Tabor za perspektivce | Nov sneg v Chamu spremenil načrte

Francija
Trajanje: 06.11.2021 - 14.11.2021

Vodja: Martin Žumer in Blaž Navršnik

V začetku novembra je Komisija za alpinizem organizirala tabor za perspektivne alpiniste v Chamonixu. Glavni namen tabora je bil plezanje kombiniranih smeri na omenjenem območju.
Poročilo:

 • Lokacija: Chamonix, Francija
 • Trajanje: 6. - 14. november
 • Udeleženci: Martin Žumer (vodja), Blaž Navršnik (pomočnik vodje) in udeleženci Anja Petek, Mihael Vajda, Simon Posavec, Miha Habjan in Domen Košir.

ka_pzs_tabori_chamonix_2021_foto_blaz_naversnik__1_

V oktobru je bilo v gorah nad Chamonixom preplezanih veliko smeri, kar je nakazovalo na dobre razmere. V začetku novembra, tik pred našim odhodom, pa je v hribih zapadel nov sneg. Tako smo morali prilagoditi naše že zastavljene načrte.

V soboto smo se zbrali na parkirišču v Chamonix-u, spakirali nahrbtnike in se z gondolo zapeljali proti Aiguille di Midi-ju. Tako smo lahko preverili koliko snega je zapadlo in izkoristili zadnji vikend operativnih gondol.

V nedeljo smo se v dveh navezah družno odpravili plezat v Pelerins-e, kjer sta nas smeri Rebuffat-Terray in Beyond good and evil pričakali v dobrih razmerah. V smereh so nam delale družbo še druge naveze, vendar smo do vrha stene vztrajali le mi.

Naveza Petek-Habjan, ki se je dan prej odpeljala na zgornjo postajo gondole, je splezala smer Vent du Dragon in se v Beyond good and evil podala v ponedeljek. Glavne težave jima ni predstavljalo plezanje samo, ampak naveza pred njima, ki ni ravno blestela v prijateljsko alpinističnih manirah.

V ponedeljek o vzponih v daljših stenah po sneženju še vedno nismo zasledili nobenih informacij. Po dnevu počitka smo uskladili plane in del ekipe si je za cilj izbral stene nad ledenikom Argentiere. Dostop do koče na ledeniku je začinil močan veter in nov sneg, tako da smo potrebovali precej več časa od predvidenega. Zaradi poznega prihoda in močnega vetra smo naslednji dan namenili počitku in si od daleč ogledali stanje sten. Verti so izgledali najboljše, kar se je potrdilo, saj so bile razmere v ledni smeri Vivagel in kombinirani smeri Late to say I'm sorry odlične. Sestop v temi po Wympher-jevem ozebniku in iskanje prehodov po posneženem ledeniku nas je zaposlil za dobršen del noči.

Naveza Petek-Habjan-Navršnik si je za cilj izbrala steno Velikih Jorassov. Tudi njim je dolg dostop iz doline vzel nekaj moči in so preživeli dodaten dan v zimski sobi koče Leschaux. V petek so zgodaj, v družbi dveh švicarskih alpinistov, zagazili proti Crozovi smeri. Količina novega snega pod steno je bila ogromna, zato so bili po 6-urnem dostopu do stene in dveh preplezanih raztežajih primorani obrniti. Anja je sobotno jutro izkoristila še za vzpon nad srednjo postajo gondole, z Mihaelom pa sva se vrnila po opremo na ledenik Argentiere.

Tabor je bil dobra izkušnja in priprava za samostojne vzpone v dolgih alpskih stenah. Pokazalo se je, da taktika tu igra veliko vlogo. Ni dovolj da pregledamo vse mogoče informacije in slike o smeri, zelo pomembno je tudi preučiti sam dostop do stene in sestop. Seveda bi si želeli kakšen dostop skrajšati z gondolami, vendar so zaradi večjega vloženega truda izkušnje toliko bogatejše. Pristop in motivacija vseh udeležencev pa kažeta na pripravljenost za dobre vzpone v tem področju.

ka_pzs_tabori_chamonix_2021_foto_martin_zumer__1_

Opravljeni vzponi

 • 7. november:
  • Vent du Dragon (Aiguille du Midi), TD-, III, 4, M5, 250 m: Anja Petek, Miha Habjan
  • Rebuffat-Terray (Aiguille des Pelerins), ED-, IV, 5, M4+, 550 m: Mihael Vajda, Simon Posavec
  • Beyond good and evil (Aiguille des Pelerins), ED, IV, 5, M5, 550 m: Domen Košir, Blaž Navršnik, Martin Žumer
 • 8. november:
  • Beyond good and evil (Aiguille des Pelerins), ED, IV, 5, M5, 550 m: Anja Petek, Miha Habjan
 • 11. november:
  • Vivagel (Grande Rocheuse), TD-, IV, 4, 1000 m: Mihael Vajda, Simon Posavec
  • Late to say I'm sorry (Grande Rocheuse), ED,2, 6, M6, 1000 m: Domen Košir, Martin Žumer
 • 13. november:
  • Voie Contamine + Boeuf-Sara Couloir (Aiguille du Peigne), TD, III, M4, 350 m: Anja Petek


ka_pzs_tabori_chamonix_2021_foto_martin_zumer__2_

Vtisi udeležencev

 • Mihael Vajda: Tabor je minil v dobri družbi in prijetnem vzdušju. Na taboru smo kljub temu, da je v tednu prej snežilo imeli ugodne razmere, katere smo izkoristili že prvi dan, ko smo še lahko koristili gondolo. Zaprtje gondol je naredilo ture precej kompleksnejše. Kljub temu, da smo morda imeli prevelike apetite in kljub vremenskim zapletom nam je uspelo splezati tudi daljšo smer z dolgim dostopom in še daljšim povratkom v dolino. Zahvala mentorjema za koristne nasvete in vodenje. Posebna pohvala pa kuharju Dolfu, ki je poskrbel, da smo se po turah konkretno okrepčali.
 • Domen Košir: V hribih nad Chamonixom sem se imel dobro kot že dolgo ne. Kljub na prvi pogled lepi vremenski napovedi, smo se morali za smeri nad Argentierom potruditi. Najtežji del ture sta bila dostop in sestop, kjer smo se borili z vetrom, nepredelanim snegom in iskali prehode na ledeniku. Nič nam ni bilo podarjeno. Hvala Martinu in Dolfi za spodbudo in KA za organizacijo tabora.
 • Simon Posavec: Alpinističnega tabora v organizaciji KA sem se udeležil prvič. Prav tako sem tudi prvič plezal v okolici Chamonija. Zame je bila to super izkušnja. Spoznal sem novo plezalno področje in zelo motivirane alpiniste. Zadovoljen sem s preplezanimi smermi in se že veselim ponovnega obiska tega področja. Zahvalil bi se mentorjema Martinu in Blažu za organizacijo tabora in za nasvete, ki so nam bistveno pomagali pri izvedbi zastavljenih ciljev.
 • Anja Petek: Očarljivi Cham z očarljivo družbo in dobrimi razmerami, če si jih našel, pa se človeku duša priveže. Ob super vtisu se mi res pojavlja vprašanje, zakaj smo tako poredko v tem predelu Alp, ki toliko ponujajo. Kmalu spet! Hvala mentorjema za vso pridobljeno znanje in organizacijo ter družbi za prijetno vzdušje! :)
 • Miha Habjan: Organizacija in namestitev sta bili super. Pohvalil bi skrb za vse udeležence in komunikacijo med navezami, ko se je plezalo na različnih koncih. Zadovoljen sem tudi z rezultati tabora kar se tiče vzponov (tudi obrniti je potrebno znati). Takih taborov bi se z veseljem še udeležil (še posebej zime!).

ka_pzs_tabori_chamonix_2021_foto_martin_zumer__7_

Poročilo pripravil Martin Žumer