Tabor Trenta – slabše vreme, manj plezanja, motivacija vseeno visoka

Slovenija
Trajanje: 22.02.2023 - 26.02.2023

Vodja: Andrej Jež

Tokratni tabor je zaznamovalo slabo vreme in posledično manj preplezanih smeri. Udeleženci so se spoznavali s slabim snegom, dežjem in pa meglo, kar je popestrilo prav vsak vzpon ali pa poizkus vzpona.
Poročilo:
 • Datum in lokacija: 22.-26. februar 2023, Trenta
 • Vodstvo tabora: vodja Andrej Jež (AK Črna) in pomočnik vodje Gregor Kristan (AO PD Cerkno)
 • Udeleženci: Patricija Verdev, Urh Primožič, Marko Es, Maja Šlebir, Matjaž Dremelj, Luka Kramarič, Dino Cesar, Jan Meh

Žal se je na tem taboru več obračalo kot plezalo, a zavedali smo se, da se tudi iz porazov lahko nekaj naučimo. Zagotovo je prav vsak doživel nekaj, kar si bo za vedno zapomnil. Učnih uric nam tako ni manjkalo na vsakem koraku. Moram pohvaliti celotno ekipo, saj so kljub težki situaciji ostajali močno motivirani, kar se je poznalo tudi pri večernem druženju.

Opravljeni vzponi:

 • 23. februar:
  • prvenstveni vzpon: Jebene trobentice, JZ stena Jalovca, III/M5, 45 °-55 °, 400 m, Patricija Verdev, Gregor Kristan   PDF Skica, vris
  • K`mbač, Zagorelec, 60°/45°-55°, M5, 500 m
  • Na sedlo, Zagorelec, 65°/40°, 300 m
 • 24. februar:
  • Bogovska grapa, Šplevta, 90 °/70 °, IV-, 600 m
 • 25. februar:
  • Smer ob Macesnih, Turn v Škednju, IV+, 220 m, Urh Primožič, Gregor Kristan

ka_pzs_tabori_trenta_2023_foto_arhiv_ka__6_


Vtisi udeležencev:

 • Gregor Kristan: Za zimski tabor v Trenti se nas je nabralo lepo število zimskih navdušencev po želji preplezati kakšno daljšo smer. A na žalost nam vreme ni bilo naklonjeno in je bilo potrebno še toliko več motivacije in idej, da nam je uspelo opraviti vsaj nekaj vzponov. Bilo je prav zabavno ! :)

 • Patricija Verdev: To je bil tabor preizkušanja volje, vztrajnosti in razmer. In bilo je super. Ponudil je priložnosti za ustvarjanje novih poznanstev, raziskovanje premalokrat obiskanih dolin in seveda pridobivanje izkušenj in spoznanj. Hvala vodjema tabora, ki sta nas usmerjala pri izbiti ciljev in seveda za dobro organizacijo.

 • Marko Es: Zimski tabor Trenta 2023 je bil moj prvi tabor, ki ga je organizirala PZS. Žal so ga zaznamovale predvsem slabe zimske razmere, ki so nam onemogočile plezanje zahtevnejših in bolj kompleksnih smeri. V danih razmerah sem s soplezalci izkoristili dovolj solidno vreme za dve preplezani smeri. V četrtek smo štirje splezali smer Kmbač v Zagorelcu, v soboto pa sva dva splezala Bogovsko grapo v Šplevti. V petek je bilo vreme slabše, zato smo ta dan izkoristili za treniranje dry-toolinga. Poleg plezanja mi je v spominu ostalo predvsem večerno druženje, pri katerem smo se udeleženci tabora spoznali in povezali. Zelo sem vesel, da sem se lahko pridružil tej odlični ekipi in spoznal aktivne mlade alpiniste iz drugih alpinističnih odsekov po Sloveniji. Izkuša mi je vlila še dodaten zagon za alpinistično udejstvovanje in z veseljem se bom še prijavljal na ostale tabore pod vodstvom PZS.

 • Maja Šlebir: Čeprav so bile razmere za plezanje daleč od idealnih mi bo tabor ostal v lepem spominu. Redko si zapomnim turo, ko gre res vse po maslu, večkrat pa tisto, za katero se je treba za dosego cilja res potruditi. Zaradi slabega vremena smo imeli več časa za spoznavanje in ob večerih nam nikoli ni bilo dolgčas. Hvala organizatorjema za super izpeljan tabor in celotni ekipi za dobro energijo in vzdušje, ki smo ga ohranjali čez celoten tabor!

 • Matjaž Dremelj: Ja fajn je b'lo. Zimskega tabora sem se udeležil drugo leto zapored. Upal sem na kaj več plezanja, sam nam je pomladna vročina in slabo vreme pokvarilo načrte, je pa zato bilo več druženja v dobri družbi. Pohvalil bi vodji, ki sta bila pripravljena organizirati tabor.Ž

 • Luka Kramarič: Tabor v Bovcu se je kljub slabim razmeram in počutju izkazal kot zelo poučen, saj se iz poskusa včasih več naučiš kot iz uspešnih tur. Vesel sem za najin poskus v Belih sanjah, kjer sva z Mihom obrnila v zadnji tretjini smeri zaradi pozne ure in megle, potem ko sva splezala večino težjih delov v zelo neugodnih razmerah. Na Bovško se pozimi v boljših razmerah gotovo še vrnemo!

 • Jan Meh: Zimski tabor v Trenti je bil obarvan s toplimi temperaturami in deževnim vremenom, tako da smo že od začetka rahlo dvomili o naših ciljih. Nekateri smo/ so še imeli nekaj sreče, tako da smo naleteli na razmere in lahko nekaj zlezli. Smo gazili, obračali, spoznavali primorske stene, pametno odločali in sprejemali skupne odločitve v kočljivih situacijah. Zahvala za organizacijo KA PZS, Andreju Ježu in Gregi Tristanu za odlično nastanitev in spodbudno vzdušje kljub slabšim vremenskim razmeram.

 

Poročilo pripravil Andrej Jež,
fotografirali udeleženci tabora