Kolumna

Akcija SMAR v Srbiji in Makedoniji (foto Luka Krajnc)

ponedeljek, 7. december 2015

Člani SMAR plezali v Srbiji in Makedoniji - poročilo akcije

Zadnja letošnja akcija SMAR (slovenske mladinske alpinistične reprezentance) je potekala na območju Balkana kot športno plezanje v Srbiji in plezanje balvanov v Makedoniji. Mogoče to ni bila ravno tipična destinacija za alpiniste, kar nam je razložil tudi carinik na srbsko-makedonski meji, a po dolgi hribovski sezoni je bila to več kot odlična izbira. Seveda pa tudi odličen trening.

Čas: od 31. oktobra do 8. novembra 2015.

Udeleženci: Luka Krajnc, Tadej Krišelj, Martin Žumer, Tjaša Jelovčan, Matevž Mrak, Matej Balažic.

Kronološko poročilo:

  • 31. oktober 2015: vožnja v Srbijo in nastanitev v Jelašnici.
  • 1. november 2015: plezanje v plezališču Sićevačka Klisura.
  • 2. november 2015: plezanje v plezališču Jelašnička klisura.
  • 3. november 2015: vožnja v Makedonijo, ter nastavitev v Prilepu.
  • 4. november 2015: plezanje balvanov v sektorju Šisernik in Baba.
  • 5. november 2015: plezanje balvanov v sektorju Dabnica.
  • 6. november 2015: počitek.
  • 7. november 2015: plezanje balvanov sektorju Markovi Kuli.
  • 8. november 2015: plezanje balvanov v sektorju Balvanija, vožnja nazaj v Slovenijo.

akcija_smar_2015_srbija_makedonija_foto_luka_krajnc
Člani akcije SMAR v Srbiji in Makedoniji (foto Luka Krajnc)

Poročilo:

Zadnja letošnja akcija SMAR je potekala na območju Balkana, športno plezanje v Srbiji in plezanje balvanov v Makedoniji. Mogoče to ni bila ravno tipična destinacija za alpiniste, kar nam je razložil tudi carinik na srbsko-makedonski meji, a po dolgi hribovski sezoni je bila to več kot odlična izbira. Seveda pa tudi odličen trening.

Na pot smo se odpravili v soboto zjutraj. Dva dneva, nedelja in ponedeljek, sta bila namenjena plezanju v Srbiji, natančneje v Jelašnici. Področje nam je razkazal Slobodan Gejo. Obiskali smo dve različni plezališči, potenciala za nove smeri, nove sektorje, pa je na tem območju še zelo veliko. V torek zapustimo Jelašnico in se premaknemo v Prilep. Noro, od kod so prišli vsi ti kamni? Nastanjeni smo bili pri Hristotu, ki je zagotovo najbolj poznan Makedonec med Slovenci. Po upoštevanju njegovih nasvetov smo prva dva dneva plezali balvane v sektorjih Šisernik, Baba in Dabnica. Tretji dan je bil, zavoljo utrujenosti in pomanjkanja blazinic na prstih, na sporedu počitek. Obiskali smo lokalno tržnico, kjer lahko kupiš prav vse. Sadje in zelenjavo, žarnice, globin, nogavice, plašče … V soboto smo plezali v sektorju Markovi Kuli, za katerega so značilni malo višji balvani, in v nedeljo našo akcijo končali v sektorju Balvanija.

Vmes smo se seveda ves čas čudili odlični balkanski kulinariki in uživali v odličnih mesnih specialitetah, da o lepem in toplem vremenu ne izgubljam besed.

Torej, odlična hrana, odprti in prijazni ljudje, poceni življenje, ne prezgodnje vstajanje, prvovrsten granit in seveda odlično plezanje. Akcija je bila uspešna tako s plezalskega kot seveda tudi z družabnega vidika.

Tjaša Jelovčan

SMAR_Makedonija_foto_Matevz_Mrak
Balvaniranje v Makedoniji (foto Matevž Mrak)

Tadej Krišelj: Zadnja akcija SMAR mi je bila zelo všeč, ker je potekala v zelo sproščenem vzdušju. Balkan nudi velik potencial za plezanje vseh vrst. Navdušen sem nad balvanskim plezanjem v Makedoniji, saj doma skoraj nikoli tega ne počnem. Pohvalil bi oba lokalna gostitelja, ki sta nam pomagala pri logističnih zadevah. Tako akcijo bom sigurno v prihodnosti ponovil v lastni režiji.

Tjaša Jelovčan: Spet je za nami super akcija, zelo primerna za zaključek letošnje (smarovske) sezone. Po športnem plezanju v Srbiji smo nadeljevali pot proti Prilepu. Že na meji nas je carinik spraševal, češ, kaj nam je, da slovenski alpinisti, pri toliko stenah v Sloveniji, rinemo na te kamne v Makedonijo. Ampak plezanje je res odlično. Balvanirala sem prvič. Zanimiv je ta občutek strahu pred višino. V hribih marsikdaj splezaš kak daljši odsek brez varovanja, s 500 metri stene pod sabo, pa te niti ni strah, tu pa sem bila dva metra nad tlemi in sem imela občutek, da bom najmanj 'umrla', če padem. A ko po nekaj 'preživelih' padcih ugotoviš, da niti ni tako hudo in da te spodaj lovi pet močnih fantov, stvar postane zanimiva in predvsem odličen trening. Da o kulinaričnih presežkih Makedonije, najbolj okusni šobski solati in 'overdovzu' še boljšega mesa, ne izgubljam besed. Pridobili smo kakšen kilogram in se po vrnitvi domov za kak teden poslužili vegeterijanstva. Ves teden nas je spremljalo res lepo vreme, predvsem pa sproščeno in odlično vzdušje v ekipi. Kar pa je ne nazadnje tudi najpomembnejše ...

Matej Balažic: Kljub temu da nismo plezali v kakšnih večjih stenah, mi je bila akcija zanimiva, saj sem spoznal kar nekaj novih plezalnih območij, kamor se še v prihodnosti splača vrniti, všeč so mi bili predvsem balvani v Prilepu, saj gre res za čudovito pokrajino in življenje, ki se še ni kaj dosti spremenilo od razpada nekdanje Jugoslavije.

Matevž Mrak: Prilep je res navdušil z odličnimi balvani in ogromno potenciala. Piko na i pa sta dodala še super družba in prelepa pokrajina.

Luka Krajnc: Tokratna akcija je poleg plezalne note imela tudi povezovalni namen in kot taka je odlično uspela. Osebno sem bil nad prijaznostjo ljudi in plezalnim potencialom bivše Juge navdušen in verjamem, da to ni bil moj zadnji obisk omenjenih območij. Upam, da je plezanje balvanov razširilo pogled kateremu izmed zagrizenih "hribovcev", vsekakor pa je izpostavilo pomanjkanje nekaterih fizičnih in gibalnih vrlin vsakega izmed nas. Sam sem vpliv napredka izrazito čutil po povratku in obisku domačih plezališč, kjer so smeri postale lažje, prsti močnejši in gibanje bolj tekoče. Vsakemu, ki (ne) misli, da se pravo plezanje začne, ko si natakne rokavice in obuje čevlje, obisk omenjenih območij toplo priporočam. Preživeli smo odličen teden v sproščenem vzdušju in upam, da se v podobni zasedbi še kdaj znajdemo z blazino na hrbtu in ščetko v roki ter z otroškimi očmi zroč v na videz majhne, a vseeno tako velike plezalne probleme.

Fotogalerija