hostel Alpen Rose.

Chamonix_2012_Frendo_spur13Prvi dan tabora smo za rep ujeli dolgo obdobje lepega vremena in že v sneženju splezali uvajalne in aklimatizacijske vzpone. Naslednja dva dneva je močno snežilo ter našo aktivnost preusmerilo v previsna plezališča, ki so zaščitena pred dežjem nižje po dolini in na umetno plezalno steno v Chamonix-u. Ko se je sneg, ki ga je na Aig. du Midi-ju padlo 50 cm, za silo posedel, smo spet zaplezali v gorah in se pri vseh vzponih ukvarjali z novo zapadlim in napihanim snegom, ki ga je bilo mestoma zelo veliko. Zaradi razmer smo bili omejeni le na nekatere stene in v njih preplezali kar nekaj popularnih smeri. Veliko smeri, ki so prejšnje zime premogle dovolj ledu in snega je bilo letos kopnih in zaradi tega manj primernih za plezanje.

Udeleženci so pokazali veliko mero motivacije in energije, škoda je le, ker vreme in pogoji niso dovolili zahtevnejših in daljših vzponov. Novinci v teh gorah so bili od naju z Matejem deležni informacij in nasvetov glede logistike in izbire ciljev, zelo dobro so pa svoje izkušnje z manj izkušenimi delili tudi ostali udeleženci, zdaj že skoraj »stari mački«. Izkušnje, ki so jih udeleženci prinesli s seboj iz svojih prejšnjih vzponov in nekateri tudi iz odprav so močno vplivale na njihov pristop k vzponom. Internet in era naglavnih kamer je alpinizem preselila na You Tube, kjer je pa nemogoče dobiti objektivno sliko o zgodovini, ki je tako lepo in dobro zapisana v številnih knjigah. Kot je opaziti, mlajše generacije »nimajo časa« za prebiranje knjig v katerih je prenekateri zaklad, ki ga internet ne najde. Posledično manj poznajo gore in pomembne alpiniste ter vzpone. Sam sem bil nad tem nemalo presenečen, saj se mi zdi, da bi čas izgubljen z gledanjem nepomembnih plezalnih »movie-jev« lahko bistveno bolje izrabili s knjigo ali vodničkom v roki!

Žal je en mezinec zardi zmrzlin utrpel mehurje in bil potreben zdravniške oskrbe, drugih poškodb pa ni bilo.
Tabori, ki so sedaj že tradicionalni, so zelo koristni za razširjanje plezalnih obzorij, pridobivanje novih poznanstev in informacij ter načrtovanje novih aktivnosti. Ker že nekaj zadnjih let v spomladanskem terminu ledno-snežne razmere niso najboljše, bi bilo v prihodnje vredno razmisliti o alternativni rešitvi. Osebno sem mnenja, da bi bilo smiselno tabor prestaviti na september, saj je takrat zadnja leta dosti možnosti za ledno plezanje v alpskih stenah, kot tudi za plezanje v skali. Morda bi lahko celo združili poletni in zimski tabor?! Vsekakor je potrebno zbrati ideje in mnenja ter poiskati najbolj primerno rešitev.
Razšli smo se v lepem vremenu in vsi z novimi izkušnjami. Prepričan sem, da bodo nekateri nove informacije s pridom nadgradili. Vsem udeležencem se zahvaljujem za sodelovanje in upam, da se še kdaj navežemo na skupne vrvi.

Zahvala pri organizaciji gre tudi Mihi Habjanu in Matjažu Šerkeziju, ki sta sodelovala pri organizaciji v imenu Komisije za alpinizem PZS.

Poročilo sestavil: Boris Lorenčič

AKTIVNOST IN SEZNAM VZPONOV:

16. 3. 2012
Prihod v Chamonix in namestitev v hostel-u

17. 3. 2012
Hribernik-Šavs: Le Fil a Plomb (III 4+, 700 m) - Rognon du Plan
Kremser-Košir: Col du plan gully (II/4,4a 600 m) - Col du Plan
N. Kurinčič-Podgornik-Kladnik: Col du plan gully (II/4,4a 600 m) - Col du Plan
Dušič- R. Kurinčič: M6 Solar (III, M5+, 200 m) - Mont Blanc du Tacul
Marčič-Stražar: Rébuffat/Terray (V, 5, M,550 m, obrnila 2 raztežaja pod vrhom) - Col des Pèlerins

18. 3. 2012
Slabo vreme
Športno plezanje in Drytooling - Le Fayet

19. 3. 2012
Slabo vreme
Obisk boulder stene v Chamonix-u in Drytooling v plezališču ZOO.

20. 3. 2012
Počitek in priprava na vzpone

21. 3. 2012
Hribernik-Košir: Frendo-Ravanel (II, 5, 500 m) - Aiguille Carree
Kremser-Kladnik: Faraon (II, 4+, 5c, 400 m) - Pointe Farrar
N. Kurinčič - R. Kurinčič: Frendo Spur (V, 5c, 1200 m) - Aiguille du Midi
Šavs-Podgornik-Lorenčič: Modica-Noury (III, 5+, 500 m) - Mont Blanc du Tacul
Marčič- Stražar: Slave to the Rhythm ( IV, 6+, 350 m, obrnila na vstopu zaradi slabih razmer) - Mont Blanc du Tacul

22. 3. 2012
Šavs-R. Kurinčič: Gabarrou-Albinoni (III, 4+, 500 m) - Mont Blanc du Tacul

23. 3. 2012
Hribernik-Košir: Frendo Spur (V, 5c, 1200 m) - Aiguille du Midi
Podgornik-Kladnik: M6 Solar (III, M5+, 200 m) - Mont Blanc du Tacul
Šavs-R. Kurinčič: Frendo-Ravanel (II, 5, 500 m) - Aiguille Carree
Dušič-Lorenčič: Le Fil a Plomb (III 4+, 700 m) - Rognon du Plan

24. 3. 2012
Pakiranje in odhod domov.