Plezalni tabor Peca – plezanje v mokrih in sluzastih smereh

Slovenija
Trajanje: 06.05.2022 - 08.05.2022

Vodja: Andrej Jež (vodja) in Andrej Gradišnik (pomočnik)

Večina udeležencev je ugotovila, da se tudi v mokrem lahko kaj spleza, le nekoliko drugačni občutki so.
Poročilo:
 • Lokacija: Peca
 • Trajanje: 6.-8. maj 2022
 • Udeleženci: Andrej Jež (vodja) in Andrej Gradišnik, Davo Mihev, Matevž Gradišnik, Mina Kržišnik, Jan Meh, Gašper Ravnjak

Tabor je bil že skoraj odpovedan, a je vremenska napoved vseeno obetala tudi kakšno dobro vremensko okno za plezanje. Zato je tudi bil tabor izveden. V petek smo se zbrali v Mežici in se skupaj odpeljali na parkirišče Jakobe, od koder nas je čakala slaba ura hoje do koče. Ves čas smo spremljali vreme in v upanju na napovedano vremensko okno tudi zgodaj v soboto vstali. A je žal deževalo, zato smo se odpravili na ogled dostopov in sestopa. Dobrih tem ni manjkalo. V večernem času smo si pogledali dva filma koroških alpinistov. V nedeljo je bilo vreme sicer brez dežja, a je dvodnevno deževje pustilo svoj pečat, zaradi česar smo bili primorani plezati lažje smeri. Stena je bila namreč povsem mokra in sluzasta, sonca pa tudi ne toliko, da lahko posušilo steno. Mislim, da je tabor kljub slabšemu izkupičku preplezanih smeri uspel.

Kronološko poročilo:

 • 6. maj: zbor na avtobusni postaji v Mežici ter odhod do Doma na Peci.
 • 7. maj: ogled pristopov in sestopov v dežju.
 • 8. maj: plezanje v južni steni Kordeževe glave (Peca), odhod domov.

Opravljeni vzponi:

 • Veterni raz, VI/V, 155 m, Ravnjak-Kržišnik
 • Koroška smer, V/IV, 165 m, Gradišnik A.-Gradišnik M.
 • Poizkus v smeri Ponoreli svet, umik v Koroško smer, V/IV, 165 m, Mihev-Meh


Vtisi udeležencev:
 • Andrej Gradišnik: Alpinistični tabor pod vodstvom Andreja Ježa namenjen pridobivanju znanj in izkušenj mladih in perspektivnih pripravnikov. Kljub slabemu vremenu ali ravno zaradi slabega vremena je po moji oceni pet mladih udeležencev pridobilo koristno izkušnjo. V soboto smo imeli ves dan slabo vreme, zato smo ta dan izkoristili le za pohod po zavarovani poti na vrh Pece, ogled predavanj Retrospektive Grega Lačna in Odprava Patagonija 2019 (Gradišnik - Lačen) in izmenjavi izkušenj in spoznavanju. V nedeljo smo plezali v steni Kordeževe glave v treh navezah. Stena je bila mokra, mrzlo je bilo in orientacijo je ovirala gosta megla. Pa tudi sicer je ostenje Pece redkeje obiskano, zahteva poznavanje dostopa in potreben je določen nivo plezalskih sposobnosti, vključno z nameščanjem varovanja. V danih razmerah je bilo plezanje zadosten izziv in preizkus za vse udeležence. Pridobili so izkušnje, ki jih v lepem vremenu in suhi skali ne bi dobili s kopico po težavnosti težjih smeri. Prav gotovo bodo v prihodnosti naleteli na posamezen moker raztežaj v kakšni dolgi smeri, ali se bodo morali orientirati v megli in kljub mrazu, ko ti ledenijo prsti na rokah preplezati posamezno težavno mesto ter v krušljivo skalo zabiti klin za varovanje,... Vse to so preizkusili v naši Peci in kar je najpomembneje - nad izkušnjo so bili navdušeni. K dobremu razpoloženju je gotovo prispevala tudi gostoljubnost gostitelja PD Mežica in osebja Doma pod Peco. V spomin na tabor smo koroški alpinisti (Koroški alpinistični klub) udeležencem podarili tudi knjigo Sanje (Koroška 8000).

 • Gašper Ravnjak: Tokratni tabor se mi je zdel zelo poseben, in mi bo ostal v zelo lepem spominu. Vreme ni bilo na naši strani, ampak dva večera v koči, ob dnevnem pohodu v dežju in večernim pregledovanju diasov oz. posnetkov nebi menjal, ker so v meni zbudila paleto čustev in še dodatno okrepila globoko spoštovanje do Koroških fantov, alpinistov. Kljub megli in mokri skali, je bilo v nedeljo vredno izkoristiti vremensko okno in z Mino preplezati zame prvo, in sigurno ne zadnjo smer v Peci. Hvala za dobro organizacijo tabora, darilo, posnetke, prijetno bivanje in hrano v domu, in vsem udeleženim. Imel sem se lepo.

 • Mina Kržišnik: Na tabor sem se prijavila, da bi spoznala izkušene alpiniste, splezala z njimi kakšno smer in se naučila kaj za svojo alpinistično pot. Tabor je bil, kljub slabemu vremenu v soboto, veliko več od tega. Spoznali in povezali smo se dodobra v soboto, kjer smo imeli ves dan časa za pogovor ter deljenje bolj in manj veselih zgodb in izkušenj. V deževnem vremenu smo se ta dan tudi odpravili na vrh Pece, kjer sem bila prvič, ter si ogledali pristop in sestop za naslednji dan. Fantje na taboru so bili res super in upam, da se bom z vsakim lahko kdaj zapodila v kako steno. Kljub upanju na razjasnitev in suho skalo, smo v srcu vedeli, da bo nedeljski izziv moker. Z Gašperjem sva si izbrala Vetrni raz VI/V, kjer sva izkusila plezanje v tako mokri in mastni skali ter gosti megli, da so se obema porajale misli na abzajl in vrnitev v kočo že v 2. raztežaju. To sva si naglas priznala sicer šele na vrhu, nadvse vesela, da sva opravila z 200-metrsko drsalnico. V takšnih razmerah sem plezala prvič in pridobila dragoceno izkušnjo za nadaljnjo pot. Gašper se je kot vodilni in bolj izkušen v navezi odrezal več kot odlično, me učil in ves čas pazil name. Hvala Gašper. Tabor je bil super, hvala organizatorjema in upam na čimprejšnjo ponovitev.

 • Davo Mihev: To je bil moj prvi, neuradno pa drugi tabor. Mislim da se bom prijavil tudi na drugega uradnega, ker so zelo fajn in koristni. Peca pa je itak mitološka gora, kjer se poleg Kralja Matjaža, da najti še nekaj prave alpske divjine. To nam je tudi pokazala, sobotni dež, stalne meglice, ki so se prvič razkadila ravno na mestu kjer se stena najbolj vidi, med plezanjem pa so nas pozdravile tudi snežinke.

 • Matevž Gradišnik: Na alpinistični tabor sem se prijavil prvič, kateri je potekal, če za sebe rečem na domači gori Peca. Kljub slabšemu vremenu, smo vsi preplezali po eno smer. Zato bi se rad zahvalil organizatorju, oskrbnici koče in PZS, ki so to omogočili.

 • Jan Meh: Preživeli smo vikend na preurejeni koči pod Peco, kjer smo malo vedrili, si izmenjevali izkušnje in pogledali nekaj filmov o Koroških utrinkih iz alpinizma. Tudi film o Gregi Lačnu. Moj prvi tabor v okviru PZS je bil skratka zanimiv, zaradi razmer, dogajanja in ga ne bom pozabil.


Poročilo pripravil Andrej Jež