Poletni plezalni tabor Mont Blanc 2011 - POROČILO

Italija
Trajanje: 09.07.2011 - 14.07.2011

Vodja: Tanja in Andrej Grmovšek

Člani: Nejc Klemenčič, Jošt Belhar, Matic Košir, Luka Stražar, Matic Obid, Tadej Založnik, Luka Lindič, Nejc Pozvek, Jure Mihelčič, David Debeljak, Robert Karu in Andrej Erceg

Poročilo:
Tabora, ki je potekal v okviru programa mladinske alpinistične reprezentance v organizaciji Komisije za alpinizem PZS, se je udeležilo 12 članov: Nejc Klemenčič in Jošt Belhar (oba AO Tržič), Matic Košir (AO Jesenice), Luka Stražar (Akademski AO), Matic Obid (AO Nova Gorica), Tadej Založnik (AO TAM), Luka Lindič (AO Celje Matica), Nejc Pozvek (Posavski AK), Jure Mihelčič (AO Radovljica), David Debeljak (AO Rašica), Robert Karu (AO Rašica) in Andrej Erceg (AO Črnuče).
Tabor sva vodila Tanja in Andrej Grmovšek (oba AO APD Kozjak Maribor).

Uradni del tabora je potekal od 9. do 14. julija 2011 v pogorju Mont Blanca, z izhodišči na italijanski strani masiva.
Dejansko smo se na pot odpravili že v petek, 8. julija, del ekipe se je domov vrnil že 13. julija, večina pa 17. julija.

Kronologija:
30. junij: Popoldne skupno plezanje v plezališču Kotečnik, ob 20.30 pripravljalni sestanek za tabor (predstavitev in urejanje logistike, izbira soplezalcev in vzponov...).

8. julij: vožnja do Courmayeurja (4 avti), večerni sestanek ter prenočevanje na parkirišču, deževna noč.
9. julij: Zgodno vstajanje z namenom plezanja v satelitih Mont Blanc du Tacula. Zaradi nočnega in jutranjega dežja sprememba plana - obisk plezališča nad Morgexom, celodnevno plezanje športnih smeri v gnajsu oz. granitu. Prenočitev v kampu v Val Ferret.
10. julij: S prvo gondolo do koče Torino in dostop po ledeniku pod Grand Capucin. Postavitev šotorov in odhod v bližnje stene. Vreme nestanovitno, plohe, veter, hladno. Le dve navezi splezata do vrha smeri, ostali po nekaj raztežajih obračajo. Prenočevanju v taboru na ledeniku.
11. julij: Končno zares lepo vreme. Vse naveze plezajo smeri v okoliških stenah. Prenočevanju v taboru na ledeniku.
12. julij: Lepo vreme. Trojica zaradi različnih problemov takoj sestopi do gondole ter se vrne v dolino, ostali po navezah preplezajo smeri v okoliških stenah ter popoldne prav tako sestopijo do gondole ter v dolino. Vsi prenočujemo v kampu v Val Ferret . Deževna noč
13. julij: Dan počitka, deževen dan. Klemenčič, Belhar, Košir, Stražar, Mihelčič in Karu se odločijo, da zapustijo tabor in se popoldne odpravijo domov. Preostali prenočimo v kampu v Val Ferret.
14. julij: Vreme spet lepo, hribi posneženi. Dopoldansko pakiranje in popoldanski dostop do koče Monzzino. Prenočevanje na koči.
15. julij: Zares lepo, a hladno vreme. Vse naveze preplezamo smeri v steni Aiguille Croux. Prenočevanje na koči Monzzino.
16. julij: Spet lepo vreme. Vse naveze spet preplezamo smeri v steni A. Croux. Popoldanski sestop v dolino, zaključni piknik in zabava v Val Veny, vreme se spet pokvari. Prenočimo ob piknik prostoru.
17. julij: V deževnem jutru se vsi odpravimo domov, do večera srečen povratek domov.

debeljak_v_polices_des_glaciers_foto_m._obid_800 pozvek_v_bonne_ethique_foto_a._erceg_800
Debeljak v Polices des Glaciers, foto M. Obid     Pozvek v Bonne ethique, foto A. Erceg

Opis dogajanja:

Že prvi plezalni dan tabora, sobota, 9. julija, se je začela s prilagajanjem ciljev razmeram in vremenu. Zaradi deževne noči in jutra smo visoke stene zamenjali s plezališčem v bližini Courmayeurja, kar pa se je na koncu izkazalo za zelo ustrezno. Ne samo zaradi nestanovitnega vremena, ampak predvsem zato, ker so se udeleženci tako lažje privajali in učili tehnik plezanja v granitu (oz. gnajsu).
Naslednje jutro je bilo lepo in končno smo se z gondolo odpeljali do koče Torino (3322 m) in po ledeniku v dobri uri prišli pod stene satelitov Mont Blanc du Tacula. V slabšajočem se vremenu smo hitro postavili šotore in se zapodili v stene. Žal so bile plohe sodre vse pogostejše in izdatnejše, tako da je večina navez po nekaj raztežajih obrnila. Do vrha stene Pointe Adolphe Rey pa smo v »patagonskih razmerah« vztrajali M. Obid in D. Debeljak v smeri Polices des Glaciers, 6c+, 250 m, ter L. Lindič in A. Grmovšek v smeri Coup de foudre, 7a, 250 m.
Ponedeljek je navdušil z zares lepim vremenom. V La Chandele sta se v smeri Bonatti - Tabou, 6b+, 200 m vplezavala M. Košir in J. Belhar, v Pointe Adolphe Rey pa T. Grmovšek ter R. Karu v Voie Salluard, V+, 350 m in J. Mihelčič ter T. Založnik v Voie Bettenbourg, 6b, 200 m. L. Lindič in A. Grmovšek sva si izbrala nekoliko daljšo in težje dostopno steno Pilier des Trois Pointes in v njej preplezala Tobogan - Totem, 6c+, A0 (nihajka), 450 m. Zagotovo najzahtevnejši vzpon tega dne (in tudi tabora) sta opravila M. Obid in D. Debeljak v smeri Les Intouchables, 7c+ oz. 7b+, 250 m v Trident du Taculu. V isti steni sta v počeh »fajtala« tudi N. Pozvek in A. Erceg v Bonne ethique, 6c+, 200 m. L. Stražar in N. Klemenčič pa sta v Clocher du Tacul plezala kombinacijo Profiterole - Borithon, 6b/c, 350 m, a sta zaradi lažje poškodbe Klemenčiča (odlomljena luska mu je poškodovala prst na nogi) vzpon zaključila raztežaj ali dva pod vrhom.
Tudi torek je obetal lepo vreme. Belhar, Klemenčič in Založnik zaradi slabega počutja/ poškodbe takoj sestopijo do gondole in v dolino, ostali pa smo plezali. V La Chandelle sta N. Pozvek in A. Erceg splezala Tabou, 7a, 200 m, v Petit capucin T. in A. Grmovšek Petit capucin, 6b+, 300 m, v Pointe Adolphe Rey pa L. Lindič in M. Košir Vioe Bettenbourg, 6b, 200 m, M. Obid in D. Debeljak, Coup de foudre, 7a, 200 m, Mihelčič, L. Stražar, R. Karu pa Cache Cache - Super Lionel, 6a, 250 m. Popoldne smo vsi sestopili do gondole in v dolino.

Naslednji dan, 13. julija, je bil v skladu z napovedmi deževen in ravno pravšen za počitek v dolini. Žal je slabo vreme očitno negativno vplivalo na motivacijo dela udeležencev, tako da so se Klemenčič, Belhar, Košir, Stražar, Mihelčič in Karu odločili, da zapustijo tabor in se vrnejo domov. Že zvečer se je vreme izboljšalo.
Naslednje dopoldne smo preostali udeleženci porabili za pakiranje opreme, popoldne pa smo iz Val Veny dostopili do koče Monzzino (2 h hoje). Naslednje jutro, 15. julija, smo se vsi zapodili v steno Aig. Croux in uživali v odličnem plezanju. T. in A. Grmovšek sva preplezala Que cherches tu Jean-Marie, 6c, 320 m, L. Lindič in T. Založnik Euroteam, 6c, 350 m, N. Pozvek in A. Erceg kombinacijo Demi portion - Euroteam, 6b+, 350 m, M. Obid in D. Debeljak pa La leggenda, 7b, 350 m.
V isti steni smo strme, a dobro razčlenjene smeri plezali tudi naslednji dan L. Lindič in A. Grmovšek ter N. Pozvek in A. Erceg smer La leggenda, 7b, 350 m, M. Obid in D. Debeljak kombinacijo Demi portion - Euroteam, 6b+, 350 m, T. Grmovšek in T. Založnik pa Huezeler - Ottoz, 6a, 350 m. Popoldne smo se vsi vrnili v dolino in s piknikom in zabavo zaključili odličen tabor!
V nedeljo, 17. julija, smo se v deževnem vremenu vsi vrnili domov.

Za zaključek:
Tabor je bil izpeljan v nekoliko nestanovitnem ter hladnem vremenu, ki ni bilo naklonjeno daljšim in višje ležečim turam, kljub temu pa smo izkoristili vsa obdobja lepega vremena in vsaj del ekipe se je vsekakor dobro naplezal in naužil alpskega granita!
Najbolj bode dejstvo, da se je del udeležencev (ob kratkem poslabšanju vremena) že pred uradnim zaključkom tabora odločil za povratek domov. To vsekakor ne govori v prid njihovi zagnanosti in potrpežljivosti - vrlinama, ki sta bistveni za vrhunske alpinistična vzpone. Morda bodo vsaj vzori njihovih izkušenejših kolegov, ki so se v nadaljevanju tabora še pošteno naplezali, pripomogli k drugačnemu pristopu do alpinizma.
Kakorkoli, zagotovo so vsi udeleženci tabora bogatejši za nekaj novih alpinističnih izkušenj, pa naj bo to plezanje granitnih poči, taborjenje na ledeniku, odzivnost na vreme in razmere, poznavanje področja in logistike, pa tudi za nova poznanstva in prijateljstva. Vzdušje na taboru je bilo dobro in po mnenju vseh se je tabor izkazal za koristnega ter prijetnega. In ne nazadnje - preplezanih je bilo nekaj zahtevnih smeri!

Opravljeni vzponi:
9. julij 2011
Plezališče nad Morgexom: športno plezalni vzponi do 7c NP (Obid).
10. julij 2011
Pointe Adolphe Rey, 3535 m:
- Coup de foudre (do vrha), 7a, 250m, L. Lindič, A. Grmovšek (oba NP/flesh);
- Polices des Glaciers, 6c+, 250m, M. Obid, D. Debeljak (oba NP/flesh).
11. julij 2011
Clocher du Tacul, 3853 m:
-Profiterole - Borithon, 6b/c, 350 m, L. Stražar, N. Klemenčič, ne do vrha.
La Chandele,3561 m:
- Bonatti - Tabou, 6b+, A0, 200 m, M. Košir, J. Belhar.
Trident du Tacul, 3639 m:
- Les Intouchables, 7c+ oz. 7b+, 250m, M. Obid, D. Debeljak (oba NP/flesh);
- Bonne ethique, 6c+, 200 m, N. Pozvek, A. Erceg (oba NP/flesh).
Pointe Adolphe Rey, 3535 m:
- Voie Salluard, V+, 350 m; T. Grmovšek, R. Karu, (Karu 1×A0);
- Voie Bettenbourg, 6b, 200 m, J. Mihelčič (NP/flesh), T. Založnik.
Pilier des Trois Pointes, 3855 m:
- Tobogan - Totem, 6c+, A0 (nihajka), 450 m, L. Lindič, A. Grmovšek.
12. julij 2011
La Chandelle, 3561 m:
- Tabou, 7a, 200 m, N. Pozvek, A. Erceg (oba NP/flesh).
Petit capucin - Roi de Siam, 3693 m:
- Petit capucin, 6b+, 300 m, A. in T. Grmovšek (oba NP/flesh).
Pointe Adolphe Rey, 3535 m:
- Bettenbourg, 6b, 200 m, L. Lindič (NP), M. Košir (1xA0);
- Coup de foudre, 7a, 200 m, M. Obid, D. Debeljak (oba NP/flesh);
- Cache Cache - Super Lionel, 6a, 250 m, J. Mihelčič, L. Stražar, R. Karu (NP/flesh).
15. julij 2011
Aiguille Croux, 3251 m:
- Que cherches tu Jean-Marie, 6c, 320 m, A. in T. Grmovšek (oba NP/flesh);
- Euroteam, 6c, 350 m, L. Lindič(NP/flesh), T. Založnik (1xA0);
- Demi portion - Euroteam, 6b+, 350 m, N. Pozvek, A. Erceg (oba NP/flesh);
- La leggenda, 7b, 350 m, M. Obid (NP/flesh), D. Debeljak (7a+,1xA0).
16. julij 2011
Aiguille Croux, 3251 m:
- La leggenda, 7b, 350 m, N. Pozvek (NP/flesh), A. Erceg (7a+,1xA0);
- La leggenda, 7b, 350 m, L. Lindič(NP/flesh), A. Grmovšek (7a+,1xA0);
- Demi portion - Euroteam, 6b+, 350 m, M.Obid, D. Debeljak (oba NP/flesh),
- Huezeler - Ottoz, 6a, 350 m, T. Grmovšek, T. Založnik (oba NP/flesh).

Poročilo pripravila vodji tabora: Andrej in Tanja Grmovšek