Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Prezelj-Česen_Lindič - zlata naveza 2015, foto Mark Prezelj

sreda, 8. april 2015

Bliža se podelitev prestižnih zlatih cepinov

Podelitev zlatih cepinov trem nagrajenim navezam bo v nedeljo, 12. aprila 2015, v italijanskem Courmayeurju. Med prejemniki tudi slovenska naveza Česen-Lindič-Prezelj.

Zlati cepin, francosko Piolets d'Or, se je v letih od 1991 dalje uveljavil kot najprestižnejša nagrada na področju alpinizma. Podelitev nagrade pa se v zadnjem času vedno bolj razvija v smeri festivala in promocije alpinizma. Letos bo tako dogajanje trajalo kar tri dni, prireditve pa se bodo odvijale pod alpskim očakom Mont Blancom - podelitvi nagrad bomo priča v italijanskem Courmayeurju, francoski Chamonix pa bo gostil spremljevalni program ter podelitve nagrade za življenske dosežke na področju alpinizma. Slednjo bo letos prejel Britanec Sir Chris Bonington, ki se je s številnimi vrhunskimi vzponi proslavil predvsem s plezanjem v Himalaji, nič manj pa niso zaostajali njegovi številni vzponi v Alpah in drugje po svetu.
 
Zlati cepin se podeli za vzpon oz. v zadnjem času tudi več različnim vzponom, ki so bili opravljeni v času od 1. januarja do 31. decembra preteklega leta. Nominirani vzponi še posebej izstopajo zaradi načina vzpona, stopnje objektivne nevarnosti, tehnične zahtevnosti, še posebej pa se poudarja avanturistični oz. raziskovalni vidik - torej gre v večini primerov za prvenstvene vzpone na odročnejših območjih, kjer pride do izraza tudi sama priprava in organizacija vzpona oz. celotne odprave ter učinkovita poraba sredstev ter odnos do okolja in ljudi.
 
Proces izbire nagrajencev se začne z zbiranjem potencialnih vzponov (seznam pripravi skupina novinarjev revije Vertical in Montagnes Magazine), seznam slednjih se nato oži, vse dokler žirija ne določi dobitnika oz. dobitnikov (v enem letu podelijo zlati cepin za največ šest vzponov). 
 
Letos poleg slovenske naveze zlati cepin prejmeta še Američana Tommy Caldwell in Alex Honnold za prečenje grebena Fitz Roy v Patagoniji ter ruska alpinista Aleksander Gukov in Aleksej Lončinski za vzpon v jugozahodni steni Tamserkuja v nepalski Himalaji. Na prvem razširjenem seznamu 58 vzponov za zlati cepin 2015 sta bila poleg Hagshuja še dva vzpona slovenskih alpinistov. Nominirani so bili še Luka Krajnc in Luka Lindič za prvo prosto ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses ter Domen Kastelic in Sam Hennessey za prvenstveno smer v zahodni steni Chugimago (6258 m).
 
Zgodovino zlatega cepina so sicer vidno zaznamovali tudi slovenski alpinisti, ki so bili v 23 letih podeljevanja najvišjega alpinističnega priznanja nagrajeni kar šestkrat. Prvi podeljeni zlati cepin sta leta 1992 prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m). Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La. Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič.