Alpinistične novice, 7. 5. 2024

Precej ljudi je, kot vsako pomlad, romalo v Paklenico. Najboljši vzpon sta očitno zabeležila Bor Levičnik in Luka Stražar v Mjesečini v levem delu Anića Kuka, ki v spodnji strmini ponuja začinjen 2. raztežaj z oceno 7c+. Luka ga je prosto preplezal v 2. poskusu, Bor pa v 1. s skopimi informacijami iz Lukovega poskusa.

Prikaži več

Članarina in zavarovanje alpinistov 2024

Planinska zveza Slovenije ima tudi za leto 2024 sklenjeno zavarovalno polico, ki celostno ureja zavarovanje alpinistov pri zavarovalnici Generali. Pri tem morajo posamični člani alpinističnih odsekov kot tudi društva upoštevati ključne elemente zavarovanje, kateri so podani v nadaljevanju.

Prikaži več

Fotografija: Arhiv PZS

OPOMNIK I Protidopinško e-izobraževanje | Za vse registrirane športnike v športnih panogah planinstv

Opomnik za protidopinško e-izobraževanje v vseh športnih panogah planinstvo.

Prikaži več

NAVODILA I Vpis v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu

Vpis v razvid je individualen, vsak posameznik sam, in ne PZS ali PD oz. klub, mora predložiti vlogo in ustrezna dokazila.

Prikaži več

Fotografija: Arhiv SMAR

Slovenske stene - spletni alpinistični vodnik

Prikaži več

Zadnje novice

08.05.2024

Veliki zid, prvenstvena smer slovensko-britanske naveze Pintar-Livingstone na Aljaski

Slovenski in britanski alpinist Gašper Pintar in Tom Livingstone sta med 14. in 17. aprilom 2024 na alpinistični odpravi na Aljaski preplezala prvenstveno smer The Great Wall/Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Mt Dickey, ki sodi med najvišje skalne (in kombinirane) stene na svetu. Njuno odpravo je zaznamovalo nestanovitno in mrzlo vreme, a sta z vztrajnostjo uspela v štirih dneh preplezati novo smer v steni, ki je v preteklosti že privabila številna velika alpinistična imena.

06.05.2024

Aljaska 2024 | Vau, to pa ni več samo plezalni trip - to je odprava!

V aprilu 2024 sem preživel slab mesec dni na ledeniku Ruth v gorovju Aljaska, približno 20 kilometrov jugovzhodno od vrha Denalija, znamenitega najvišjega vrha Severne Amerike. O zgodovini in plezalnem razvoju območja je pred kratkim zanimivo pisal Tomaž Jakofčič v enih od Alpinističnih novic. Velike stene, ki se silovito poganjajo kvišku iz ravne površine ledenika, so spoštovanja vreden plezalni teren. To, skupaj s prevladujočim (mrzlim!) vremenom zgodnje pomladi v severnih vzporednikih, je botrovalo, da sem si vmes večkrat mislil "vau, to pa ni več samo plezalni trip - to je odprava!"

02.05.2024

Z Ecrinsov v innsbruške stene – a še vedno s preveč snega

Ko sva z Martinom pregledovala vreme za prvotno lokacijo zimskega tabora sva kmalu opazila, da je pametno izbrati še lokacijo B za primer slabega vremena. Kmalu sva imela cel kup možnih lokacij za izvedbo zimskega tabora, ki so imele vse skupno lastnost - en velik kup napovedanega snega oziroma padavin. Rešitev se je pokazala relativno blizu Slovenije - Stubaiske in Zillertalske Alpe južno od Innsbrucka so obetale še največ.

26.04.2024

Zimska Skalaška trilogija Anje Petek in Petra Boriča

Anja Petek (ZSAK Rinka) in Peter Borič (AO PD Radovljica) sta med 13. in 15. januarjem 2024 kot prva v enem zamahu opravila Skalaško trilogijo, "maratonski" vzpon na zimski Špik, Škrlatico in Triglav preko Skalaških smeri. Slaba dva tedna prej, 30. in 31. decembra 2023, sta preplezala Skalaško smer Triglavske stene in nadaljevala v Čopov steber, s čimer se je Anja podpisala pod prvo žensko zimsko ponovitev Čopovega stebra. Več o Skalaškem trisu v enem zamahu pa v njenem poročilu.

26.04.2024

V gorah je sneg, naj vas ne zavedejo spomladanske razmere v dolini

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega, zato naj vas med prvomajskimi prazniki ob obisku gora ne zavedejo spomladanske razmere v dolini, saj lahko marsikje nad višino 1000 metrov na planinskih poteh pričakujete sneg. Še posebej pri obiskovanju visokogorja, kjer je tretja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora, kamor koli se odpravimo, pa izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah. Klože, pomrznjen sneg in težak južen sneg od nas zahtevajo posebno previdnost. Visokogorske koče so še zaprte, večina koč v sredogorju in nižje ležeče koče pa v času prvomajskih praznikov odprtih vrat pričakujejo planince.

24.04.2024

Zgodovinski uspeh Filipa Princija in pomembna mejnika Maje Šuštar Habjan in Gregorja Šegla

Pretekli teden je bil še posebej uspešen za slovenske orodne oziroma 'dry-tooling' plezalce. 17. aprila je svoje sanje uresničil primorski plezalec Filip Princi, ki je v italijanskem plezališču Bus del Quai preplezal smer Uragano Dorato težavnosti D15, kar je najtežji slovenski vzpon z orodji doslej. 20. aprila je Maja Šuštar Habjan na Gorenjskem preplezala smer Suspiria de profundis, ocenjeno z D14, kar je četrti najtežji ženski vzpon na svetu. Svoj kamenček v mozaik uspehov je dodal še Gregor Šegel, ki je isti dan isto smer preplezal na 'flash', torej v prvem poskusu, vendar z znanimi informacijami o oprimkih in smeri.