Alpinistična izmenjava | Z Angleži v Julijcih

Slovenija
Trajanje: 20.01.2024 - 30.01.2024

Vodja: Gašper Pintar

Člani: Anja Petek, Patricija Verdev, Urša Kešar, Bor Levičnik, Marko Prezelj, Martin Žumer, Andrej Jež, Domen Košir, Krištof Frelih, Tom Livingstone, Adam Bowman, Anna Soligo, Sinead Thin, Micheal Chan, Iain Ballantyne, Naoise Ó Muircheartaigh, James Price, Mikhail Fomin.

Med 20. in 31. januarjem je potekalo gostovanje angleških plezalcev pri nas. Izhajalo je iz poznanstva, ki smo ga slovenski plezalci navezali z odličnim angleškim alpinistom Tomom Livingstonom, ki je bil že večkrat na obisku v Sloveniji in je v navezah z našimi alpinisti opravljal vrhunske vzpone.
Poročilo:
 • Lokacija: Julijske Alpe
 • Trajanje: 20. - 30. januar 2024
 • Udeleženci: Gašper Pintar, vodja, Anja Petek, Patricija Verdev, Urša Kešar, Bor Levičnik, Marko Prezelj, Martin Žumer, Andrej Jež, Domen Košir, Krištof Frelih, Tom Livingstone, Adam Bowman, Anna Soligo, Sinead Thin, Micheal Chan, Iain Ballantyne, Naoise Ó Muircheartaigh, James Price, Mikhail Fomin.
ka_pzs_tabori_izmenjava_angl_slo_julijske_alpe_2024_foto_udelezenci__10_

Tom je po zgledu našega SMAR (ki je sicer trenutno neaktiven) začel s projektom mentoriranja skupine mladih, perspektivnih plezalcev, ki bi se tekom dveh let članstva v skupini kalili v vrhunske plezalce. Leta 2022 smo se manjša skupina Slovencev udeležili gostovanja pri njih v škotskem višavju, kjer smo izkusili 1 teden odličnega plezanja in nepozabno izkušnjo. Bil je čas, da vrnemo uslugo in zopet obudimo stike ter stkemo nova prijateljstva, saj so se vmes člani Tomove "YAG" skupine zamenjali. Konec januarja smo se torej dobili v Martuljku, z odlično vremensko napovedjo in vedoč, da so razmere za plezanje v naših hribih enkratne.

Zaradi sveže zapadlega snega pred njihovim prihodom je bil začetek obotavljiv. Kasneje pa je, s spodbudo dobrih razmer in medsebojne motivacije, apetit rastel. Uspelo nam je nekaj dobrih vzponov. Gostje so polno izkusili unikaten slog plezanja v naših gorah, za kar ne dvomim, da je pustilo močan vtis. Kljub generalno dobrim razmeram nas je nekajkrat presentilo hitro spreminjanje situacije - močna temperaturna inverzija tekom tedna je že skoraj "utopila" naše načrte, potem pa se je spet shladilo.

V slabih dveh tednih se je odvilo marsikaj - od začetne skepse nad razmerami, do trenutka, ko so se naveze po 24-urnih vzponih druga za drugo vračale v Martuljek. Marko Prezelj nam je pripravil odlično predavanje o njegovem plezanju in o zgodbi SMAR-a. Svoje izkušnje je z gosti ob predavanju delil tudi Misha - Mikhail Fomin. Zadnji dan obiska pa so gostje opravili še formalnosti na dogodku, v organizaciji med angleško ambasado v Sloveniji in Slovenskim planinskim muzejem.

ka_pzs_tabori_izmenjava_angl_slo_julijske_alpe_2024_foto_udelezenci__6_

Kronološki potek:

 • 20. januar: Gašper, Urša, Adam in Anna smučajo na Korenščici
 • 21. januar: ogledni izleti v Vrata, Tamar (Jalovški ozebnik in Kotovo sedlo) in nad Belopeška jezera.
 • 22. januar: Gašper in Tom dostopata v Vrata. Bor in Adam plezat Smer po zajedi v NŠG. Anna in James plezata Kranjsko poč v NŠG. Domen, Andrej, Sinead, Iain, Naoise dostopajo na Plazje, poskus plezanja v lednih slapovih.
 • 23. januar: Gašper in Tom plezata Sanjski ozebnik v Triglavu. Sestop v Krmo. Anja in Patricija plezata Poševno zajedo v Velikem Draškem vrhu. Domen, Sinead in Andrej plezajo Centralno v Široki Peči, spijo pod izstopnim kaminom.
 • 24. januar: Krištof Frelih, Michael Chan in Iain Ballantyne plezajo Direktno smer v Špiku. Martin Žumer in Naoise Ó Muircheartaigh poskušata plezati v severni steni Šit - obračata zaradi visokih temperatur in slabega snega. Domen, Andrej in Sinead izplezajo in sestopijo.
 • 25. januar: Urša Kešar, Adam Bowman in James Price poskušajo v Direktni smeri v Špiku. Ob visokih temperaturah je plezanje prenevarno, obračajo v smeri.
 • 26. januar: Urša in Patricija poskušata v Dovškem gamsovcu, naletita na razmehčan sneg, obračata. Gašper in Tom plezata Cozzolinijevi zajedo v Malem Koritniškem Mangartu, spita približno na polovici.
 • 27. januar: Gašper in Tom izplezata po direktni izstopni varianti. Sestop v Loško Koritnico. Domen, Urša in Anna plezajo Skalaško v Triglavu. Plezajo preko noči in se vrnejo v jutru prihodnjega dne. Bor, Misha in Naoise plezajo Sanjski ozebnik v Triglavu. Po tretjem raztežaju splezajo prečko v levo v območje Bavarske smeri in se po dveh raztećajih vrnejo v grapo. Sestop v Krmo pozno ponoči. Sinead in Michael plezata Trmaste kamine v NŠG.
 • 28. januar: vsesplošno lizanje ran v Martuljku
 • 29. januar: Anja Petek, Sebastjan Domenih, Sinead Thin in Micheal Chan plezajo Drežniško v Loški steni. Del ekipe pleza na soncu v Blažčevi skali.
 • 30. januar: Krištof Frelih in Naoise Ó Muircheartaigh plezata Kavkin slap v Stenarju.

ka_pzs_tabori_izmenjava_angl_slo_julijske_alpe_2024_foto_udelezenci__2_

Borovi vtisi: Ko pomislim na 10 preživetih dni v objemu martuljške skupine s slovensko in angleško ekipo, se mi nehote nariše nasmeh na obrazu. Ponovno smo dokazali, da izkušnje v hribih združujejo. Kljub temu, da se poznamo le dober teden, so nas skupaj preživeti trenutki veliko bolj povezali, kot bi si človek mislil na prvi pogled: smeh, trpljenje, dobre in slabe razmere, dolge ture, sončni restday-i, kava v skupnih prostorih, neizmerna motivacija, uspeh, neuspeh, prijetna utrujenost, že pripravljena večerja po dolgem dnevu, škripanje pod cepini/derezami, mesečina na sestopu, pobiranje prijateljev v drugih dolinah, bivakiranje bogu za hrbtom, uživanje tišine in miru po preplezani smeri, predavanje, pripovedovanje anekdot in kovanje novih planov za naprej. Le nekaj izmed trenutkov, ki jih težko ubesedim tako, kot si zaslužijo. Hvala vsem, ki ste bili del naše zgodbe, hvala Pintiju za organizacijo in PZS-ju za podporo. Pridejo akcije, ko si vesel, da prideš domov in pridejo akcije, ko je v tem veselju tudi nekaj otožnosti, da je že konec in je treba iti nazaj v realnost. Z veseljem rečem, da se ta akcija šteje med slednje!

In vtisi angleškega plezalca Naoise Ó Muircheartaigh: As luck would have it, our group of climbers from the U.K and Ireland managed to catch the Julian Alps in prime conditions for climbing in January; with rarely formed lines abound and full conditions on the big faces. Luckier still were we to be hosted by a wonderful bunch of climbers with whom we built partnerships and friendships that I hope will last a lifetime. Sure, each of our team made successful ascents and attempts on those wild faces but the standout memories I will hang onto are of the partnerships and the warm welcome we received from locals; from climbers sharing their knowledge and gear with us to neighbours we had never met coming to pick us up at 2am on our descent from Loška Stena, armed with warm tea and sandwiches! It won't be our last visit to Slovenia.

ka_pzs_tabori_izmenjava_angl_slo_julijske_alpe_2024_foto_udelezenci__8_

Fotografije: udeleženci izmenjave

2024_02_02_18_20_30